註冊 登入



打印

[兩岸新聞評論] 蔡英文強硬回應習近平「兩制」台灣方案提議

蔡英文強硬回應習近平「兩制」台灣方案提議 E-mail 此主題給朋友

[隱藏]
台灣總統蔡英文強硬回應稱,始終未接受「九二共識」,絶不接受「一國兩制」。





台灣處境將會更難過

新聞來源連結:
https://www.bbc.com/zhongwen/trad/chinese-news-46733507



回覆 引用 TOP

精選樓盤
 原來一國兩制,係得中共政府.......


回覆 引用 TOP

幾驚佢一時囗快講出搵日返攻陸地⋯咁就羅生門嘞
好在在美帝的懷抱內各自剋制



回覆 引用 TOP

不理會台灣人民安危?憑什麼跟人叫板?
紅顏禍水!蔡蔡子算什麼?



回覆 引用 TOP

[隱藏]
香港咁大樣板走樣一國一制,又想攞一國兩制呃人?
呃唔到就強來羅,出兵先再講.......



國民黨民主選舉贏哂咁濟,你民進黨收皮啦~

國民黨是一向支持"九二"共識

台灣人民已經作出選擇



要親眼看著西方日落西山,自己一向看不起的東方每日上升,除了在網上盡力悍衛自己那逆時代的觀念意識,還可以做什麼?親眼看著自己的世界觀被輾碎 (只是殖民地教育下的一個可憐犧牲品)
只有一 國


回覆 引用 TOP

做多兩年佢都收皮啦, 分分鐘收埋監.


回覆 引用 TOP

蔡大嬸堅持台獨  其實係最好的理由強收台灣..


我愛渣打金龍
[隱藏]
引用:
原帖由 tinnit 於 2019-1-2 10:05 PM 發表

蔡大嬸堅持台獨  其實係最好的理由強收台灣..
妖,打赢老美貿易戰先講啦! 動武! 新發財!
香港有板台湾睇,好就跟,唔好就唔跟,所以统唔统一是睇中国自已,呃呃騙騙唔得嘅,威嚇更加唔掂!
唔得咪又保持現狀囉,有誰要急?



回覆 引用 TOP

日後點都係一國先行.....哈哈...
香港有版睇...
叫人點信呀...



回覆 引用 TOP

歷史不能選擇
现在可以把握
未來可以開創
兩岸共同奮鬥



回覆 引用 TOP

習近平如果有誠意,有無魄力改革中国政治体制,拉近與同湾差距?這會加大和平统一的可行性。一国二制呃人嘅,過咗海是神仙,到時又立国安法,又23條立法,国家安全面具一出,乜都管,就如香港,你估台湾佬真是呆的嗎?


提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
2019年有 大事發生 


[隱藏]
既然一國两制呃人,台佬綠蛆咁醒,行政立法又揸哂庄,仲唔宣怖毒辢,老美撑腰嘛,,仲等咩..?


回覆 引用 TOP

 60 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]




重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。


Copyright©2003- Discuss.com.hk Limited. All Rights Reserved.
版權所有,不得轉載。