• 瀏覽: 2,322
  • 回覆: 15
由上年平安夜開始連鎖快餐店麥當勞停派飲管俾顧客,減少製造塑膠垃圾。
走塑出發點係好,不過往往衍生好多問題,
要前線員工解決。
繼之前有網友話佢阿爸買咗一包飲管,
去麥記派街坊方便大家之外,
有連登巴打就目睹,
某麥當勞分店職員將一袋飲管放喺櫃枱當眼處,等顧客自己拎。
可能因為太多客人問店員拎飲管,為免加重工作量先咁做。
規矩上係錯嘅,不過唔少巴打都俾正評,甚至話係「德政」。
但係亦有環保網友,將呢個post放上facebook一個「走塑」專頁,
話要投訴云云。
冇幾耐就有人搵到呢個專頁嘅環保網友,原來佢坐飛機都會自備餐具……
咦,搭飛機嘅碳排放都唔嘢少架喎..........
來源:https://hk.news.yahoo.com/太多人拎飲管-麥記經理索性咁做-072839233.html

大公司用環保做借口去cut budget。
有心做環保就改用可生物分解既產品取代現有膠制物品啦。

環保只係口號,實情係 cut cost

"冇幾耐就有人搵到呢個專頁嘅環保網友,原來佢坐飛機都會自備餐具……"

多鳩如,飛機餐的餐具一早PACK好,擺放咗落客人餐中,就算客人唔用都唔會就咁收回俾其他人繼續用...

引用:
原帖由 香港終歸變漁港 於 2019-1-8 02:12 PM 發表
背後真正的原因...

支持環保係好事

引用:
原帖由 acer2014 於 2019-2-19 04:32 PM 發表
"冇幾耐就有人搵到呢個專頁嘅環保網友,原來佢坐飛機都會自備餐具……"

多鳩如,飛機餐的餐具一早PACK好,擺放咗落客人餐中,就算客人唔用都唔會就咁收回俾其他人繼續用... ...
飛機餐具有杯

環保L就好似泛民拜耶穌大愛一樣 
認為佢哋做咩都是合情合理合法 
要求別人完全認同和支持佢哋 
你反對就是鬼 
你懷疑一樣係鬼 
佢哋更加痴線係 
只要係唔合佢哋心意的人 
做返同佢哋相同的事 
佢哋一樣認為對方係錯 
哩D仆街冚家剷 
衰L過塔利班和紅衛兵

上有政策,下有對策、

引用:
原帖由 香港終歸變漁港 於 2019-1-8 02:12 PM 發表
大家樂咪又係M記禁契弟!!

環保撚每吸一口氣就製造二氧化碳,應該第一時間自殺,屍體用黎做肥料種樹。

引用:
原帖由 口中水皮的天才 於 2019-2-20 09:18 PM 發表

飛機餐具有杯
睇錯飛機杯

減成本又加價,賺死班pk!

引用:
原帖由 Rustyndusty 於 2019-2-28 19:15 發表
一般汽水你唔比飲管我
我都覺得情有可願

我去買奶昔 你唔比枝飲管我
我真係幾乎飲唔到架
咁買奶昔時佢地都好自動自覺既

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]