• 瀏覽: 5,459
  • 回覆: 93
中美貿易摩擦及信貸需求放緩等不明朗因素,今年將繼續困擾中國經濟。三大國際信貸評級機構標普、惠譽及穆迪均預期,中國刺激經濟措施難擋增長放緩。其中,穆迪最為悲觀,預料今年及明年中國經濟的增速放緩至只有6%,為一九九○年以來最低增長率,又指其經濟決策失誤風險增加。

日日唱支爆
但年年都無支爆

新聞來源連結:
https://hk.finance.yahoo.com/news/中國經濟恐29年最弱-214500860.html

又係呢招,
經濟增長率跌至 29年來最低點... 

中國有句說話 : 廋死既駱駝比馬大lor
唔知鬼佬有冇類似既呢

我都信,但中國一定好快會克服,到時中國唔使再畀人鏈住春袋做人。

中國唔好,香港仲慘

「平果妓者毒天使」除咗用呢招去祝福中國之外,就真係無招㗎啦。
引用:
原帖由 ibm1 於 2019-1-8 03:03 PM 發表

又係呢招,
經濟增長率跌至 29年來最低點...  

當一個國家經濟增長多年都六七個巴仙
有年預測增長"跌"到或者"得"六巴仙
...係增長,唔係倒退
但基數已大了6.5%,即係與年前基數比增長6.4%
唔知點可以用個弱字

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2019-1-8 03:10 PM 發表
「平果妓者毒天使」除咗用呢招去祝福中國之外,就真係無招㗎啦。
全世界經濟都回調
包括美國歐洲
只不過某些人只懂聚焦中國

引用:
原帖由 Peter_H 於 2019-1-8 03:20 PM 發表
無符~出口賺的錢少了一大筆
內需⋯又遇着共亨和低成本網購⋯ 點擴大內需?
5G + 太空
大陸要增加投資+正苦支出好難咩

5G + 太空又有得共享???

今年支爆未
已經等到抱孫

其實沒看內容是沒必要留言的
引用:
原帖由 焦急硬硬的羊 於 2019-1-8 03:27 PM 發表

東方報導喎,無睇內容就咪學人回,來來去去得個二句,0.5係咁賺咩?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]