• 瀏覽: 952
  • 回覆: 13
聽到香港大學生選的2018年十大新聞,有些愕然。你的又如何呢?

神某;

1,5G暗戰,包含孟晚舟亊件。
2,兩狂會。
3,兩韓領袖真心揸手。
4,美國敗走敘利亞,中東局勢逆轉。
5,韓風台島。
6,華為崛起。
7,泛民全線敗退。
8,非洲熱起。
9,中印聯手。
10,中日聯手。

狂某的單邊保護主義發起的中美貿易戰

引用:
原帖由 貓男 於 2019-1-2 11:07 發表
狂某的單邊保護主義發起的中美貿易戰
即系5G,貿易戰只系序幕。

佢老母我外母,果班大學生話山竹排第一喎。人地經過菲律賓正過來嫁,佢地果邊受災更嚴重。

若說天災,印尼海嘯大鑊得多啦!

依家系講緊世界十大。唔怪得有人話香港人鼠目寸光。咁嘅大學生!

引用:
原帖由 神經箭 於 2019-1-2 11:31 發表

即系5G,貿易戰只系序幕。

佢老母我外母,果班大學生話山竹排第一喎。人地經過菲律賓正過來嫁,佢地果邊受災更嚴重。

若說天災,印尼海嘯大鑊得多啦!

依家系講緊世界十大。唔怪得有人話香港人鼠目寸光。咁嘅大學生! ...
山竹打正香港先死得人少。
打歪啲?呵~
香港人好學唔學,學足美國佬咁仲係放唔低自我中心。
出年分分鐘話派$4000係十大之首。

引用:
原帖由 貓男 於 2019-1-2 12:05 發表

山竹打正香港先死得人少。
打歪啲?呵~
香港人好學唔學,學足美國佬咁仲係放唔低自我中心。
出年分分鐘話派$4000係十大之首。
如果香港十大,大學生冇腦可能系排第一。

引用:
原帖由 神經箭 於 2019-1-2 12:21 發表

咁自大應該都有第二。

其實齋講香港新聞,明日大嶼嘅影嚮絕對比山竹深遠。

不過,歸根究底,有咁嘅result可能係個問巻調查太白癡所置。
個問巻可能不過係喺50個大事上圈出15個你覺得2018年最深印像嘅新聞。
可惜香港人幾得嘅新聞唔多,
齋睇個title可能唔知唔記得單新聞講咩同有幾重要,
圈吓圈吓,拉尾個5個圈純圈最有印像嗰幾個(山竹就係咁比大多數人"湊數咁"圈咗出嚟)。
然後個選舉系統不分輕重純計最多人揀嗰10個做10大。
要10大新聞,不如話2018年最多人記得嘅新聞/事件。

引用:
原帖由 神經箭 於 2019-1-2 12:21 PM 發表

可能糸飯民遊行人數創新低

引用:
原帖由 pureco 於 2019-1-2 12:56 發表

可能糸飯民遊行人數創新低
都算。

如果選香港十大,有排未到山竹。

引用:
原帖由 請你說真話 於 2019-1-2 14:50 發表

我認爲 香討十大新聞之首 係

自稱愚蠢,沒有資格行使選票 嘅 若智生物 經常 發帖 教導 黨國精英 習近平 治國之道。

希望 此版在2019定些新規,要 驗過智商才能 登錄,自稱愚蠢免驗,但永久禁言! ...
講真話都算?

引用:
原帖由 請你說真話 於 2019-1-2 14:50 發表

我認爲 香討十大新聞之首 係

自稱愚蠢,沒有資格行使選票 嘅 若智生物 經常 發帖 教導 黨國精英 習近平 治國之道。

希望 此版在2019定些新規,要 驗過智商才能 登錄,自稱愚蠢免驗,但永久禁言! ...
用禁言去推銷民主——香討一絕!

引用:
原帖由 貓男 於 2019-1-2 15:58 發表

用禁言去推銷民主——香討一絕!
講到禁言;神經箭反民主,寫嘢唔算激,一樣被禁,但最近也有幾個帖被封。條氣都有的唔順。

引用:
原帖由 神經箭 於 2019-1-2 18:07 發表

講到禁言;神經箭反民主,寫嘢唔算激,一樣被禁,但最近也有幾個帖被封。條氣都有的唔順。
我唔反民主,但反民粹,言詞有時偏激,被禁係在所難免。
不要同那些不能釐定民主和民粹的分別嘅人一般見識。

引用:
原帖由 貓男 於 2019-1-3 09:53 發表

我唔反民主,但反民粹,言詞有時偏激,被禁係在所難免。
不要同那些不能釐定民主和民粹的分別嘅人一般見識。
在香港,兩者威覺上是同義詞。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]