• 瀏覽: 11,071
  • 回覆: 173
+14
引用:
原帖由 jimsonweed 於 2019-1-1 11:09 PM 發表

機龍兄講:346 用 S-band 搜索、C-band 上練,據稱能中導 32 支飛彈,防空能力屬一流水平。
你講:最新的055 就裝有C波段 火控雷達啦,中國最新盾艦。
咁上面十隻肥電要面對32飛彈喎! ...
有同時中導32 支飛彈的能力就代表可擊中F35? 如果個雷達根本無法精確定位追蹤F35,射10支、32支或100支有何分別?

引用:
原帖由 CNlocust 於 2019-1-1 11:15 PM 發表

有同時中導32 支飛彈的能力就代表可擊中F35? 如果個雷達根本無法精確定位追蹤F35,射10支、32支或100支有何分別?
機龍兄都講左防空能力屬一流水平啦!唔準點屬一流呢?10隻肥電面對32飛彈!當有兩支失控插左落出魂度,仲有30支呀!一隻肥電面對3支飛彈呀!就算當命中率得50%呀!你計下30支飛彈可以擊落幾多架肥電?

變左個討論雷達的貼

我估日本好快開建專門設計搭載F35B的中型航母,載機40架以上

到時真係成為中國海軍惡夢了

引用:
原帖由 鏡花如水月 於 2019-1-1 11:24 PM 發表
變左個討論雷達的貼

我估日本好快開建專門設計搭載F35B的中型航母,載機40架以上

到時真係成為中國海軍惡夢了
咪傻啦!如果日本同中國開戰,中國第一時間就更射飛彈去日本本土先啦!仲咁on9列陣做靶咩!

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2019-1-1 11:12 AM 發表

主動彈火乜鬼控?
彈載雷達對一般戰機最多得30-40公里有效探測距離,面對F35,可能縮到10公里以下,其實極難對付F35

愚見-日苯av最強

引用:
原帖由 jimsonweed 於 2019-1-1 23:24 發表

機龍兄都講左防空能力屬一流水平啦!唔準點屬一流呢?10隻肥電面對32飛彈!當有兩支失控插左落出魂度,仲有30支呀!一隻肥電面對3支飛彈呀!就算當命中率得50%呀!你計下30支飛彈可以擊落幾多架肥電? ...
對艦彈一般用唔到 346,052/054 用音樂台,不過最好對艦搜索都係靠飛機,346A 有可能結合埋音樂台超地平搜索,因此 055 無音樂台

隱身係相對性,一部 4000 幾單元艦載 AESA 以現時技術水平,有足夠能力發現 -30dB 高空目標

引用:
原帖由 機龍 於 2019-1-2 06:22 AM 發表

對艦彈一般用唔到 346,052/054 用音樂台,不過最好對艦搜索都係靠飛機,346A 有可能結合埋音樂台超地平搜索,因此 055 無音樂台

隱身係相對性,一部 4000 幾單元艦載 AESA 以現時技術水平,有足夠能力發現 -30dB 高空目標 ...
謝機龍兄分享!

引用:
原帖由 鏡花如水月 於 2018-12-31 05:18 PM 發表
閒來做做科研,比較-下日本出云級(如改為輕型航母)及中國遼寧號的空戰能力,主要假設 :

1: 出云級改裝后可搭載12架F35B
2: 遼寧號可搭載24架J15

按美軍模擬對戰,F35與F15E的戰果是 8:0,殲15不如F15E,按此比例,出云級的12架F35B可擊落96架J15,等同4條遼寧載機量,不過考慮到F35一次最多只能內掛4枚AIM-120中距彈,即是一波次只能打下48架J ...
智商有問題嗎?乜F35B係日本出品既咩!祗不過係依靠外援就去認叻咁戇鳩架?

引用:
原帖由 機龍 於 2019-1-2 06:22 AM 發表

隱身係相對性,一部 4000 幾單元艦載 AESA 以現時技術水平,有足夠能力發現 -30dB 高空目標 ...
艦載AESA 雷達能探測-30db隱形目標?

龍兄咁講又有咩依據或分析呢?又唔講距離,100公里內?好唔專業喎!

引用:
原帖由 鏡花如水月 於 2019-1-1 11:37 PM 發表

彈載雷達對一般戰機最多得30-40公里有效探測距離,面對F35,可能縮到10公里以下,其實極難對付F35
請先追帖。

引用:
原帖由 鏡花如水月 於 2019-1-2 08:44 AM 發表

艦載AESA 雷達能探測-30db隱形目標?

龍兄咁講又有咩依據或分析呢?又唔講距離,100公里內?好唔專業喎!
S頻點止-30dbsm?

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2018-12-31 06:13 PM 發表
中國盾艦有AESA,F35仲隱條撚形咩?
F35對艦對地又屎到加零一。
犀利。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]