• 瀏覽: 1,481
  • 回覆: 16
  • 追帖: 1
發咗達高收入都唔搬走,証明住公屋就係低租金好福利啦,納稅人啲金錢就係這樣浪費,起得多多幢公屋都唔會滿足班貪心香港L...

房屋委員會二○一七年十月收緊公屋富戶政策,有住戶急急刪除同住子女的戶籍,以避過因收入超額造成富戶而需要交回公屋單位的危機。房委會最新數字顯示,去年第三季有九千三百宗獲准於公共租住房屋刪除家庭成員戶籍的個案,去年首三季合共多達三萬二千二百宗個案,較去年同期增加五百宗。

公屋住戶為免成為富戶,不排除會刪除入息或資產逾相關限額的子女戶籍,根據二○一七年數字,全年獲批刪除戶籍的個案約四萬一千一百宗,而去年首三季獲批個案已達一七年全年的七成八。

新修訂的公屋富戶政策,富戶交還單位條件由雙軌制變成單軌制。原本住戶需同時超出公屋入息限額三倍及資產淨值超過公屋入息限額八十四倍,才需遷離公屋。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190107/bkn-20190107020058093-0107_00822_001.html

長毛狗一早應趕走佢啦!😡😡😡

我d公屋朋友冇一個係窮人

刪除入息或資產逾相關限額的子女戶籍

一樣可以住係到 吹唔漲

引用:
原帖由 錢太多4 於 2019-1-7 07:30 AM 發表
我d公屋朋友冇一個係窮人
3公加現金出糧是常識吧

從報導就可以睇到
全港公屋富戶有幾多 ... 

咁結了婚當然要除名啦

引用:
原帖由 ken2431 於 7/1/2019 07:22 發表
這是房署自己廢自己權力

引用:
原帖由 ken2431 於 2019-1-7 07:22 AM 發表
你係新香港人,唔熟香港法律唔怪你。
根據相關法律,長者不受限制。

引用:
原帖由 win888999 於 2019-1-7 07:06 AM 發表
發咗達高收入都唔搬走,証明住公屋就係低租金好福利啦,納稅人啲金錢就係這樣浪費,起得多多幢公屋都唔會滿足班貪心香港L...

房屋委員會二○一七年十月收緊公屋富戶政策,有住戶急急刪除同住子女的戶籍,以避過因收入超額造成富戶而需要交回公屋單位的危機。房委會最新數字顯示,去年第三季有九千三百宗獲准於公共租住房屋刪除家庭成員戶籍的個案,去年首三季合共多達三萬二千二百宗個案,較去年同期增加五百宗。

公 ...
住公屋好過住豪宅

乜都假
識住一定係住公屋
政府全包
少好多麻煩嘢

引用:
原帖由 win888999 於 2019-1-7 07:06 AM 發表

資產淨值超過公屋入息限額八十四倍,才需遷離公屋。
為什麼要超過公屋入息限額八十四倍,才需遷離公屋?應該超10倍就要.......

引用:
原帖由 intersonic 於 2019-1-7 09:09 AM 發表
刪除入息或資產逾相關限額的子女戶籍

一樣可以住係到 吹唔漲
正常黎講係唔得的.... 但房處邊有咁多查丫...

刪除子女戶籍咪一樣一齊住

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]