• 瀏覽: 3,288
  • 回覆: 53
+2
回歸大自然

睇唔出有乜問題

沒問題,,習慣就好

引用:
原帖由 haydenkayla 於 2019-1-8 02:58 PM 發表

咁開機聽歌咩人都有既
反而佢地既衣著同個樣唔洗出聲都知道係大陸人
外省就易認,大陸廣洲深圳本土跟香港衣著差唔多

引用:
原帖由 james@zeta 於 2019-1-8 03:01 PM 發表

真正喜歡大自然嘅行山嘅,唔會咁冇修養 😡

但當中有冇真香港人 ? 我覺得都會有 !! 因為唔再係我細個認識嘅香港了…
係呀, 我行山都係鍾意靜, 咁先舒服, 而唔係開行播歌, 唔覺得好格格不入咩
仲有一路行一路大聲講大聲笑, 其實效果同開行播歌一樣, 曾經喺郊遊版同個網友討論過呢個問題, 佢話人地有自由, 唔鍾意你咪唔好行............. 呢d係咪就係新香港人
搭車講電話大聲都覺得唔好意思啦... 有機會騷擾倒人就唔岩, 唔好啦
唔係個個行山都係真正喜歡大自然架, 唔少係打卡呃like, 人行我又行架咋

引用:
原帖由 kelvin.... 於 2019-1-8 03:09 PM 發表

外省就易認,大陸廣洲深圳本土跟香港衣著差唔多
hehe我認倒架, 通常迎面如果疑似大陸人, 我同partner會等佢行過左估佢係咪大陸人, 聽倒佢出聲講野就知估中啦

垃圾。

https://www2.hkej.com/editorchoi ... 羊式」育兒+何需400萬?+三千有找!
【信報月刊】野人「放羊式」育兒 何需400萬? 三千有找!

養育一個小孩,需要多少錢?十數年前「風之后」李麗珊曾經在一個廣告中解答:400萬。隨着通脹,今日400萬可能已經不足夠。過着十多年簡單環保生活的莫皓光(外號「野人」),批評時下香港父母誤以為可買快樂給小朋友,反而忘記陪伴是最好的禮物,他用行動證明養兒不必花大錢。--本刊記者鄭雲風、黃愛琴

原本莫皓光都是一個普通的都市人,但大學時參與一系列自然體驗活動後,深受大自然吸引,喚醒當「野人」的決心。畢業後,他離開熟悉的城市,搬到上水村屋當農夫,與太太阿牛用草織婚戒做證,舉辦環保婚禮,直至誕下野人寶寶期仔,他的想法始終如一:快樂不應建立在物質消費之上。

當年野人「月入一萬花四千」的報道一出,旋即引起坊間熱議。事後他在Facebook撰文,說不期望大眾「照板煮碗」,但也強調不應盲目消費,如果要消耗地球資源才可換取快樂,未來自然環境將受到不敢想像的破壞。

附件

野人「放羊式」育兒.jpg(112.34 KB)

引用:
原帖由 haydenkayla 於 2019-1-8 03:13 PM 發表

hehe我認倒架, 通常迎面如果疑似大陸人, 我同partner會等佢行過左估佢係咪大陸人, 聽倒佢出聲講野就知估中啦
本土深圳同廣州人講嘢發音同香港人一樣,周邊人嘅口音就一聽就有分別,去廣州玩,聽本土人嘅口音同香港人一樣

引用:
原帖由 refugee 於 2019-1-8 03:15 PM 發表

我都鍾意三兩知己靜靜咁行,但好多時會遇到啲本地耆英退休行山隊,總係十幾廿人大大聲嘈住晒,一到打卡位就起鬨猛影,食野又周圍掉果皮你話佢佢又話會自然分解,膠樽都會自然分解啦頂佢 ...
耆英退休行山隊都有遇到, 而家都見倒d帶埋小朋友行, 人多一定嘈d架啦, 都見過幾個人果d靜靜地既, 行過點頭講聲hello早晨咁
大學生先嘈呀... 仲要行得慢, 唔識行, 又唔讓後面d人行
見過大陸人行, 著長裙, 高d既石都上唔倒... 又係喺大石上擺埋d大媽pose........ 又係嘈, 仲有, 唔識路
果皮好似話唔可以自然分解

引用:
原帖由 kelvin.... 於 2019-1-8 03:37 PM 發表

本土深圳同廣州人講嘢發音同香港人一樣,周邊人嘅口音就一聽就有分別,去廣州玩,聽本土人嘅口音同香港人一樣
我遇果d係講普通話
但有時睇電視訪問廣州d人佢地都唔係純正廣東話口音喎

仆街唔過班瞓街的畜牲

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]