• 瀏覽: 7,265
  • 回覆: 71
  • 追帖: 1
+6
引用:
原帖由 fouly123 於 2019-1-3 12:19 AM 發表
美國現時的火星探索多數目的 只能滿足天文學家, 而沒有商業利益去持續. 當然在通訊技術發展方面可獲益不少. 以現時人類的0.73文明級數, 想一次性去到火星...也許至少要到2035~40年, 更別說是開設殖民地.  而中國係想直接完成一整套登月+資源開發計劃(氦-3), 後續可能會在月面建立基地作深空探索, 包括火星及以外行星, 更有可能進一步建立更多基地, 作跳板跨越太陽系 ...
類似以戰養戰策略,
好進取嘅計劃,
唔係單一燒錢,
再加上探索、開發、運用……。

引用:
原帖由 lyk898 於 2019-1-2 11:03 PM 發表
果啲自我吹噓的文章根本就喺俾大陸啲文盲睇, 如果俾外國人睇倒就失禮死人
記得以前中國領導人帶咩咩楊利偉太空人去美國訪問show嘢俾美國人睇,結果俾全世界都笑到甩曬大牙,人地美國人60年代就派人登陸月球,中國2003年先開始有第一個人飛出太空,真係太空啫!係唔係俾人笑甩大牙

引用:
原帖由 vule2011 於 2019-1-5 09:28 AM 發表

記得以前中國領導人帶咩咩楊利偉太空人去美國訪問show嘢俾美國人睇,結果俾全世界都笑到甩曬大牙,人地美國人60年代就派人登陸月球,中國2003年先開始有第一個人飛出太空,真係太空啫!係唔係俾人笑甩大牙 ...
乜真的有人登陸月球嗎?

引用:
原帖由 fouly123 於 2019-1-4 03:49 AM 發表

對喎類人有時候只出于同情先去理下佢哋..... 當然係浪費精力居多.

我研究咗一下發現今次個選點, 可能為日後計劃而佈署. 在月背難得有個更少受隕石撞擊的地區. 月背面受地球信號雜波影響更小, 也有利開展宇宙射頻探測. 當然在明/暗兩面都會開設月面基地,可能會建設電動軌道作兩地連接點.(上次嫦娥3號也有可能係選點)
如果在選點上能發現冰層就更佳, 這可以大大減少對外來食用水的依賴.
...
如果月球有水,唔會用來食用,係用來成為太空船推進劑

月背建立基地,另外有一個好處,就是老美無法知道中國月背基地到底搞乜野(當然到時老美或者會送一個間諜衛星去月球)

引用:
原帖由 小強基金 於 2019-1-5 09:35 AM 發表

乜真的有人登陸月球嗎?
其實今時今日大部份嘅北韓人真係唔知道人類喺半個世紀前就登陸月球,唔通你地中國人連北韓人都不如? 

引用:
原帖由 vule2011 於 2019-1-5 11:15 AM 發表

其實今時今日大部份嘅北韓人真係唔知道人類喺半個世紀前就登陸月球,唔通你地中國人連北韓人都不如?  
我唔知你係乜國家人,
只想問NASA有冇將火箭,探月車,回歸太空船的制造資料公開?
如果冇,咁即係想阻慢其它國家發展太空探索.
如果有,咁由中國去核實下數據,又有乜問題呢?

引用:
原帖由 小強基金 於 2019-1-5 12:05 PM 發表

我唔知你係乜國家人,
只想問NASA有冇將火箭,探月車,回歸太空船的制造資料公開?
如果冇,咁即係想阻慢其它國家發展太空探索.
如果有,咁由中國去核實下數據,又有乜問題呢? ...
數據資料落入專制獨裁國家嘅話,只有危害地球同人類!

引用:
原帖由 明亮的晨星 於 2019-1-5 09:48 AM 發表

如果月球有水,唔會用來食用,係用來成為太空船推進劑

月背建立基地,另外有一個好處,就是老美無法知道中國月背基地到底搞乜野(當然到時老美或者會送一個間諜衛星去月球) ...
如果係一個天體衛星或行星上建立殖民地, 生存就需要可長期供給的水資源, 也係唯一維持保障維生系統的東西. 未來成為大規模建設下的行星基地"20~50~100人" 太空中的水資源會極為寶貴. 當然水循環再用技術也可應用, 但唔係個個人都可接受長期去重複使用.... 而在地球送出"單計1000公升水"到月球或更遠的行星, 前期還可以接受, 但長期的遠程運送(20~25日到月球)成本效益係任何國家都難以維持.  在推進問題也可使用二次使用的水, 例如將尿液混合的化學反應會較合適作燃料, 也包括穀物/蔬菜種植場的基礎養分.
實際是因為我們的技術上, 人類文明級數太低啦, 得0.73左右的第一類行星級文明. (卡爾達肖夫指數) 宇宙智慧文明等級評價
https://zh.wikipedia.org/wiki/卡尔达肖夫指数
所以只能物盡其用去進行探索. 對於一個宇宙學愛好者而言, 真係願有生之年可以見到人類去到1.1級亞恆星級文明, 能穿越太陽系登陸第一個外星系 (當然可能要到2050~60後.....)

