• 瀏覽: 12,232
  • 回覆: 215
你老闆點解要請大陸人,佢有答案!

因為唔想益左啲黃絲囉

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-1-8 07:07 PM 發表

連廣東話都學唔識,有乜語言能力?
佢哋點解要識廣東話呢?我們行業現時工作環境只需要英文和普通話. 你話廣東話能力?佢哋真係冇喎, 不過有2個仲識講西班牙話

大陸人競爭力比香港人高就留低

亦係主因

d公司唔係開善堂

引用:
原帖由 wasana 於 2019-1-8 08:36 PM 發表
香港做番母親系社會?
香港人跟母親姓?
識嫁哽係嫁圍頭佬啦!

圍村都唔少大陸新娘
[/quote]

每日150同真本土團敍

引用:
原帖由 bitebite 於 2019-1-8 08:23 PM 發表

佢哋點解要識廣東話呢?我們行業現時工作環境只需要英文和普通話. 你話廣東話能力?佢哋真係冇喎, 不過有2個仲識講西班牙話
我公司有個仲學緊阿拉伯語

咁內地可否一樣唔俾港人在內地工作?

引用:
原帖由 etinkc 於 2019-1-8 03:58 PM 發表
老婆在香港讀書老公就可以係香港打工? 你呃邊個? 除非條友係專材,
師兄,咪玩踢爆,由佢無知扮先知啦,

引用:
原帖由 ricebuket 於 2019-1-8 07:59 PM 發表

咪吹啦,我手下二百幾個大陸同事,全部好就講唔上,蠱蠱惑惑嘅都有,不過大大大部份都係有責任心有上進心,有交帶,唔會混混噩噩做人。
其實內地員工好多都好尊敬老闆,經常老師前老師後咁叫你

相反香港果D九十後員工,見工就已經講明年尾買左機票去台灣,唔準放假就寧願唔做

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-1-8 04:07 PM 發表

我睇住一個friend, 簡直經典,佢話佢阿新伯娘好好,好顧家,本身不願來香港,但阿伯成日返香港睇醫生,唔方便,先申請來港。
佢一個鄉下婆,搞到我個friend兩年內拋妻棄子,另娶佢同鄉姊妹—離婚婦!
結婚唔夠十年,又話父母長期病患,又話父母屋漏水要整,渣乾渣淨,就離婚,仲搵埋社工出面,話唔簽報警之類!
我晨早警告左佢,佢死唔聽!
轉個頭,條女拖左一條鄉下佬同一條十零歲細路來香港! ...
大陸男人能忍辱偷生,可以讓自己老婆和港佬拍拖結婚,再等到離婚。

樓主去問下d7日鮮,點解日日都有咁多供應

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]