• 瀏覽: 69,555
  • 回覆: 767
  • 追帖: 4
+19
引用:
原帖由 yifeifei2 於 2018-12-31 12:28 PM 發表

on9 咩都話係人地打壓

惟八達通用戶透過支付寶付款到淘寶網平台及天貓商戶,需要繳付手續費,費用為港幣應付購貨金額的1.5%。

個個都唔收手續費,係唯獨8達通要收1.5%。你係用戶你比唔比 ...
有邊個唔收手續費,食風咩!成日話阿爺照顧香港,就係咁樣照顧囉!需要香港時就話照顧,而家有毛有翼,就咀上照顧,暗中打殺,一班奴才重以為阿爺好香港,習主席上場已經唔係啦!

抵死,到時比人收購埋

引用:
原帖由 殘廁變態的豬豬 於 2018-12-31 01:36 PM 發表

資本市場汰弱留強,打壓你証明你係弱者囉。。。
只會逼八達通減手續費   增優惠啫

引用:
原帖由 抗毒果勇士 於 2018-12-31 01:33 PM 發表
都係果句
八達通好垃圾。
又唔支援 NFC ,QR code 講左N年都未得
咪係囉
咁垃圾又要逼住用
真係好矛盾架

經濟打鴨

引用:
原帖由 車站花色神童 於 2018-12-31 01:36 PM 發表

除非特區政府執笠
8仔本身都無說過要國際化

8仔主要是香港政府服務香港市民工具
(8仔是香港政府產業,賺錢不是8仔主要目的)

係有班人想太多了

其實現在八達通只要減低手續費和申請手續,令到間間細鋪頭、藥房、街市、士多、紅色小巴等等都裝八達通機,就應該好穩陣

仲有增加八達通日日賞商戶,現在只得惠康有用

引用:
原帖由 victorwong888 於 31/12/2018 12:22 發表
【明報專訊】「本地薑」八達通今年面對內憂外患,除了其交通工具支付市場上壟斷局面被打破,今日起「港人至愛」內地網購平台淘寶及天貓不再接受八達通付款,雙方結束約4年的支付合作關係。電商作為各大電子支付工具必爭之地,有分析認為,八達通失去淘寶靠山,日後八達通或需逐家逐戶與不同零售品牌洽談接入網上支付事宜,變相拖慢八達通在電商市場的發展。
同暫停接受Jetco付款

今年10月八達通管理層接受訪問時提到, ...
只用過一次八達通買淘寶,唔好用。

無人用就 cut 㗎喇,乜都屈中共真係弱智。

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2018-12-31 12:28 PM 發表

on9 咩都話係人地打壓

惟八達通用戶透過支付寶付款到淘寶網平台及天貓商戶,需要繳付手續費,費用為港幣應付購貨金額的1.5%。

個個都唔收手續費,係唯獨8達通要收1.5%。你係用戶你比唔比 ...
支付寶用信用咭係淘寶買野都收1.5%手續費

引用:
原帖由 chun4321 於 2018-12-31 01:36 PM 發表
到支付獨大   咪一樣要搵錢   果D話支付吾收手續費    真係0N9   難到支付D員工吾使出糧?
其實説電子支付能賺錢的,短期內是把餘額轉到銀行提取出來的時候需要收手續費,賺大錢的是你付款購物的時候提供借貸或分期付款方法給你,以賺取如visa master般的高額利息,或提供其他種種的金融服務。

引用:
原帖由 refugee 於 2018-12-31 12:45 PM 發表

打破八達通壟斷局面
https://www.youtube.com/watch?v=6PtVysG9B9c

技不如人,就話打壓,算吧啦~

而家樣樣支付工具都帶有私人資料,為八達通冇,呢樣唔符合阿爺監控條件,所以除非失達通改變,唔係只能在香港操作

引用:
原帖由 refugee 於 2018-12-31 01:05 PM 發表

停車場拍卡神器
重拍卡?過多兩年大陸停車場直接掃車牌,直出直入,停車費直接扣

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]