• 瀏覽: 7,280
  • 回覆: 71
  • 追帖: 1
+6
引用:
原帖由 catcloud 於 2019-1-4 01:15 AM 發表

唔洗同呢廢人講既,人地無知文盲,你又跟佢一般見識咩?

美國佬去火星,去木星,如果有地球出發,係一個浪費能源同資既行為,如果睇過 Star Trek 的話,入面,第一隻企業號太空船係地球做,如果,地球做的不好處,人地要用好多能源,送佢升空,要好多地方,所以,冼僕之後的企業號,大部份由近空基地制造,而月球基地係保衛地球的防護網。

現實說來,月球,明暗二面必須要開發。第一,有地球沒有 ...
對喎類人有時候只出于同情先去理下佢哋..... 當然係浪費精力居多.

我研究咗一下發現今次個選點, 可能為日後計劃而佈署. 在月背難得有個更少受隕石撞擊的地區. 月背面受地球信號雜波影響更小, 也有利開展宇宙射頻探測. 當然在明/暗兩面都會開設月面基地,可能會建設電動軌道作兩地連接點.(上次嫦娥3號也有可能係選點)
如果在選點上能發現冰層就更佳, 這可以大大減少對外來食用水的依賴.
大致上可見的隕石坑

放大後視圖

引用:
原帖由 fouly123 於 2019-1-3 12:19 AM 發表
美國現時的火星探索多數目的 只能滿足天文學家, 而沒有商業利益去持續. 當然在通訊技術發展方面可獲益不少. 以現時人類的0.73文明級數, 想一次性去到火星...也許至少要到2035~40年, 更別說是開設殖民地.  而中國係想直接完成一整套登月+資源開發計劃(氦-3), 後續可能會在月面建立基地作深空探索, 包括火星及以外行星, 更有可能進一步建立更多基地, 作跳板跨越太陽系 ...
那是合理期望,中國仲未踏足「人類在太空維生」呢方面佢科研,西方每日自 ISS 第一日運作開始就作有關科研,中國在這方面嚴重落後。好多人以為硬件得就得,但中國硬件真係好得?小載具登陸火星都要靠俄羅斯,現在連一次遠過月球的登陸都未試過,慢慢速啦!不是一味吹就吹到實現的,蘇聯已試過無腦追趕的後果係點喇。

引用:
原帖由 小強基金 於 2019-1-3 04:02 PM 發表

NASA如果肯公開所有資料,咁全世界都唔使搞星空探索啦
NASA 係會公開資料,新視野號所有數據會在深空探測網實時公開的,而各國大學都會收到更新的。當然在香討呢個落後地方,一定以為美國乜都唔俾人,邊有咁好啦。

引用:
原帖由 千億散盡還復來 於 2019-1-3 06:13 PM 發表

去到咁遠,唔可能靠自攜燃料的。
又要防止被太陽引力吸走,當中要利用木星引力加速,海皇星引力加速。條數要好精準的。

所用的技術含量絕對是頂端的 ...
其實新視野號係無經木星式其仔行星,佢係靠自身動力進入地球軌道「扔」出去的,直飛冥王星中途無靠其他行星加速,令佢成為人類用自身動力飛行的最快物體。當年旅行者一和二號咁岩遇到五星連珠先可以用其他行星加速,同埋任務需要又可一次探測幾個星球。

各行其道! 

引用:
原帖由 布丁狗Bello 於 2019-1-4 10:44 AM 發表

那是合理期望,中國仲未踏足「人類在太空維生」呢方面佢科研,西方每日自 ISS 第一日運作開始就作有關科研,中國在這方面嚴重落後。好多人以為硬件得就得,但中國硬件真係好得?小載具登陸火星都要靠俄羅斯,現在連一次遠過月球的登陸都未試過,慢慢速啦!不是一味吹就吹到實現的,蘇聯已試過無腦追趕的後果係點喇。 ...
技術是可以有探討性的, 而且中國的航天技術發展比較容易預測, 美國連月球都沒開發就跑到太陽系邊緣.. 當時目的更係主要同蘇聯比拼, 鬥贏蘇聯都係靠技術領先. 直到派無人登陸器去到火星, 所完成的都只係天文學家的"生願" 我並見唔到有多少更宏觀的計劃.
另外係火星任務中國同俄羅斯合作, 主要係前蘇聯已經掌握一定的火星登陸經驗, 當然火箭出故障會令人難預料的. 可以搭熟悉路的人順路車也是很好的發展方式, 因為美國的限制令中國可選擇不多. 而現時只係按部就班, 你無理由用蘇聯作比較.

