• 瀏覽: 69,548
  • 回覆: 767
  • 追帖: 4
+19
引用:
原帖由 sixfingerco 於 2018-12-31 12:51 PM 發表
做生意既都知八達通係收費最費既一間電子支付,係其他電子支付入黎之前得佢一間玩晒,然後又無乜大改革或創新。我敢講如果再無政府撐住(即港鐵引入其他支付系統)佢即時可以收皮。 ...
短時間沒有可能

畢竟d公公婆婆都習慣左現金,八達通,反而唔習慣這些,再加上某些人逢中必反,八達通再慘,短時間都死唔去

我次次上淘寶買嘢都係用八達通,
過年後睇定d先決定開唔開alipay account

八達通食水深搞到咁啫

引用:
原帖由 hoikittsang 於 2018-12-31 12:56 PM 發表

短時間沒有可能

畢竟d公公婆婆都習慣左現金,八達通,反而唔習慣這些,再加上某些人逢中必反,八達通再慘,短時間都死唔去
逢中必反就唔用阿里pay用發達通?
而家邊個愛國愛上腦呀

引用:
原帖由 hoikittsang 於 2018-12-31 12:56 PM 發表

短時間沒有可能

我講死既意思只係唔會再做到一哥或慢慢等收檔,可能我講得嚴重左😆

8 樣通🤣🤣

引用:
原帖由 refugee 於 2018-12-31 12:51 PM 發表

支付寶好啊,好多優惠,點會「只做大陸人生意」,我見啲餐飲優惠尤其任食火鍋嗰啲好多港人透過支付寶買左

其實八達通喺香港咁多年為港人做過咩?

反而大陸人支持寶一黎香港就為港人謀左好多優惠,樣樣平,邊個先係真正為港人顯然易見 ...
八達通有九巴轉乘優惠同埋長者兩元乘車優惠

咪玩,一睇就知八達通玩嘢,迫人比淘寶費。八達通一直抗拒電話支付,就係想食香港人張八達通咭按金,遲遲都唔肯開放電話付費。大家咁耐八達通又冇回贈比港人,香港人係時候反抗壟斷。

引用:
原帖由 sing2046 於 2018-12-31 12:31 PM 發表
聽港台舊日的足蹟,訪問8達通CEO…比我感覺…好自大、成是講舊時點威,不思長進…現港鐵引入嘜嘜pay…好多電子pay選擇,如果你是8達通股東,見議炒左佢! ...
感覺這公司固步自封!不思進取!

引用:
原帖由 refugee 於 2018-12-31 12:40 PM 發表

八達通咁多港人撐,乜都嘟一嘟好方便,怕乜啊

一於自己開個「尋寶」平台只接受八達通付款
On 9. 無極限

八達通間公司19幾年黎都無進步過, 不思進取, 整支伸縮掍夠膽收你$120, 成班膠層坐係度咬老本, 收皮係遲早既事

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]