• 瀏覽: 10,822
  • 回覆: 139
+6
https://hk.appledaily.com/news/art/20090903/13168616
2009年9月3日

坦言12年任內最具挑戰事件
居港權判決贏高度評價

【本報訊】99年終審法院「1.29居留權判決」,確認港人在內地所生子女擁有居港權,觸發港府尋求人大釋法,卻奠定終審法院首席法官李國能不畏強權、捍衞本港司法獨立的崇高地位,法律界人士昨日對他作出高度評價。

只要吹消呢班人福黎,就冇人會落黎!

引用:
原帖由 hellexpress 於 2019-1-8 12:23 AM 發表

當年係公民黨以及泛民成功爭取佢地可以落黎, 政府當初係唔想佢地落黎, 終審庭判佢地有權落黎, 呢D已經係佢地既人權
請你專重法庭判決, 法治社會, 以及別人既人權
唔好成日話要爭取人權, 跟住就漠視別人人權 ...
勁支持法治 - 我們的核心價值囉

引用:
原帖由 冬樹大人 於 2019-1-7 11:45 PM 發表
甚麼棕地農地填海地,

幾多地都會俾大陸L慢慢佔據. 香港人愈住愈細.

唔係有地就要起屋住人, 最重要係取消每日150單程証!
其實如取消又講唔通的,有D家庭團聚又是人之上情,只要住滿七年才比福利該好D,有乜野地方可左腳踏入香港,右腳就有社工教路呀。

引用:
原帖由 seaapex 於 2019-1-8 01:33 AM 發表

其實如取消又講唔通的,有D家庭團聚又是人之上情,只要住滿七年才比福利該好D,有乜野地方可左腳踏入香港,右腳就有社工教路呀。
https://hk.news.appledaily.com/l ... e/20131218/18556164

【本報訊】港府以節省開支為由限制新來港人士申領綜援,自2004年起,將申請資格由居港滿一年增至七年,終審法院五位法官昨一致裁定政府違憲,意味居港滿一年的貧窮新移民即有資格申領綜援,裁決引起極大迴響。社區協會主任何喜華指裁決確立了所有香港居民的福利權,為本港人權保障奠定重要基石,望釋法悲劇不會重演。

就喺唔取消

引用:
原帖由 冬樹大人 於 2019-1-7 11:45 PM 發表
甚麼棕地農地填海地,

應該轉為每日推150人單程證上大6

樓主說的對,但當官的視之不見,保蝗黨聽而不聞,齊來賣港,香港沒救了

引用:
甚麼棕地農地填海地,

香港就係有你啲咁嘅人,射完精就想走數。
你溝掂美國佬咪一樣可以用配偶移民,咁又係唔係合理?
講撚到大仁大義咁,搞完人想走數,你無撚嘢呀。

引用:
原帖由 ATA6038 於 2019-1-8 01:24 AM 發表
只要吹消呢班人福黎,就冇人會落黎!
好辦法

樓主最重要係唔好疴屎,否則食幾多野都係疴返出泥

你叫d🦗唔好食

引用:
原帖由 請你說真話 於 2019-1-8 12:43 AM 發表
滿左嘅巴士唔可以再上客,就係甘簡單!
你太天真,d大陸撚係會不擇手段將原本上咗巴士既人推落巴士然後自己上

但係「泛民」唔明白,越搞越超越,幫香港人口超速增長。
引用:
原帖由 kamen_rider_x 於 2019-1-8 12:04 AM 發表
小學生也明白的道理.

仲有趕走埋南亞狗

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]