引用:
原帖由 布丁狗Bello 於 2019-1-4 10:53 AM 發表

其實新視野號係無經木星式其仔行星,佢係靠自身動力進入地球軌道「扔」出去的,直飛冥王星中途無靠其他行星加速,令佢成為人類用自身動力飛行的最快物體。當年旅行者一和二號咁岩遇到五星連珠先可以用其他行星加速,同埋任務需要又可一次探測幾個星球。 ...
妖!你唔識就咪亂吹啦,新視野號中途曾經關閉引擎亦都有借其他星球助推速度,靠自己燃料飛到去要造到老錬咁大根本無法離開地球引力

新視野號飛往木星,在2007年2月28日使得其最接近木星的距離為2.3 × 106公里(1.4 × 106英里)。木星飛掠提供重力助推給新視野號的速度增加

引用:
原帖由 fouly123 於 2019-1-3 08:15 PM 發表

為什麼又不可以宣傳中國的民族主義? 印度人射個一箭多星都全國宣傳, 算唔算係宣傳民族主義? 而共產黨用佢哋方式維持統治又有咩問題? 鬼唔知中國內地包括港/澳係共產黨統治之下的? 搞唔明點解中共宣傳一下航天有貢獻d嘢, 會令閣下感到咁大困擾啊~會唔會係有被害妄想症? 又或者你住係中共統治的地方 如果係就真係有d可憐你.
另外嫦娥-4號是多國合作的, 瑞典'荷蘭'德國'及沙特都參與其中, 算 ...
說得好!

引用:
原帖由 自行車專用 於 2019-1-4 01:26 PM 發表

妖!你唔識就咪亂吹啦,新視野號中途曾經關閉引擎亦都有借其他星球助推速度,靠自己燃料飛到去要造到老錬咁大根本無法離開地球引力

新視野號飛往木星,在2007年2月28日使得其最接近木星的距離為2.3 × 106公里(1.4 × 106英里)。木星飛掠提供重力助推給新視野號的速度增加 ...
你唔好玩啦,佢的確係靠自身動力直接進入地球和太陽逃逸軌道,當時速度係 16.xxkm/s 了,旅行者二號已飛出太陽系速度係 15.56km/s 而已。好明顯你又以為睇完 wiki 諗住 copy&paste 出來以為串到我,睇你回應就知你連咩係地球和太陽逃逸軌道都未知 XD ~~ 不進入地球和太陽逃逸軌道又點去木星呀?

引用:
原帖由 布丁狗Bello 於 2019-1-4 02:06 PM 發表

你唔好玩啦,佢的確係靠自身動力直接進入地球和太陽逃逸軌道,當時速度係 16.xxkm/s 了,旅行者二號已飛出太陽系速度係 15.56km/s 而已。好明顯你又以為睇完 wiki 諗住 copy&paste 出來以為串到我,睇你回應就知你連咩係地球和太陽逃逸軌道都未知 XD ~~ 不進入地球和太陽逃逸軌道又點去木星呀? ...
自己講過依家又唔認數呀,你唔識分咩叫直飛,咩叫無借木星引力加速?

附件

F8DBAACF-2851-4AFB-B8DE-4F324BCBA2C5.png(193.28 KB)

引用:
原帖由 自行車專用 於 2019-1-4 02:28 PM 發表

自己講過依家又認數呀,你唔識分咩叫直飛,咩叫無借木星引力加速?
秒殺!!! 雙重標準既人,我都懶得再回佢, 難得師兄咁有心.

引用:
原帖由 自行車專用 於 2019-1-4 02:28 PM 發表

自己講過依家又認數呀,你唔識分咩叫直飛,咩叫無借木星引力加速?
秒殺布丁狗狗

引用:

好應

引用:
原帖由 布丁狗Bello 於 2019-1-4 10:46 AM 發表

NASA 係會公開資料,新視野號所有數據會在深空探測網實時公開的,而各國大學都會收到更新的。當然在香討呢個落後地方,一定以為美國乜都唔俾人,邊有咁好啦。 ...
我當然記得啦,NASA公開了美國登月短片,
我的一小步,是人類的一大步,......

香討漢奸啲酸縮味出L哂嚟.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]