• 瀏覽: 10,816
  • 回覆: 139
+6
引用:
原帖由 hellexpress 於 2019-1-8 00:23 發表

當年係公民黨以及泛民成功爭取佢地可以落黎, 政府當初係唔想佢地落黎, 終審庭判佢地有權落黎, 呢D已經係佢地既人權
請你專重法庭判決, 法治社會, 以及別人既人權
唔好成日話要爭取人權, 跟住就漠視別人人權 ...
來香港消費都係佢地享有既人權之一

引用:
原帖由 冬樹大人 於 2019-1-7 11:45 PM 發表
甚麼棕地農地填海地,

幾多地都會俾大陸L慢慢佔據. 香港人愈住愈細.

唔係有地就要起屋住人, 最重要係取消每日150單程証!
唔可以,一旦取消香港樓價山坭傾瀉式下跌,好多人負資產

憑咩取消 你接受得大陸收入 就要乘擔支出

引用:
原帖由 冬樹大人 於 2019-1-7 11:45 PM 發表
...  最重要係取消每日150單程証!
取消150限額,咁咪同全球所有地區一樣冇入境限額?  

引用:
原帖由 Psyco 於 9/1/2019 08:34 發表

你呢個建議違返民主黨既政治立埸,睇相.

你支持建制定泛民?

引用:
原帖由 SuperAvengers 於 2019-1-9 09:50 AM 發表

你支持建制定泛民?
2014 佔中暴動前每介選舉都投票支持泛民.

佔中後就醒咗,咖一家6票已經改投建制派.

引用:
甚麼棕地農地填海地,

幾多地都會俾大陸L慢慢佔據. 香港人愈住愈細.

唔係有地就要起屋住人, 最重要係取消每日150單程証!
唔好再挑撥啦!
每日150 個都是你們引來的!
沒有中港婚姻、沒有家族團聚,何來這150個名額?
而樓主你可能也是受益者之一!

引用:
原帖由 Moreloop 於 2019-1-9 09:32 AM 發表

唔可以,一旦取消香港樓價山坭傾瀉式下跌,好多人負資產
人口只係減少增長而非減少,樓價點會下跌?

引用:
原帖由 wasana 於 2019-1-9 01:24 AM 發表
你咪又係大陸人後代!
咁點解你唔走呀?
搬埋祖先反祖籍啦!
香港現是有95%以上,
都是外來移居人口及其後代,
呢群人有什麼理據阻止後來者的外來人口移居香港?
這群人在香港無族譜,無丁權,
只是過客。
如要反對150配額制度,
都應該係香港原居民,
唔係你呢斑大陸人後代。

...
港島人和九龍人是沒有丁權的。只有後來租番嚟新租界人才有丁權。原則他們不是香港人,是租界內的滿清遺民。

引用:
原帖由 木村拓栽 於 2019-1-9 11:36 AM 發表
人口只係減少增長而非減少,樓價點會下跌?
香港出生率持續下降,人口不斷老化,死嘅人多出生人口少,最後咪人口減少囉

而家大陸都開始富有,是有檢討必要,留返每日50個團聚就夠,反而再批100個投資移民,

每個家庭現在起生5個,再申請綜援,人口過千萬就自然會停引入

淋病:
每日150共創和蟹社會
香港屎民窮者越窮富者越富對香港勞工屎場百利無一害

引用:
原帖由 wasana 於 2019-1-9 01:06 PM 發表

香港及九龍南的香港人,
咪應該係大英帝國的棄民?
在英國屬土出生喎,
點解唔係英國人架?
去同英國理論
攞番居英權啦!
被遺棄的一群
咪搬龍門,
這都不能改變你只是新界原居民而非香港原居民身份。
不要再混淆。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]