• 瀏覽: 2,318
  • 回覆: 27
香港有百貨公司每年都做大割引, 每次都吸引大批市民搶購, 引起大塞車, 要公器私用香港交警, 特事特辦去改路, 維持交通秩序, 即使小學或幼稚園校巴被迫多走幾條街才能停車上落, 送貨司機要繞路上落貨, 都相安無事, 沒人投訴, 皆因該店是日資公司。

有見及此, 過去每年只辦一次, 又得到公僕的免費服務, 現在一年搞多一兩次都賣個滿堂紅, 是理所當然了..........
原來香港人對外資是非常包容, 如果換了是中資公司, 即使沒有引起市民的不滿, 總會有議員或毒媒容不下這樣公器私用, 特事特辦吧!

犯狗和毒媒冇聲出??

引用:
原帖由 劉婕 於 2018-12-31 09:58 發表
香港有百貨公司每年都做大割引, 每次都吸引大批市民搶購, 引起大塞車, 要公器私用香港交警, 特事特辦去改路, 維持交通秩序, 即使小學或幼稚園校巴被迫多走幾條街才能停車上落, 送貨司機要繞路上落貨, 都相安無事, 沒人投訴, 皆因該店是日資公司。

有見及此, 過去每年只辦一次, 又得到公僕的免費服務, 現在一年搞多一兩次都賣個滿堂紅, 是理所當然了..........
原來香港人對外資 ...
咁係警察無向百貨公司收返錢

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2018-12-31 09:28 PM 發表

咁係警察無向百貨公司收返錢
警察無權咁做, 如果可以收, 搞遊行, 搞佔中的人要籌多啲款

引用:
原帖由 劉婕 於 2019-1-2 09:34 發表

警察無權咁做, 如果可以收, 搞遊行, 搞佔中的人要籌多啲款
係百貨公司向警方支付相關支出,當然唔係直接落警察袋

同樣,基於用者自付原則,警方應該向主辦單位收回成本。

如果遊行出現佔中等情況,條數就襟計

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2019-1-3 06:34 PM 發表

係百貨公司向警方支付相關支出,當然唔係直接落警察袋

同樣,基於用者自付原則,警方應該向主辦單位收回成本。

如果遊行出現佔中等情況,條數就襟計 ...
警隊資源豐厚, 沒政府指引, 沒議員批准, 不可能向任何人士或機構收取分文, 還要罵不還口, 打不還手, 才是理想的公僕表現

引用:
原帖由 劉婕 於 2018-12-31 09:58 AM 發表

原來香港人對外資 ...
唔係日資架。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2019-1-4 01:04 PM 發表

唔係日資架。
我講的係有日資背景的前西田百貨,1990年成立。
你講的係邊間唔係日資呢?

引用:
原帖由 劉婕 於 2019-1-4 01:47 PM 發表

我講的係有日資背景的前西田百貨,1990年成立。
你講的係邊間唔係日資呢?
一條百貨係新雄雞架。

引用:
原帖由 劉婕 於 2019-1-4 09:29 發表

警隊資源豐厚, 沒政府指引, 沒議員批准, 不可能向任何人士或機構收取分文, 還要罵不還口, 打不還手, 才是理想的公僕表現
既然點做被講成黑警,咁不要白不要

ICAC收泛民黑錢為泛民做打手包庇泛民,提供資料給林卓廷都無事,警察打正牌頭用者自付向使用人收返費用

相比之下更合情合理

引用:
原帖由 pp49pp 於 2019-1-4 02:01 PM 發表

一條百貨係新雄雞架。
多謝指正!
一條百貨原來被新雄雞食左, 唔怪得班地產打手 犯狗和毒媒唔出聲啦

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2019-1-4 07:23 PM 發表

既然點做被講成黑警,咁不要白不要

ICAC收泛民黑錢為泛民做打手包庇泛民,提供資料給林卓廷都無事,警察打正牌頭用者自付向使用人收返費用

相比之下更合情合理 ...
我支持警察打正牌頭用者自付向使用人收返費用

引用:
原帖由 劉婕 於 2019-1-7 09:42 AM 發表

多謝指正!
一條百貨原來被新雄雞食左, 唔怪得班地產打手 犯狗和毒媒唔出聲啦
都係唔關日資事。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2019-1-7 10:42 AM 發表

都係唔關日資事。
大部份人都好似我咁誤會以為係日資百貨, 佢地都唔出聲好包容外資公器私用

引用:
原帖由 劉婕 於 2019-1-7 10:56 AM 發表

大部份人都好似我咁誤會以為係日資百貨, 佢地都唔出聲好包容外資公器私用
係,我們以祖國為榮,但唔會去愚娃百貨買野,自由行都唔會去排隊。
我們喜歡去日資或假日資買野,改個蘿白頭名就其門如市。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]