• 瀏覽: 10,833
  • 回覆: 139
+6
引用:
原帖由 wasana 於 2019-1-10 07:01 PM 發表
我係新界原居民,
有唔認咩?
香港原居民?
證明吓先好喎!
過唔定係日軍後裔都唔定喎!
叫英國收番呢斑棄民啦!

你認咪得囉。
好多人將新界原居民當係香港原居民呢!
唔好東拉西扯。

引用:
原帖由 ATA6038 於 2019-1-8 01:24 AM 發表
只要吹消呢班人福黎,就冇人會落黎!
贊成頭十年不能享有部份福利(如綜援或其他津貼),在港伴侶公屋亦要交出

引用:
原帖由 mart1212 於 2019-1-8 06:51 PM 發表

點解咁多人唔理解?
因為係港人自己搞出嚟囉。
周圍都有家庭團聚㗎啦。
你無老婆係大陸當然覺得唔需要家庭團聚,咁有家庭係大陸嘅港人會點諗?
咁外國人係香港結婚,人哋申請你去人哋嗰度你又覺得合唔合理? ...
150個根本都係港燦自己搞出嚟,佢地有個港燦至親,係有資格可以嚟香港,真係有咩撚咩好嘈?
重有都己經唔係即時有得落到嚟,係要排隊等差不多七年先拎到香港身份證.
重有話咩假結婚果d嘢,假結婚又咪係d貪錢港燦搞出嚟
想停麻煩就去改法例,就好似唔小人所講,香港人同非香港人結緍,唔理你係咩國家地區既人,配偶子女一律不得有香港居留權,咁就唔洗再日嘈夜嘈

重有一講咩150個,我就實講我果幾件港燦朋友
佢地幾件一樣係香港出世長大,不過佢地就係好彩有個而家好多港燦都想有既澳門人老母

澳門未話派錢前都無去拎澳門身份證,話澳門身份證拎嚟無用,不過當年澳門一話派錢就即時衝撚到去拎
咁佢地呢d港燦又算唔算係去搶澳門福利資源既"港蝗"嚟呢?,不過佢地係有資格拎到,你屌9佢地係貪錢見錢開眼"港蝗"又如何?

港燦見有著數,咪又一9樣變哂做口中日屌夜屌果d新移民
新移民有個港人至親,港燦有個澳門人至親,咪一9樣都係做相同既事,真係挑你老味

引用:
原帖由 烏咀 於 2019-1-10 09:27 PM 發表

150個根本都係港燦自己搞出嚟,佢地有個港燦至親,係有資格可以嚟香港,真係有咩撚咩好嘈?
重有都己經唔係即時有得落到嚟,係要排隊等差不多七年先拎到香港身份證.
重有話咩假結婚果d嘢,假結婚又咪係d貪錢港燦搞出嚟
想停麻煩就去改法例,就好似唔小人所講,香港人同非香港結緍,唔理你係咩國家地區既人,配偶子女一律不得有香港居留權,咁就唔洗再日嘈夜嘈:s ...

吳巧阻仁發達,無左條水野仁增杏架,雖然你是正確的。
貪南被阻會發惡咬人架。。

即刻要停啦!重望喎⋯⋯

又係膠post, 有無第二個話題架

引用:
原帖由 wasana 於 2019-1-10 11:31 PM 發表

香港原居民?
英國佬棄民
有本事咪追英國佬攞居英權囉!
冇香港原居民呢樣野,只有新界原居民。只係班新界佬誤解原居民嘅意思。
我只係討論呢樣野。
唔好再搬龍門。

其實你知唔知道,單程證配額係現時大陸用緊行政手段,唯一能幫香港阻慢新移民來港嘅途徑 。 取消單程證配額根本係意味住內地所有合資格人士,全部可以即時嚟香港定居。佢哋全部都係 在香港法庭判決下擁有香港永久居留權嘅人。於香港立場並冇任何理據阻止佢哋嚟香港攞身份證架。

2047年就會取消,放心

講得好啱

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]