• 瀏覽: 7,287
  • 回覆: 71
  • 追帖: 1
+6
以行動回應,探測六十五億公里外:

Nasa probe survives flyby of Ultima Thule
https://www.bbc.co.uk/news/science-environment-46729898

訊號要成十個鐘先傳到地球

邊個講過探月背面"很厲害"? 
Ultima Thule 除咗特別遠外,有乜技術突破?

引用:
原帖由 借錢梗要還 於 2019-1-2 02:57 PM 發表
Ultima Thule 除咗特別遠外,有乜技術突破?
2006 年發射,飛行 12 年多 D 終於到第二個古柏帶天體,佢在 2015 年已到冥王星。佢飛越完 486958 後就會直衝出太陽圈,如果到時佢仲可以運作,應該是 2038 年喇。技術突破咪好遠,可以帶你們睇到古柏帶的東西,分析其成份等。

引用:
原帖由 借錢梗要還 於 2019-1-2 02:57 PM 發表
邊個講? 你自己睇下囉!
https://m.discuss.com.hk/index.php?action=thread&tid=27897825

果啲自我吹噓的文章根本就喺俾大陸啲文盲睇, 如果俾外國人睇倒就失禮死人

引用:
原帖由 lyk898 於 2019-1-2 11:03 PM 發表
果啲自我吹噓的文章根本就喺俾大陸啲文盲睇, 如果俾外國人睇倒就失禮死人
唉,網絡評論員組織已經伸手到世界各地各媒體希望控制言論, 佢地覺得失禮就唔會話領先老美二十年啦

美國現時的火星探索多數目的 只能滿足天文學家, 而沒有商業利益去持續. 當然在通訊技術發展方面可獲益不少. 以現時人類的0.73文明級數, 想一次性去到火星...也許至少要到2035~40年, 更別說是開設殖民地.  而中國係想直接完成一整套登月+資源開發計劃(氦-3), 後續可能會在月面建立基地作深空探索, 包括火星及以外行星, 更有可能進一步建立更多基地, 作跳板跨越太陽系至星際探索.

引用:
原帖由 fouly123 於 2019-1-3 12:19 AM 發表
美國現時的火星探索多數目的 只能滿足天文學家, 而沒有商業利益去持續. 當然在通訊技術發展方面可獲益不少. 以現時人類的0.73文明級數, 想一次性去到火星...也許至少要到2035~40年, 更別說是開設殖民地.  而中國係想直接完成一整套登月+資源開發計劃(氦-3), 後續可能會在月面建立基地作深空探索, 包括火星及以外行星, 更有可能進一步建立更多基地, 作跳板跨越太陽系 ...
哦, 未來, 可能,  而家講緊NASA已現在事實探索緊太陽系外圍邊緣, 你仲講未來, 可能???

引用:
原帖由 funbull9394 於 2019-1-3 01:40 AM 發表

哦, 未來, 可能,  而家講緊NASA已現在事實探索緊太陽系外圍邊緣, 你仲講未來, 可能???
NASA如果肯公開所有資料,咁全世界都唔使搞星空探索啦

引用:
原帖由 funbull9394 於 2019-1-3 01:40 AM 發表

旅行者1號已經差唔多係"冇能量+冇反應"的太空人造物, 而2號也將快耗盡. 它哋兩個已經給予人類許多深空知識, 當然啦~!你可以用人家d嘢同我們中國來比較差距, 我也喜歡你們這類凡事不關已的人, 繼續以輕蔑態度去看待中國的航天發展. 因為俾人睇唔起才是最好的動力去發展自我, 航天發展的未來係不好預測, 但是總好過比有計劃而沒有行動性.

今天 1月03日 2:26pm 嫦娥4號 已經成為人類首次在月球背部登陸, 全世界的天文愛好者都十分高興(包括身為中國人的我)
天文學係沒有國界, 可惜意識形態會令人失去探討味道...更可能進一步失去科學邏輯.

引用:
原帖由 小強基金 於 2019-1-3 04:02 PM 發表

NASA如果肯公開所有資料,咁全世界都唔使搞星空探索啦
NASA有公開好多資源, 當然...最重要的軌道運行及燃料使用公式不會開放, 日後其他國家就要自己去慢慢摸索.

引用:
去到咁遠,唔可能靠自攜燃料的。
又要防止被太陽引力吸走,當中要利用木星引力加速,海皇星引力加速。條數要好精準的。

所用的技術含量絕對是頂端的

引用:
原帖由 千億散盡還復來 於 2019-1-3 06:13 PM 發表

去到咁遠,唔可能靠自攜燃料的。
又要防止被太陽引力吸走,當中要利用木星引力加速,海皇星引力加速。條數要好精準的。

所用的技術含量絕對是頂端的 ...
還有就是當時8大行星連成一直. 係百年難得的機會將行星 距離拉近超過100倍以上, 也是當時技術的極限能得到如此良機
而下一次要去到2049年....

引用:
原帖由 fouly123 於 2019-1-3 05:26 PM 發表

旅行者1號已經差唔多係"冇能量+冇反應"的太空人造物, 而2號也將快耗盡. 它哋兩個已經給予人類許多深空知識, 當然啦~!你可以用人家d嘢同我們中國來比較差距, 我也喜歡你們這類凡事不關已的人, 繼續以輕蔑態度去看待中國的航天發展. 因為俾人睇唔起才是最好的動力去發展自我, 航天發展的未來係不好預測, 但是總好過比有計劃而沒有行動性.

今天 1月03日 2:26pm 嫦娥4號 已經 ...
  太空探索本是無國界,但係當權者就攞佢黎做舖天蓋地既宣傳工具啫。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]