• 瀏覽: 12,254
  • 回覆: 215
引用:
原帖由 油站自我的工人 於 8/1/2019 13:34 發表
1. 佢地目的係身份證,所以一定會拉低薪酬!
2. 佢地養唔熟,一有身份證就走。
3. 大陸人做乜都有目的,你以為同佢地交心,佢係為左香港身分證,為了親戚可以來香港,分分鐘搞到你屋企人離婚,小心!(我見得太多) ...
因為你做唔到老闆囉!你掂嘅話就自己開公司,拒絕請大陸人。

不過老實講,你老竇老母或者長輩都係大陸人,如果佢哋無喺香港搵食,睇怕你一早餓死咗,仲邊有機可以做鍵盤戰士呢?

你呢啲人已經被嚴重洗腦到對某一族人產生無謂嘅厭惡感,即係同希特拉唔鍾意猶太人要殺晒佢嘅一樣,要趕盡殺絕。

你是惡魔。

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-1-8 04:07 PM 發表

我睇住一個friend, 簡直經典,佢話佢阿新伯娘好好,好顧家,本身不願來香港,但阿伯成日返香港睇醫生,唔方便,先申請來港。
佢一個鄉下婆,搞到我個friend兩年內拋妻棄子,另娶佢同鄉姊妹—離婚婦!
結婚唔夠十年,又話父母長期病患,又話父母屋漏水要整,渣乾渣淨,就離婚,仲搵埋社工出面,話唔簽報警之類!
我晨早警告左佢,佢死唔聽!
轉個頭,條女拖左一條鄉下佬同一條十零歲細路來香港! ...
妖!又幾經典?
呢啲case香港大把!非大陸人獨有,你識吾識鍾鎮濤呀?

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-1-9 11:34 PM 發表

香港人的父母,大部分係正統中國人,不是亂臣賊子勾結蘇共的漢奸!
你做咩鬧孫中山?仲鬧埋蔣介石?

引用:
原帖由 臘鴨皇 於 2019-1-10 10:42 發表

身份証有3粒星我認定佢係香港人,冇3粒星就請返大陸食蕉!其實香港人咁撚憎你吔。仲要落嚟把撚咩!
大把大陸落嚟嘅人身份証有3粒星啦!

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-1-10 12:23 PM 發表

清帝自己退位的!
史盲!
關清帝X事咩!

讀下歷史啦!

邊個協助孫中山創立黃埔軍校?

邊個為換取蘇共協助,放個仔去莫斯科做質子?

引用:
原帖由 貓男 於 2019-1-10 12:25 PM 發表

大把大陸落嚟嘅人身份証有3粒星啦!
邊個話?就算馬雲、馬化騰都只係一粒星,1974年11月前界限街以南香港居住㗎人先會有三粒星身份証!

引用:
原帖由 臘鴨皇 於 2019-1-10 12:37 PM 發表

邊個話?就算馬雲、馬化騰都只係一粒星,1974年11月前界限街以南香港居住㗎人先會有三粒星身份証!
1974年,當時身份證根本無星。

引用:
原帖由 nigel2014 於 2019-1-10 12:44 PM 發表

1974年,當時身份證根本無星。
即使3粒星80年代先有,1974年呢個政策已經反映身分証上,講咁多無意思,大陸呢就返大陸喇!

引用:
原帖由 臘鴨皇 於 2019-1-10 12:49 PM 發表

即使3粒星80年代先有,1974年呢個政策已經反映身分証上,講咁多無意思,大陸呢就返大陸喇!
你話事?人地家庭團圓,你無資格過問!

流浪狗日吠夜吠,改變吾到現實,都係一隻流浪狗。

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 10/1/2019 12:26 發表

我1man band, 根本不用請人!
香港人係有香港出世紙的,你有無?
1 man band 又會理公司有無大陸人同事呢?

唔洗請人?係咪無業,所以喺屋企做鍵盤戰士,1 man band?

樓主的話反常反智,內地人口多,市場大,何解這麼多港人北上就業及就學或旅遊,將來香港要北望神洲,面向世界。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]