• 瀏覽: 2,330
  • 回覆: 55
香港科學研究非常強, 但問題係很難將其產業化, 而上海所謂強係基於中國政府無限金錢支持燒錢

一份名為《2018全球科學家「理想之城」調查報告》也顯示,上海已成為全球科學家最理想的中國工作城市。科技創新資源和硬件優秀,是上海對全球科學家的主要吸引力,上海目前正形成對全球科研人才的「磁吸效應」。

香港中文大學經濟學系副教授莊太量表示,香港只主力發展基本科技應用,缺乏全面且具規劃的科研政策。此外,不論在人才或市場等配套層面,香港政府都未有加大力度推行。香港的科研市場佔有率微不足道,再加上高科技精英寥寥可數,香港科研發展難與上海比併。

新聞來源連結:
http://money18.on.cc/finnews/news_breaking_content.html?section=exp&article_id=bkn-20190105232343614-0105_00842_001

香港科研-8達通

「上海酸辣湯」再度擊敗「港式老火湯」了。

香港可以怎麼辦?

楊偉雄做咗咁多年創科局長,做過d乜嘢黎?年年預算案都話投放幾百億攪創科,講咗咁耐嘅智慧城巿冇晒下文,公共WIFI 仲慢過蝸牛,尸位素餐,香港有呢d垃圾高官唔死都唔得啦!

😂 我們還有張超雄,長毛,我還怕你?

腥港有八達通咪夠囉。

引用:
原帖由 ahongkongpeople 於 2019-1-6 08:31 AM 發表
楊偉雄做咗咁多年創科局長,做過d乜嘢黎?年年預算案都話投放幾百億攪創科,講咗咁耐嘅智慧城巿冇晒下文,公共WIFI 仲慢過蝸牛,尸位素餐,香港有呢d垃圾高官唔死都唔得啦! ...
公共WIFI唔係搞創科.

講苦失敗政策,只要金融好,
忽略有用人才!
尖子計劃,有幾多學生受惠?
很多學生自費,學業有成,都不會回流香港!
人才盡失!

引用:
原帖由 希夷 於 2019-1-6 09:14 AM 發表
講苦失敗政策,只要金融好,
忽略有用人才!
尖子計劃,有幾多學生受惠?
很多學生自費,學業有成,都不會回流香港!
人才盡失!
岩岩相反, 香港科學研究非常好, 有報告指1x%科研領先世界, 3x%科研世界一流.
大量吸引了大陸一流大學尖子黎香港讀博士. 至於香港尖子計畫,無咩用係因為香港學生
比較懶, 唔肯讀博士. 今年囉政府獎學金去外國讀博士既香港學生不足十位,而大陸, 單係北京大學.
今年出國讀碩博士已高達八百人. 其中美國一流大學收了接近一百名北大生.

Über

引用:
原帖由 HG20121220 於 2019-1-6 09:18 AM 發表
上海崛起,崛起香港,大陸人最開心?
上海科技人才不會多過北京和深圳, 北京係所有名校人才集中地, 深圳係科技產品化集中地.

引用:
原帖由 睇天做人 於 2019-1-6 08:18 AM 發表
香港科研-8達通
同意
他們香港應繼梁特首增設的創新局長后
再增設創新司長才可追上

報告:上海吸科研人才能力遠勝香港

係必然既事 ...

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]