• 瀏覽: 29,451
  • 回覆: 205
  • 追帖: 4
+7
李小龍好打得又如何?一個窿就買左佢人生.

死因研究官指出,專家證供認為李小龍是死於腦瘀腫,但須找出引致腦瘀腫的原因。陪審團最後同意專家所指,李小龍是在服食止痛藥後引致腦瘀腫死亡,一致裁定「死於非命」。儘管死因庭已作出裁決,但外界還是對李小龍的死因議論紛紛,包括懷疑傷患復發、練功過度、濫藥等,惟警方經調查後,均無證據顯示李小龍自殺或被殺,胃部雖有少量大麻,但不足致命。

https://www.am730.com.hk/column/Lifestyle/%E5%B7%A8%E6%98%9F%E6%AD%BB%E5%9B%A0%E6%96%B0%E8%A7%A3%E8%AE%80-%E6%9D%8E%E5%B0%8F%E9%BE%8D%E6%AD%BB%E6%96%BC%E4%B8%AD%E6%9A%91%EF%BC%9F-134154

引用:
原帖由 supremeabc 於 2019-1-5 08:43 AM 發表
李小龍用三分鐘打低佢嫌慢,就係咁後來創立截拳道 !

美籍華裔武術家黃澤民傳於上月26日離世,享年78歲。出生於香港的他,於1964年到三藩市的精武分會工作,更曾在60年代與李小龍進行閉門比武!

根據小龍的遺孀蓮達(Linda Lee Cadwell)表示,小龍當年開館教白人武術而被三藩市的華人武術家排斥,當中包括黃澤民。一眾華人武術家在唐人街戲院示威, ...
原來係黃澤民用內功震傷小龍引致佢早死!

引用:
原帖由 liuche01 於 2019/1/5 13:24 發表
江澤民:我知
黃澤鋒:我又知

黃澤民:就唔知了
前TVB藝人黃澤鋒原名黃澤民, 初期亦用"黃澤民"演出, 加上佢亦是拳擊界, 我以為係佢
另有ching爭辯李小龍的出身和身份, 我覺得時代唔同不用拗, 50年代那時候的認受點大不同,
因社會普遍貧窮及物質缺乏, 民眾都接受"塑造英雄人物", 例如日本的超人, 美國的xx俠也早在20年代就出現了, 如今看這些片都是看頂端特技,  所以李小龍, 王羽, 姜大偉, 狄龍等當年就算是外星人, 我地都會當佢係香港的武俠人物. 因為佢講"廣東話"

引用:
原帖由 ken-man 於 2019-1-5 11:23 AM 發表

佢只係得唔夠四年時間喺香港住。
就係喇沙讀書嗰幾年。
佢係喺美國拍完青蜂俠先至開始返香港。
佢嗰本自傳大部分嘅故事都係喺美國發生。
哦⋯⋯

1940年出世,1941 年嚟香港⋯⋯1歲讀喇沙書院
龍門使唔使搬過

1941年,李小龍跟隨父母返回香港,開始時與兄長入讀嘉諾撒聖瑪利書院。1949年因應天主教區要求,所有男生都需轉往德信學校繼續學業,及後再轉讀喇沙書院。

係油麻地跟葉問⋯⋯點都唔識計 1955減 1941 ,會計到4年

1955年16歲時,李小龍重返校院,他在一次幫派衝突中受挫,於是到油麻地利達街拜葉問為師學習詠春拳。
https://zh.m.wikipedia.org

引用:
原帖由 ken-man 於 2019-1-5 11:07 AM 發表
李小龍生於美國。
李小龍在美國長大。
李小龍大學畢業於美國。
李小龍妻子為美國白人。
李小龍的子女出生於美國。
李小龍死後葬於美國。
呢條友根本就係美國人嚟㗎。 ...
佢呢D咪真正華人之光囉,佢,一生都係以中國人為榮,佢呢D先係有氣概,配做中國人,比起好多好多自己點睇都係中國人但就唔自己係中國人嘅仆街漢奸。

仲有,李小龍係响香港長大,歲半就由老豆手抱返香港,响香港就讀喇沙小學,中學讀聖芳濟書院,16歲拜葉問為師學詠春,18歲先去美國讀大學,開咗幾年武館之後就返香港拍唐山大兄,佢又點會係你所講嘅純美國人?

文無第一,武無第二,關團結L事咩憨鳩

引用:
原帖由 ken-man 於 2019-1-5 11:23 AM 發表

佢只係得唔夠四年時間喺香港住。
就係喇沙讀書嗰幾年。
佢係喺美國拍完青蜂俠先至開始返香港。
佢嗰本自傳大部分嘅故事都係喺美國發生。
你識唔識㗎,四年响香港住?淨係睇佢演嘅 “細路祥“ 同 “雷雨0 都由童年到少年啦,四年?哈哈哈,係咪要笑㗎?

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2019-1-5 11:42 AM 發表
如果李小龍在美國長大,細路祥呢套電影應該係幻覺
CG嚟㗎,咁講佢會好落台D !

引用:
原帖由 ken-man 於 2019-1-5 11:07 AM 發表
李小龍生於美國。
李小龍在美國長大。
李小龍大學畢業於美國。
李小龍妻子為美國白人。
李小龍的子女出生於美國。
李小龍死後葬於美國。
呢條友根本就係美國人嚟㗎。 ...
作為武術家, 哲學家。 邊度國籍並不重要

https://www.youtube.com/watch?v=2FsZyPjsjTA

又係吳公儀 大戰 陳克夫 東西?!!

引用:
原帖由 ifung5 於 2019-1-5 11:43 AM 發表
鬥長命,佢贏了
自古武功都是一種求生技能。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]