• 瀏覽: 29,450
  • 回覆: 205
  • 追帖: 4
+7
李小龍用三分鐘打低佢嫌慢,就係咁後來創立截拳道 !

美籍華裔武術家黃澤民傳於上月26日離世,享年78歲。出生於香港的他,於1964年到三藩市的精武分會工作,更曾在60年代與李小龍進行閉門比武!

根據小龍的遺孀蓮達(Linda Lee Cadwell)表示,小龍當年開館教白人武術而被三藩市的華人武術家排斥,當中包括黃澤民。一眾華人武術家在唐人街戲院示威,而小龍於示威中揚言可以擊敗他們任何一位。黃澤民對此大為不滿,於是公開挑戰李小龍。小龍拒絕公開比武,提議在幾名人士見證下進行閉門比武。蓮達指整個比武過程僅三分鐘,最終小龍獲勝!

兩人的比武於2017年被荷里活拍成電影《龍的誕生》(Birth of the Dragon),並由伍允龍飾演李小龍,而內地著名男星夏雨則演黃澤民,當時黃澤民亦有現身《龍》片美國首映禮。

新聞來源連結:

http://orientaldaily.on.cc/cnt/e ... 0105_00288_002.html

挑仲話中國人團結

又係疑學李比武

引用:
原帖由 supremeabc 於 2019-1-5 08:43 AM 發表
李小龍用三分鐘打低佢嫌慢,就係咁後來創立截拳道 !

美籍華裔武術家黃澤民傳於上月26日離世,享年78歲。出生於香港的他,於1964年到三藩市的精武分會工作,更曾在60年代與李小龍進行閉門比武!

根據小龍的遺孀蓮達(Linda Lee Cadwell)表示,小龍當年開館教白人武術而被三藩市的華人武術家排斥,當中包括黃澤民。一眾華人武術家在唐人街戲院示威, ...
其實李小龍一直最睇唔起就係一班只識日日打套路在幻想自己係大師嘅所謂國術家,扁扁現在喱班人又借李小龍型像招搖撞騙搵食,真諷刺。

都唔知咩水😈

李小龍生於美國。
李小龍在美國長大。
李小龍大學畢業於美國。
李小龍妻子為美國白人。
李小龍的子女出生於美國。
李小龍死後葬於美國。
呢條友根本就係美國人嚟㗎。

如果大家有興趣,可以去搵迷離舊金山有關李小龍大戰黃澤民一集聽下,可能會對黃師父改觀。

引用:
原帖由 ken-man 於 2019-1-5 11:07 AM 發表
李小龍生於美國。
李小龍在美國長大。
李小龍大學畢業於美國。
李小龍妻子為美國白人。
李小龍的子女出生於美國。
李小龍死後葬於美國。
呢條友根本就係美國人嚟㗎。 ...
美國長大
你識唔識咖
點解一啲都唔提佢喺香港拍戲
尤其白燕吳楚帆果個時期

引用:
原帖由 具陽哥 於 2019-1-5 11:16 AM 發表

美國長大
你識唔識咖
點解一啲都唔提佢喺香港拍戲
尤其白燕吳楚帆果個時期
佢只係得唔夠四年時間喺香港住。
就係喇沙讀書嗰幾年。
佢係喺美國拍完青蜂俠先至開始返香港。
佢嗰本自傳大部分嘅故事都係喺美國發生。

引用:
原帖由 ken-man 於 2019-1-5 11:23 AM 發表

佢只係得唔夠四年時間喺香港住。
就係喇沙讀書嗰幾年。
佢係喺美國拍完青蜂俠先至開始返香港。
佢嗰本自傳大部分嘅故事都係喺美國發生。
由零歲到十六歲喺邊度住
唔係跟李海泉咩
係滿口廣東英文口音
點可能唔係喺香港大呀

引用:
原帖由 具陽哥 於 2019-1-5 11:26 AM 發表

由零歲到十六歲喺邊度住
唔係跟李海泉咩
係滿口廣東英文口音
點可能唔係喺香港大呀
佢可能冇睇過李小龍 d 粵語長片

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2019-1-5 11:29 AM 發表
正確嚟講
佢係無料扮四條

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2019-1-5 11:29 AM 發表
大陸出黎!

引用:
原帖由 具陽哥 於 2019-1-5 11:31 AM 發表

正確嚟講
佢係無料扮四條
如果李小龍在美國長大,細路祥呢套電影應該係幻覺

鬥長命,佢贏了

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]