• 瀏覽: 1,789
  • 回覆: 15
https://www.youtube.com/watch?v=7tCbo-2ig7s
和美國的九成相似,仲可以在機場起飛!進入香討影片區

所有具挑釁性和針對性言論,一律不作回應!
但凡回應是文不對題,針對會員,觸犯板規,投訴!
理性討論,創造理想討論環境!
精準分析,走對投資路向
利害丶利害

可惜只飛了一次咁多,幾年後蘇聯解體,之後就要拆埋

引用:
原帖由 Simon好開心 於 2019-1-7 08:17 AM 發表
可惜只飛了一次咁多,幾年後蘇聯解體,之後就要拆埋
嗰次仲係無人駕駛...

前蘇聯呢啲叫唔聲唔聲嚇你一驚,有料唔駛講放些少比你知,等你諗我仲有咩野勁料收埋,你仲驚我。

引用:
原帖由 bbq323 於 2019-1-6 11:35 PM 發表
https://www.youtube.com/watch?v=7tCbo-2ig7s
和美國的九成相似,仲可以在機場起飛!
我記得體積比較美國穿梭機大,載重更大;可惜蘇聯解體,再無力開發穿梭機

蘇聯解體,變左垃圾
https://kknews.cc/zh-hk/history/vm56jeq.html

引用:
原帖由 明亮的晨星 於 2019-1-7 09:40 AM 發表

我記得體積比較美國穿梭機大,載重更大;可惜蘇聯解體,再無力開發穿梭機
暴風雪號,有自己的動力系統,入大氣層後可以靠自身動力改變飛行路徑。火箭推進器亦比美國貨勁,機體比美國穿梭機先進同全面。

引用:
原帖由 一久壤 於 2019-1-7 11:23 AM 發表

暴風雪號,有自己的動力系統,入大氣層後可以靠自身動力改變飛行路徑。火箭推進器亦比美國貨勁,機體比美國穿梭機先進同全面。
美國設計係穿梭機引擎也作為升空用,以重複使用為前題下可能是更好的方式,蘇聯式只用一次即棄的引擎,發射成本不能攤分。美國人覺得太空梭回程都是單一航程,單一地點,並不需要在太空梭上整自身動力系統,而蘇聯一開始設計暴風雪號,軍方都有份參予,當時要求太空梭也能作軍事用途為前題,回程可用自身動力飛行作戰略用途,雖然兩者外型相近,但概念和設計上其實有好大分別;當然蘇聯的只飛行過一次,機上也沒有任何維生系統的,現階段只可以話概念上比美國穿梭機好,但實際上得唔得就無得驗證了。

就咁掉空爛晒!真係好浪費,
點解唔成套野送比大陸玩!
起碼都開發咗幾百億

引用:
原帖由 bbq323 於 2019-1-7 12:07 PM 發表
起碼都開發咗幾百億
三十年前大陸邊有錢玩??當時仲要面對64暴動

引用:
原帖由 bbq323 於 2019-1-7 12:07 PM 發表
起碼都開發咗幾百億
以佢地過去以至現階段嘅國情係冇可能送俾大陸嘅,除非真係同大陸進一步結盟及希望大陸會俾到一啲相關重大利益佢地啦!

始終呢隻野都係俄羅斯人在蘇聯時代最自豪的產物,寧願丟空發霉變爛都唔會俾大陸嘅。

引用:
原帖由 Simon好開心 於 2019-1-7 02:54 PM 發表

以佢地過去以至現階段嘅國情係冇可能送俾大陸嘅,除非真係同大陸進一步結盟及希望大陸會俾到一啲相關重大利益佢地啦!

始終呢隻野都係俄羅斯人在蘇聯時代最自豪的產物,寧願丟空發霉變爛都唔會俾大陸嘅。 ...
漏少少料就可以行少好多路

引用:
原帖由 大林林 於 2019-1-7 05:29 PM 發表

漏少少料就可以行少好多路
俄羅斯同大陸關係都唔係十分密切,連賣出來嘅野都唔肯對大陸軍工講到足,屬於太空軍事嘅高端野又點會漏少少料俾其他人?

引用:
原帖由 布丁狗Bello 於 2019-1-7 11:41 發表

美國設計係穿梭機引擎也作為升空用,以重複使用為前題下可能是更好的方式,蘇聯式只用一次即棄的引擎,發射成本不能攤分。美國人覺得太空梭回程都是單一航程,單一地點,並不需要在太空梭上整自身動力系統,而蘇聯一開始設計暴風雪號,軍方都有份參予,當時要求太空梭也能作軍事用途為前題,回程可用自身動力飛行作戰略用途,雖然兩者外型相近,但概念和設計上其實有好大分別;當然蘇聯的只飛行過一次,機上也沒有任何維生 ...
正確離講叫暴風雪.能量,暴風雪座上能量號火箭搭便車,暴風雪放棄自力升空,唔使每次落地拆解引擎維護以節省成本

蘇聯亦為能量號設計可以自力回航助推器,以期改進型火箭降低發射成本

穿梭機回收衛星維護再發射,其實重貴過射一枚新衛星,NASA 都承認成本同飛行密度達唔到原來目標

不過蘇聯解體後無左大水喉,暴風雪.能量變成泡影

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]