• 瀏覽: 1,215
  • 回覆: 10
了解藏南,必先了解藏南歷史。上網google即可看到不同立場的資料。

以下google並無紀錄,純屬個人看法;

中國不急于收回藏南,原因甚多。估計是希望通過談判;達到雙方承認“目前的實際控制地區”。

藏南區域易守難攻,62年中印戰爭時已經收回,卻隨即異守。但另外佔領的阿克塞欽區域卻保住不放(新疆與西藏連接之處,中國聲稱一向屬于中國);這區域相對不大,就在新德里之北,對凖印度咽喉,戰略十分重要。印度心知肚明,當然不答應。

現在是僵持之局。但中印都有更重要的亊情要做一一合作。

“中印開戰”最合乎美國利益,所以總有些假美國人籍此挑弄。

但中國就是不急。

引用:
原帖由 神經箭 於 2018-12-31 09:44 發表
了解藏南,必先了解藏南歷史。上網google即可看到不同立場的資料。

以下google並無紀錄,純屬個人看法;

中國不急于收回藏南,原因甚多。估計是希望通過談判;達到雙方承認“目前的實際控制地區”。

藏南區域易守難攻,62年中印戰爭時已經收回,卻隨即異守。但另外佔領的阿克塞欽區域卻保住不放(新疆與西藏連接之處,中國聲稱一向屬于中國);這區域相對不大,就在新 ...
剛才中央電視台播放的習大大新年祝願,其中一個鏡頭是大會裏一眾國際領袖合照,習大大右手執着印度總理莫迪的左手……

引用:
原帖由 請你說真話 於 2018-12-31 20:43 發表
共產黨善於做漢奸 是常識吧!
狗奴才類常識。

引用:
原帖由 復活高貝利 於 2018-12-31 21:33 發表

根據國際法,國民政府已經割讓咗藏南,
十三世達賴同英國有協議,如果英國可以幫西藏獨立,達賴會割藏南俾英屬印度作報酬,國民政府已經用行動俾西藏獨立,所以理應找數割乩藏南 ...
歷史只可作為籍口,唔夠惡就要畀人割地,夠惡咪攞番囉。

依家唔攞住,因為有更重要嘅利益。

引用:
原帖由 復活高貝利 於 2018-12-31 22:01 發表

大佬呀,當年國民攻府俾英國凶完自動撒走西藏駐軍及駐藏大臣,仲任由英軍駐守西藏,你問下蔣介石有無抗議過? 西藏喺民國時期曾經獨立,呢個係歷史事實,你仲點推翻割讓藏南協講? 要怪嘅就去掘番大漢奸蔣介石條屍出嚟鞭屍,鞭完之後接受現實吧 ...
唔使咁複雜嘅,道理系拳頭講嘅。

如果唔夠惡,香港冇得回歸。

引用:
原帖由 復活高貝利 於 2018-12-31 22:12 發表

學下俄國佬啦,人地有武力都要講道理,
中國出過蔣介石呢d大漢奸,你估吾使找數呀
過咗去的嘢,追都嘥氣。不如做好下一步。

最重要系搞好一帶一路,所以西方最掉忌就系一帶一路。搞中印之爭,目的就系撩中印開拖,阻住一帶一路。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]