• 瀏覽: 9,526
  • 回覆: 63
商場洗手間除了可照顧商戶需要,更可以方便顧客及途人,而粉嶺祥華商場的洗手間,一向開放予公眾使用,但日前其中一層的洗手間,突然被改為「商戶專用」,令顧客及途人相當不便,當區社區幹事指:「呢度係屋邨商場,點解要鎖咗佢?」

自從領展上場,改變哂香港鄰里友善方便文化,食店廁所拆哂,大酒樓內都無廁所!前晚同行動不便的老人家去天盛酒樓食飯,老人家行成5分鍾先到商場內廁所,來回十幾分鍾,十分不友善。

呢排領展不停在電視台落維穏廣告話自已幾關心老人,關心盲人,真想作嘔! 連洗手間都要鎖住,孤寒度縮到廁所位一寸都要賺到盡,真的偽善。

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/18區新聞/277506/人有三急-公屋商場廁所都要鎖-粉嶺商場洗手間突轉-商用

好彩粉嶺唔算多大陸人去,唔係粉嶺一地屎

有好多間食肆??個個攞鎖匙???

鎖厠所 根本自找麻煩..

引用:
原帖由 吾美麗 於 2019-1-6 09:20 PM 發表
商場洗手間除了可照顧商戶需要,更可以方便顧客及途人,而粉嶺祥華商場的洗手間,一向開放予公眾使用,但日前其中一層的洗手間,突然被改為「商戶專用」,令顧客及途人相當不便,當區社區幹事指:「呢度係屋邨商場,點解要鎖咗佢?」

自從領展上場 ...
李家頂D仔做極唔紅有原因老豆幫D惡鬼財團賣廣告

引用:
原帖由 kwong1000 於 2019-1-6 09:36 PM 發表
好彩粉嶺唔算多大陸人去,唔係粉嶺一地屎
唔單止領展, 衣家好多食肆好孤寒, 寫明廁所不外借, 難怪咁多自由行細路搵唔到廁所周圍疴!
香港人愈來愈自私, 香港愈來愈不友善

偏偏政府規劃社區設施
都是因為商場有厠所,而不另建公厠
這個問題是不是應該政府出面, 在某地區如果沒有公厠,限制商場厠所不能鎖門,要開放比公眾

引用:
原帖由 simpson777 於 2019-1-7 12:49 AM 發表
偏偏政府規劃社區設施
這個問題是不是應該政府出面, 在某地區如果沒有公厠,限制商場厠所不能鎖門,要開放比公眾
政府同領展一條船, 錢銀行先
其實領展想慳人手清潔廁所, 可以入面加D水喉和清潔用品, 要客人自理咪得囉, 當然市民要有公德心不要入面食煙吐痰等.....

引用:
原帖由 simpson777 於 2019-1-7 12:49 AM 發表
偏偏政府規劃社區設施
廁所唔夠廁格供應需求,先會搞成呢個局面,就算唔比鎖都係唔夠用

正路係要修例,將廁格增加最少50%、100%
所以新落成商場、大廈都要咁做
供應多左成倍,佢鎖黎托柒?
唯一鎖廁所理由就係洗廁所條友洗完唔想比你用

引用:
原帖由 出得黎行 於 2019-1-7 12:55 AM 發表

廁所唔夠廁格供應需求,先會搞成呢個局面,就算唔比鎖都係唔夠用

正路係要修例,將廁格增加最少50%、100%
所以新落成商場、大廈都要咁做
供應多左成倍,佢鎖黎托柒?
唯一鎖廁所理由就係洗廁所條友洗完唔想比你用 ...
以前有規定食肆有二十座位一定要有廁所, 但近年放寬哂,領展D酒樓無哂廁所, 再不像酒樓
仲有鼓勵街鋪大方點唔好拒絕人借用廁所, 人有三急真係不應見死不救

根本仲on9

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2019-1-7 12:09 AM 發表

唔單止領展, 衣家好多食肆好孤寒, 寫明廁所不外借, 難怪咁多自由行細路搵唔到廁所周圍疴!
香港人愈來愈自私, 香港愈來愈不友善
.

就係傷講人唔肯借廁所,所以郭+人隨街屙.......

屙屎無罪,屙尿有理..........

.

人多又急就慘了

引用:
原帖由 暴龍隊員 於 2019-1-7 01:13 AM 發表

.

就係傷講人唔肯借廁所,所以郭+人隨街屙.......

屙屎無罪,屙尿有理..........

.
D老闆自己行街唔知有無試過急屎, 點知去到商場廁所發現鎖住, 焦急到瀨呢種情況呢?

引用:
原帖由 無聊之無聊 於 2019-1-7 01:25 AM 發表
人多又急就慘了
最慘係你好急時跟指示牌去到廁所發現原來鎖住, 果種焦急真係會想死

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]