• 瀏覽: 4,227
  • 回覆: 74
+10
B61-12只係一個超小型核彈頭, 最大威力只等于1萬噸到5萬噸..
而三峽大壩採用了混凝土重力壩設計,設計上可抵抗百萬噸核爆,即使被炸開缺口,也絕不會造成垮壩,不會對下游產生太大的洪水威脅。。。

你估真係起條壩俾人炸咩。。。ONON地。。
引用:
原帖由 CNlocust 於 2019-1-7 11:58 AM 發表
F35隱身潛入只投一粒,中國三峽大霸立刻霸毀人亡,中國真係要認真想想如何應對

坐擁世界上最龐大、最致命的核武庫,美國很早就建立了“三位一體”核力量。美國空軍自從冷戰開始以來,就擔當空基核威懾任務,而談起現在美國空軍能夠執行空基核威懾任務的戰機,也許大家會想到B-2、B-1B這樣的戰略轟炸機,其實,由于一種 ...

任何攻擊三峽大壩嘅軍事行為都會使中國啟動核打擊報復,中國使用核武早就“約法三章”

你主子架F35有能少進入中國領空已經算他贏啦,低能!

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2019-1-7 12:05 PM 發表
JADM=slow speed+steady path=easy target.
JDAM呀,唉!

引用:
原帖由 eriws 於 2019-1-7 11:19 PM 發表

JDAM呀,唉!
佢D水平係咪上下

引用:
原帖由 vh1133 於 2019-1-7 09:41 PM 發表
B61-12只係一個超小型核彈頭, 最大威力只等于1萬噸到5萬噸..
而三峽大壩採用了混凝土重力壩設計,設計上可抵抗百萬噸核爆,即使被炸開缺口,也絕不會造成垮壩,不會對下游產生太大的洪水威脅。。。

你估真係起條壩俾人炸咩。。。ONON地。。

...
" 設計上可抵抗百萬噸核爆"

依據?

引用:
原帖由 借錢梗要還 於 2019-1-7 01:26 PM 發表
此畜已喪心病狂,精神失常,
再不人道毀滅,不堪設想
指樓主...

香討啲漢奸, 真係天真同ON9, 以為中國唔會防衛還拖.

支持樓主做法,如果美軍將領同樓主一樣咁豬,世界和平指日可待。
有軍事要塞唔炸走去炸三峽,就要冒險深蹤敵方陣地為求炸平民用設施,好野

引用:
原帖由 Wildgarden 於 2019-1-8 09:17 AM 發表
支持樓主做法,如果美軍將領同樓主一樣咁豬,世界和平指日可待。
有軍事要塞唔炸走去炸三峽,就要冒險深蹤敵方陣地為求炸平民用設施,好野 ...
仲有,老美無巡航導彈咩?點解要冒險派軍深入敵陣?要唔要借你2粒東風快遞?

依據? 自己去national geographic channel搵啦。。。
自己唔知就當冇。。。
引用:
原帖由 CNlocust 於 2019-1-7 11:56 PM 發表

依據?

引用:
原帖由 CNlocust 於 2019-1-7 11:56 PM 發表

依據?
實際上,即便是核武器要攻擊三峽大壩也是非常困難的,三峽大壩是一座堅固的混凝土重力壩,即每一個壩塊都可以依靠自身的重力保證穩定性,大壩由2689萬噸混凝土、29萬噸鋼筋和25.5萬噸鋼材組成,壩高185米,底部寬121米。

三峽大壩採用碾壓混凝土新工藝,使用半濕的混凝土直接碾壓,異常質密。混凝土使用高標號水泥。砂子沒有採用河沙,而是使用山上開採的大石頭進一步粉碎篩選出的標準化小顆粒。

在攪拌混凝土時使用大型空調以確保攪出的混凝土保持低温,這就使得三峽大壩的強度異常高,簡單講,三峽大壩實際上就是一座人造的“花崗岩石頭山”。

中國水利專家張博庭曾指出,其實三峽大壩在設計上已經考慮了核攻擊風險,採用了混凝土重力壩,即使被炸開缺口,也絕不會造成垮壩,而垮壩的水淹區甚至出不了湖北省。

https://jmqmil.sina.cn/dgby/doc-ifyecfnu7954621.d.html

引用:
原帖由 CNlocust 於 2019-1-7 11:58 AM 發表
F35隱身潛入只投一粒,中國三峽大霸立刻霸毀人亡,中國真係要認真想想如何應對

坐擁世界上最龐大、最致命的核武庫,美國很早就建立了“三位一體”核力量。美國空軍自從冷戰開始以來,就擔當空基核威懾任務,而談起現在美國空軍能夠執行空基核威懾任務的戰機,也許大家會想到B-2、B-1B這樣的戰略轟炸機,其實,由于一種 ...
狗渣一條, 唉!

如果行呢一步, 唔理三峽大霸有冇被毀, 之後嘅反擊, 尾國會死幾多人, 世界又會死幾多人, 點解唔講吓?

有前無後, 淨係一味狗衝, 癲佬侵手下d狗都特別賤!

引用:
原帖由 CNlocust 於 2019-1-7 01:03 PM 發表

美國有完善的反導系統,報復不一定成功的
你又信? 美國現在好似就系驚樣嘢喎,如果唔系現今美國洗乜對中國搞咁多嘢

引用:

紙上談兵

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]