• 瀏覽: 2,005
  • 回覆: 22
2019年即將來臨,惜港人對新一年卻不甚樂觀。國際民意調查機構「蓋洛普(GALLUP INTERNATIONAL ASSOCIATION)」向全球51個國家或地區進行「希望指數(Hope Index)」調查,香港由去年的正10分急跌至負25分,跌幅達35分,成為全球最悲觀地區的第5位。

調查受訪者達5萬人,當中500人為香港人。當被問道「你認為2019年會比2018年更好、更差或是一樣?」覺得將會更差的香港受訪者由去年的22%升至45%,而覺得會更好的受訪況者由32%跌至22%。希望指數最低的國家依次為中東國家約旦(負48分)、黎巴嫩(負42分)、意大利(負40分)及南韓(負30分),而香港則以負25分排行第5。

調查中亦問到會否認為2019年世界會變得較和平,高達67%受訪港人認為世界會變得較為混亂(troubled),只有7%人認為會變得較和平,總分數為負60,成為全球各國中對世界和平感到最悲觀的第2位,只稍高於負64分的法國。

該調查機構主席Kancho Stoychev表示,調查結果反映愈富有的國家對來年愈悲觀,「與無法擁有相比,人們對失去的恐懼更大(the fear of losing what you have is bigger than the fear not to have)」,而歐洲地區近年愈見悲觀,美國近10年則持續對未來抱樂觀態度。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 1230_00822_001.html

在中共暴政底下,香港人已經對未來冇晒希望,香港就快變死港

THIS CITY IS DYING!!!

打老婆的班頭   降婦女的領袖

天若有情天亦老 人間正道是滄桑

佔有過更損失得多, 彷彿有循環因果
追憶 總比平凡易過,
沒試過那知真正愛, 無力再轉送別人
沒愛過那知真正痛, 原來面上沒傷痕
一世的錯為了一次的對
一世的冷為了一次的暖
要笑我笑我天生只有痴
香港已經同中東國家睇齊,希望指數係負數,已經冇晒希望了

國際形勢變化,關大陸咩事呀!

痾屎唔出又入共產黨數。

一國一制可能連香港都沒有
還有香港人?

係看更冇希望啫,根本有人唔做走去做看更,邊有好下場,香港做看更冇得玩架啦,死去第二度啦,如果有第二度肯收垃圾的話。

那你就去你  英國美國 主子國去啊

引用:
原帖由 nigel2014 於 2019-1-1 03:13 PM 發表
國際形勢變化,關大陸咩事呀!

痾屎唔出又入共產黨數。
國咩際呀? 依啲係咁多年中共暴政嘅結果

引用:
原帖由 2015627 於 2019-1-1 03:16 PM 發表
一國一制可能連香港都沒有
還有香港人?
匪共就係想將香港人滅種

引用:
原帖由 殖民奴的末日 於 2019-1-1 05:24 PM 發表
那你就去你  英國美國 主子國去啊

又叫人地移民?  有冇第二句呀?

引用:
原帖由 坐六年 於 2019-1-1 05:07 PM 發表
係看更冇希望啫,根本有人唔做走去做看更,邊有好下場,香港做看更冇得玩架啦,死去第二度啦,如果有第二度肯收垃圾的話。
你就真係看更喇,成日叫人移民

引用:
原帖由 y2k2 於 2019-1-1 05:56 PM 發表

你就真係看更喇,成日叫人移民
我冇唔滿意香港喎,係看更成日嘈之嗎,世界有得揀架 我就唔會留喺我唔鐘意嘅地方,你哋唔滿意咪走囉,無謂勉強,你哋可以去有民主空氣嘅地方,我哋中國香港又少咗d暴徒,winwin 雙贏, 但係首先有其實國家肯收垃圾暴徒先得。

引用:
原帖由 坐六年 於 2019-1-1 06:02 PM 發表

我冇唔滿意香港喎,係看更成日嘈之嗎,世界有得揀架 我就唔會留喺我唔鐘意嘅地方,你哋唔滿意咪走囉,無謂勉強,你哋可以去有民主空氣嘅地方,我哋中國香港又少咗d暴徒,winwin 雙贏, 但係首先有其實國家肯收垃圾暴徒先得。 ...
你成個腦就只係識諗移民,鬼國唔好就移民,香港唔好就移民,你依種看更除左移民,仲識啲乜?

我識檢舉看更

引用:
原帖由 坐六年 於 2019-1-1 06:10 PM 發表
我識檢舉看更
咁快就冇嘢講喇?  咁快就要揾版主出頭喇?  

引用:
原帖由 坐六年 於 2019-1-1 06:10 PM 發表
我識檢舉看更
好啦算啦,你退下啦

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]