• 瀏覽: 7,751
  • 回覆: 11
+7
引用:
原帖由 自行車專用 於 2019-1-4 10:39 AM 發表

唔好講新聞來源,連 F35 嗰張相生瘡你都搵唔到呀,要搵入Deep web搵
師兄,難得咁有心回佢.
講真的反中國又斷章取義,有的乜LINK 都無, 有的法輪功既LINK, 有的所謂既專家LINK...
我就廢是彩佢俾LINK.
我會咁回佢"唔鐘意俾LINK 你, 吹咩"
講真肥電真係廢連我呢個軍盲都知佢廢就知佢有幾廢囉.

引用:
原帖由 艾力斯102 於 2019-1-4 11:27 AM 發表
有咩好嘈,肥電又好,殲20又好,用家都不是平民和所謂的民間軍事專家。好唔好用,合唔合適都係一班空軍用家話事,在戰場上可否發揮其最大效用或是不堪一擊都是這班空軍控制,一班非用家唱到對家幾差或讚到自己支持的幾勁都好,都不可能影響到這班專業的用家。所以都係回歸現實,看看各國軍方所出的報告會比較實際。 ...
其實軍版一向都係笑下或者好似我咁悶宅咪上香討亂吹囉, 反正認真便輸了.
正如我成日講香討的所謂軍事專家還不如GOOGLE,YOUTUBE, 香港有幾多人當過兵? 有幾多人識渣飛機(搖控飛機都唔識啦)?
各國咪係到鬥吹水囉, 你有你信美國REPORT, 我有我唔信. 美國星戰已經話俾大家知佢做假 (一句話用來騙蘇聯就得, 說到底咪做假囉). 現在美國唔可以做假咩? 目的騙中國,俄國唔得咩?! 我認為肥電唔識隠身咪現代空中棺材囉.

引用:
原帖由 艾力斯102 於 2019-1-4 02:08 PM 發表

我只係睇唔過眼,見有d人只係識反,數據都唔識睇便唱衰對方,不論反中或反美。像你咁講,香港人講軍備,根本無信服力,九成幾人連槍都未開過,至於戰機,可能一班飛機維修人員會有資格講多d。講番肥電,我會覺得設計理念很好,怛現時地球技術,材料及燃料根本不配合,要一架咁重的東西直接升上天,很浪費燃料。而可否隱身這問題,都是說雷達電波睇唔睇到,世上咁多不同波長的電波,不可能全部都可隱身。至於用可見光看到的 ...
完全同意, "香港人講軍備,根本無信服力." 所以有的人我講完都唔再回他們, 反正都係嗰句, 香討的磚家喎咪得啖笑,(好彩我一向叫自己做軍盲).
開槍我多年前去泰國玩過一次咁大把囉(都幾貴下,搶錢). 我識玩遙控直升機, 四軸穿越機(不是航拍), 同玩下遙控飛機,當你玩過就知同WIKI 講既遙控直升機/飛機差好遠, 算識小小飛行皮毛當然唔敢也沒資格叫做專家.

引用:
原帖由 艾力斯102 於 2019-1-4 02:40 PM 發表

咁我都多年前在泰國和廣州玩過真槍,泰國玩步槍和曲尺,廣州好似係左輪類型,唔太記得。搖控模型機未玩過,只知個空間感要很敏銳。至於其他軍事野,我真係唔識,只是多年前被公司派左去德國training,咁岩德國間公司除了做民企還做埋軍事武器,坦克,軍車等等隨街放(間公司唔係一棟大廈咁細,而係成個鎮咁大,部門去部門或去飯堂要揸車過去,飯堂可坐成千人那種,出入公司都見有德軍駐守),d德國人又唔知點解好隨 ...
遙控直升機我玩了5年比較有心得, 內行人會講部機同個控係專用既因為每個人的設定同調部機不同(玩花式如"自旋翻piro flips"), 用人地部電直最多玩到行道飛行, 支控更加唔會借俾人用怕不少心改了設定. 講真飛行既野改少少就差好遠, 各有各準則和要求所以出現了不同出現左不同數值, 電直也是差不多各廠出的數字各有準則, 華科爾嗰套就唔可以用落亞拓嗰套, 單比數字內行人只會笑佢地無知.
遙控飛機都有玩, 你會留意到花式機都比較長,因為會比較靈活, 肥電極像的三角翼的機... 又慢又笨, 用來練手差不多. 在相同流體力學下, 所以我才說肥電如果無隠身就係飛天棺材. 不過香討的專家連遙控飛機都唔識....仲講到好勁. 咪得啖笑囉.

引用:
原帖由 funbull9394 於 2019-1-4 03:12 PM 發表

笑死, 你部搖控機有9g 加速 fly by wire,可以攞黎比。
哈哈!! 你又得咩(呢個標準你定的)?!大家等你表演一下,否則大家都係軍盲而已! 我從來只認自己係軍盲.

我個標準係你飛部遙控直升機/飛機! 我等你表演.
如果唔得,你咪仲衰過我, 起碼我整到部機識得飛仲識的花式表演喎, 磚家!

P.S. 玩開電直都知, 遙控直升機的花式勁到軍用直升機都做唔出來, 單係自旋翻已經無軍事直升機做出來了.

打個比喻, 講F1賽車手相信香港沒有人係, 最住當然係香港的F3賽車手講,可惜無.
2個人一個有車牌識駕駛, 一個連車牌都無齋吹. 你會信邊個呢!

引用:
原帖由 kingking99 於 2019-1-4 08:26 PM 發表

難怪飛一次就要嘖一次油
肥電最勁係佢隠身能力,如果無左隱身既能力,佢咁肥美既身形肯定做硬新一代空中棺材。

引用:
原帖由 funbull9394 於 2019-1-4 08:59 PM 發表

而家講jet fighter, 你就講直升機。不如講埋火箭導彈太空飛行器啦!
又玩斷章取義,繼續搬龍門! 香討看官識分別既。

引用:
原帖由 funbull9394 於 2019-1-4 09:03 PM 發表

空中棺材樣版
J20 唔夠二十架,三年應該跌咗兩架,超過10%
J15廿幾架,三年跌四架佔總數六分一,包括二十日內跌兩架一死一重傷。
又玩搬龍門。好多香討人士都見識過了。在下軍盲暫時只睇肥電。

引用:
原帖由 funbull9394 於 2019-1-4 09:19 PM 發表

只睇肥電又搬龍門去直升機,自打嘴巴!
仲有呢個標題講j20, 我講殲20有離題嗎?
哈哈,係要講肥電垃圾!你呢啲紙上談兵,Google, YouTube勁過你啦。今次繼續斷章取義我寫的野了,幸好香討有理性既人仲好多,佢哋識分析。

引用:
原帖由 funbull9394 於 2019-1-6 05:50 AM 發表

可惜,玩遙控機勁既都唔係天朝既人。

呢啲先叫似真野:

https://www.facebook.com/193106728/posts/10101966797820132/
又用別人來大我?別人勁就係你勁?加滕鷹勁就係你勁咩? 哈哈!
最後我一向都叫自己係軍盲無認屎認屁,只係比的紙上談兵認屎認屁叻一點點而已。

引用:
原帖由 banjo. 於 2019-1-6 08:30 AM 發表
老美啲戰機, 實在係廢.
正經的講,以前F14,F15,F16,F18 年代真心勁,就算F22係太貴,但肥電真係麻麻,當然佢入氣設計同隱身都係優點。但老美走火入魔,用一部機做晒變成不知所謂,由軟件到。。。。浪費晒資源

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]