引用:
原帖由 fouly123 於 2019-1-5 01:32 PM 發表

如果係一個天體衛星或行星上建立殖民地, 生存就需要可長期供給的水資源, 也係唯一維持保障維生系統的東西. 未來成為大規模建設下的行星基地"20~50~100人" 太空中的水資源會極為寶貴. 當然水循環再用技術也可應用, 但唔係個個人都可接受長期去重複使用.... 而在地球送出"單計1000公升水"到月球或更遠的行星, 前期還可以接受, 但長期的遠程運送(20~25日到月球)成本效益係任何國家都 ...
最近的比鄰星 B 雖然在適居帶,但看似離比鄰星太近,又被潮汐鎖定,so 唔多樂觀。NASA 個節目都講,現時人類的努力不可能在這三四代有結果。NASA 現在努力緊在火星搵到水源,土壤中有水份子已肯定,但點去提取又另一們學問。

引用:
原帖由 vule2011 於 2019-1-5 12:21 PM 發表

數據資料落入專制獨裁國家嘅話,只有危害地球同人類!
NASA 公開研究資料就夠,我相信就算係中國都唔會把自己硬件技術無償分享吧?其實睇佢回應,好多人都係覺得太空任務只有火箭和太空船。

引用:
原帖由 小強基金 於 2019-1-4 09:19 PM 發表

我當然記得啦,NASA公開了美國登月短片,
我的一小步,是人類的一大步,......
你唔認同只因你完全唔識而已,500 年前有學者話地球係圓既都會被打壓為異教徒要被火燒同理。所以現代有班智障睇了幾幅相搵到幾點主觀觀點就話人係假,忽略一大堆已知事實和科學研果,的係好明白的。美國仲有班人話地球係平面丫!你信唔信丫?

引用:
原帖由 foxchanhk 於 2019-1-4 02:37 PM 發表

秒殺!!! 雙重標準既人,我都懶得再回佢, 難得師兄咁有心.
其實我錯會認,不過自行車專家話新視野號唔靠行星加速就去唔到冥王星就完全錯誤,旅行者 2 號在終端速度都係 15.52km/s,證明佢都係五十步笑百步。

引用:
原帖由 布丁狗Bello 於 2019-1-5 01:52 PM 發表

其實我錯會認,不過自行車專家話新視野號唔靠行星加速就去唔到冥王星就完全錯誤,旅行者 2 號在終端速度都係 15.52km/s,證明佢都係五十步笑百步。
大家不同立場吹下水,啱聽咪吹多2句唔啱咪唔回。軍版既野認真便輸了。

引用:
原帖由 布丁狗Bello 於 2019-1-5 01:43 PM 發表

最近的比鄰星 B 雖然在適居帶,但看似離比鄰星太近,又被潮汐鎖定,so 唔多樂觀。NASA 個節目都講,現時人類的努力不可能在這三四代有結果。NASA 現在努力緊在火星搵到水源,土壤中有水份子已肯定,但點去提取又另一們學問。 ...
問題係火星一次平均係到月球的6~7倍時間, 成本上也幾乎係以倍數去計, 更別說係載人到火星全部成本.  另外NASA不會同我們關鍵共享資源或合作 (只要美國參議院那群老政治人沒閉棺前), 而現時觀察中科航天院全套計劃如果都落實. 也許中國有望在2035年前後, 能在月面建立首個小型基地. 至於火星探索及無人偵測器登陸, 也會在2025~35期間進行.

引用:
原帖由 vule2011 於 2019-1-5 09:28 AM 發表

記得以前中國領導人帶咩咩楊利偉太空人去美國訪問show嘢俾美國人睇,結果俾全世界都笑到甩曬大牙,人地美國人60年代就派人登陸月球,中國2003年先開始有第一個人飛出太空,真係太空啫!係唔係俾人笑甩大牙 ...
五十年前美國登陸了月球現在中國去就唔比?你都on 能七九 看來你仲能獨裁 中國加油 唔駛理佢地 比人笑好驚呀 咩玩法?你以為是小學生

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]