• 瀏覽: 34,732
  • 回覆: 679
  • 追帖: 2
+27
問題係人口越來越多填多多都唔夠啦

囤地佬 +  年輕人反對填海。。。。囤地佬有顧問公司, 用錢舖排,影響時局。。

引用:
原帖由 ikeafoot 於 2019-1-3 10:34 AM 發表

呢的係廢青
我知!可惜大部分後生都係咁想

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 朱樓瑾 於 2019-1-3 10:25 AM 發表

政府未填已經話一路填一路賣地就唔會耗費公帑。咁d地賣比誰?會平賣?人家三萬蚊呎買面粉,你地唔係天真到認為佢會起好樓後一萬蛟呎賣呀?咁填咗地會益到你地班蟻民嗎? ...
一路填一路賣是保證成本能轉嫁
而土地供應多左只會令土地成本降低~你唔填~d地一樣不在政府手~要收地成本只會比填海更大~而且配套分散~這部份成本也只會更大~填海多了地~一部份賣比地產商~另一部份政府可以自已100%話事點用~地產商可以繼續宅地~但等填海規模有一定後~政府已經可以開始起公居屋~增加住房供應又是另一個讓樓價調整的重要方法(雖然香港很崎型~好多人唔住都要買黎炒~那就不是政府問題~是人貪心問題~地產商也最愛這些人)所以我看不懂一般市民反對填海的理由~除了地產商同手上有大量物業既小業主

引用:
原帖由 朱樓瑾 於 2019-1-3 10:25 AM 發表
政府未填已經話一路填一路賣地就唔會耗費公帑。咁d地賣比誰?會平賣?人家三萬蚊呎買面粉,你地唔係天真到認為佢會起好樓後一萬蛟呎賣呀?咁填咗地會益到你地班蟻民嗎? ...
成日話收棕地, 而家就係有班人係大地主. 你唔填海, 佢就掐住你春袋, 吊高黎賣.
你地唔係天真到認為大地主商家開善堂, 平賣呀...

少年不知愁之味,反而年長者憂將來缺地,青年冇屋住冇工做!

引用:
原帖由 skwongskwong 於 2019-1-3 10:43 AM 發表
問題係人口越來越多填多多都唔夠啦
香港人口老化問題嚴重

過了関口,居住問題本來可以有點自行舒緩

但每天150 正正把問題複雜化

這裡佔地18公頃其實可以考慮https://www.google.com/url?sa=t& ... -h4o5JVRyxo66sHdAB-

有序填海,沿岸邊而建,合理合邏輯。

造島就只有低智~無腦~白痴先諗得出

睇下馬交填咗幾多間酒店!!

長遠系填海,棕地或其它只能暫時性

引用:
原帖由 朱樓瑾 於 2019-1-3 10:42 AM 發表

以前係近岸填海,比造人工島省時省錢破壞低。
X2

反對造島~淋病是在搞衰香港

年輕人想要既係班老嘢立刻俾佢住緊既市區樓佢班後生,後生當然反對要等十幾年填海起既樓啦!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]