• 瀏覽: 5,881
  • 回覆: 50
+10
認同,所以無咩大不了

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2019-1-2 12:40 PM 發表

日本近代工業從“山寨”起家
http://japan.people.com.cn/GB/n1/2018/0807/c35421-30213484.html
好嘢好嘢,大陸為咗想洗脫山寨之名竟然拉埋他人落水,文中講嘅虛無飄渺,咩日本山寨出身但又講唔到實質產品甚至圖片佐證。
相反要搵大陸山寨他國產品多如繁星呀

引用:
原帖由 前來幼稚的膠袋 於 2019-1-2 12:54 PM 發表

好嘢好嘢,大陸為咗想洗脫山寨之名竟然拉埋他人落水,文中講嘅虛無飄渺,咩日本山寨出身但又講唔到實質產品甚至圖片佐證。
相反要搵大陸山寨他國產品多如繁星呀 ...

又係你問日本有咩野抄人,到揾埋比你,你又話想拉人落水。
有埋圖清楚講埋邊樣抄,抄咗咩,你又話虛無飄渺。
真係 what seven u say

話人抄襲嘅人, 可有諗番做細路嘅時候有冇照抄, 參考, 改良, 修改人哋嘅嘢?

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2019-1-2 01:46 PM 發表

又係你問日本有咩野抄人,到揾埋比你,你又話想拉人落水。
有埋圖清楚講埋邊樣抄,抄咗咩,你又話虛無飄渺。
真係 what seven u say
D撚畜係咁嫁啦

所有工業大國都係靠抄起家架啦!
中國發展迅速仲因為國策令那些想打入中國市場的外資要在國內設廠,增加了國人學習的機會。

其實中國人D創造能力更強,只不過咿家係貧窮限制咗我哋嘅想象力,所以先搞學習先

引用:
原帖由 前來幼稚的膠袋 於 2019-1-2 09:22 AM 發表

有冇具體說明邊樣嘢?
日本就是從家電開始,有無聽過句俗語:日本閙鐘大聲夾無準?

http://dodderer.blogspot.com/2011/02/blog-post_9623.html?m=1

附件

Screenshot_20190102-172236.jpg(288.68 KB)

其實先有日本,後有韓國,都係走過同樣嘅路,先發展到今日嘅水平!係啲盲反唔肯接受呢個事實,人地揾埋資料佢睇,都仲要扮睇唔到!又或者佢地理解能力真係太低!

引用:
原帖由 後天消失的水樽 於 2019-1-1 09:27 PM 發表
對對對💪🏽中國加油
x2

中國人多人又聰明更係快啦...呢個世界最多天才既民族係猶太人同中國人呀...

引用:
原帖由 skwongskwong 於 2019-1-3 05:38 PM 發表
中國人多人又聰明更係快啦...呢個世界最多天才既民族係猶太人同中國人呀...
好多民族都聰明

亞洲人自古就有見賢思齊嘅傳統

引用:
原帖由 前來幼稚的膠袋 於 2019-1-1 10:22 PM 發表
題目應該咁寫先正確 :
西方不解:中國發展為何如此迅猛?日本專家:中國人克隆能力太強
克隆能力,始終差過日本。
但改善能力,強左D!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]