註冊 登入

【港航危機】傳國開行拯救 港航獲43億融資 財務暫解困

本主題由 YanNessIsMe 於 2019-1-7 08:00 PM 移動

仲還8.5億俾海航。3月,12月又有2筆債要還。邊間銀行借俾它等於倒錢落海。

精選樓盤
引用:
原帖由 rchow12 於 2019-1-7 04:29 PM 發表

債息百鳩幾厘果陣博佢too big to fall 而重注買左既投資者贏到笑
就係這班人放風ja, 個價炒番上去就賺到笑。1月20見真章

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jeffcheng34567 於 2019-1-7 04:59 PM 發表

還8.5億俾海航?
你柒完未?你有冇睇清楚單新聞?
唔會有人夠膽坐。都係要等破產喇

快快清盤喇,銀行借43億唔會有得還,又多一筆壞帳。到時齊齊結業。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jeffcheng34567 於 2019-1-7 05:20 PM 發表

我係問你有冇睇清楚8.5億呢單新聞?
你㭍完未
快快還錢俾海行。到時43億又唔夠找數。3月都係死喇

引用:
原帖由 endy星 於 2019-1-7 05:31 PM 發表

呢排狂做sales 叫人買
買香港行空年票的自求多福喇。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 人之初大大 於 2019-1-7 05:45 PM 發表

港航經營冇事,但有個賤格母企搞成咁
借幾多錢都係死,無人敢坐。隨時結業。

引用:
原帖由 L010986 於 2019-1-7 05:46 PM 發表

That's why 我之前話港航唔會咁快執,時辰未到
3月,12月果2筆都無水啦。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 人之初大大 於 2019-1-7 05:52 PM 發表

間野好似賺錢又有cash, 但阿媽唔掂抽港航資救呀媽, 搞到港航仲要周身債,呀媽仲踩多腳。
來緊就算借到錢都要俾阿媽濕腳先。

國開行會先貸款予海航,再由海航與港航就還款作出安排。

引用:
原帖由 人之初大大 於 2019-1-7 05:56 PM 發表

即係又揾多次港航笨。佢d員工真慘。
實要交低幾億濕濕腳先。

引用:
原帖由 jeffcheng34567 於 2019-1-7 06:01 PM 發表

你解釋下個8.5億先啦
咁柒講野仲有人信
https://thestandnews.com/finance/海航入稟高院-追討香港航空8-5億/

起碼交低8.5億。3月又要求救濟真抵死。

引用:
原帖由 Video 於 2019-1-7 06:51 PM 發表

那間公司不融資
好快就結業。買機票自求多福

引用:
原帖由 jeffcheng34567 於 2019-1-7 06:19 PM 發表

你要柒幾次?

海航追既係香港航空咨詢服務有限公司

呢間是空殻公司,係香港航空其中一個前董事獨自擁有的

同香港航空完全冇關係架

就係因為呢位董事離開左香港航空海航先追佢錢

你連小小經濟知識也没有就不要衝出來柒啦 ...
唉, 3月就到下一筆債要還,到時都係玩完多。

引用:
原帖由 bchk1842 於 2019-1-7 07:27 PM 發表

杯水車薪,長貧難顧
香港航空呢間借香港之名,實際只係大陸公司,早日執笠吧
借錢俾拒果間銀行都傻。預無錢收番變壞帳啦

引用:
原帖由 hykg13 於 2019-1-7 07:37 PM 發表

數cum數
下場可想而知
只係幾時爆咁解
還息都還死,下單債3月又到期

回覆 引用 TOP

19 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。