• 瀏覽: 34,790
  • 回覆: 679
  • 追帖: 2
+27
引用:
原帖由 赤共 於 2019-1-3 11:33 AM 發表
根本係應該攞啲錢興建邊境圍牆,停止接收所有大陸人,同大陸人結婚嘅就返大陸
趕走啲有破壞無建設嘰反對派離開香港就一天都光晒

引用:
原帖由 andonlyu 於 2019-1-3 11:35 AM 發表

政府一直都有幾個近岸填海選址, 但各方又咪用各種理由阻止填海, 你唔話呢班人為反而反?
老實講, 新界東北發展順利, 各個近岸填海選址又順利, 我都唔認為有造島必要.
但事實係有班為反而反, 非造島選項都去反.
反完之後, 乜都做唔到, 又話政府唔解決問題. ...
再繼續沿岸填海落去,香港就變成石屎森林了

引用:
原帖由 66infinity 於 2019-3-24 02:28 AM 發表

包賺的生意,談不上扔錢落海,填海無可避免會影響海洋生態,在供應不足及未來人口的不斷增長的前提下,不填海會影響民生及經濟。那些說收宗地發展的人只是一廂情願的紙上談兵,妙想天開,跟本難於實行。 ...
收棕地難係因為政府欺善怕惡!

引用:
原帖由 66infinity 於 2019-3-24 02:19 AM 發表

價格受供求影響,供應量增加,價格自然更傾向於合理水平而調整
第日佢地話打造東大嶼為香港CBD, 又怎會平呢?如果平過而家, 咁全港樓價大冧,後果如何?

引用:
原帖由 66infinity 於 2019-3-24 03:24 AM 發表
再繼續沿岸填海落去,香港就變成石屎森林了
世界都在發展, 都在轉, 香港可以不隨波逐流, 回歸自然, 變回漁港.

引用:
原帖由 66infinity 於 2019-3-24 02:30 AM 發表
只因無遠見、無人生計劃及目標
D老野就係咁睇年輕人

引用:
原帖由 朱樓瑾 於 2019-3-24 10:25 AM 發表

收棕地難係因為政府欺善怕惡!
廢話連篇!香港是有法制的自由經濟體,私有產權受到法制的絕對保証及保障,產權擁有者擁有使用、定價、賣與不賣的絕對自由選擇權利,並受法律的保障,你估講惡就得,在香港法律第一,你似乎忘記了香港的核心價值。

引用:
原帖由 朱樓瑾 於 2019-3-24 10:28 AM 發表

第日佢地話打造東大嶼為香港CBD, 又怎會平呢?如果平過而家, 咁全港樓價大冧,後果如何?
價格取決於供求,一點基礎經濟學知識都沒有!樓價如何發展,由市場當家作主而非政府,政府的唯一要做的事就是調節好供應量,其它事在沒有失衡的情況下做得越少就越有利於市場發展。

引用:
原帖由 kxkx 於 2019-3-24 02:23 PM 發表

D老野就係咁睇年輕人
時下30歲以下年青人在工作上效率低、自我執行能力低、應變能力弱、上進心低、無工作及事業目標、無理想、無人心目標,應該說人生最大的理想及目標就是擁有一層樓,現實就是如此,香港的悲哀!

引用:
原帖由 andonlyu 於 2019-3-24 12:15 PM 發表

世界都在發展, 都在轉, 香港可以不隨波逐流, 回歸自然, 變回漁港.
高成本已令香港的競爭力每況越下

呢啲就係真正有經歷過以前,和只係係教科書經歷以前的分別,香港有多少人現住係填海的仲造地上。

老人家未必等到明日大嶼完成都支持興建,為乜?好簡單,咪為咗佢哋下一代好囉,反觀年靑人?聽埋聽埋反對派嘅洗腦說話,只要係大陸嘅一概反對,重自以為係為香港着想

填一萬億,都好過益班賤種大地產商同綜地班土佬,獅子開大口,支持只填不收,等班杏加橙咁鐘意種田,慢慢種啦!

引用:
原帖由 j.o.lai 於 2019-3-25 07:56 AM 發表
老人家未必等到明日大嶼完成都支持興建,為乜?好簡單,咪為咗佢哋下一代好囉,反觀年靑人?聽埋聽埋反對派嘅洗腦說話,只要係大陸嘅一概反對,重自以為係為香港着想 ...
不填海 下一代 住那裡?
環保人仕全不理

填海起樓會令樓價跌,你賠比我?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]