• 瀏覽: 9,977
  • 回覆: 173
+2
中美貿易存在嚴重差距是亊實,特朗普要矯正是可以理解的。亊實上,從長遠看;太大的順差不但不利美國,同時也不利中國。試想想;長期輸送物產去換取印刷品,無論如何也說不通。中國大量購買美國產品,平衡貿易差距。有何不可?

以前中國對美不開放大米市場,是有戰略考慮的;因為大米是中國主糧之一,開放美國大米會衝擊中國米農。若大部份農民放異種米;中美一旦交惡,米糧供應豈非斷鏈?

今天中國異守此底線,原因何在?

個人看法;中國已經制訂“與美長期合作的策略”,不怕依賴美國的強項;互相依存才是互信的最佳條件。

2019年,希望見到全新的中美局面。

引用:
原帖由 請你說真話 於 2018-12-30 12:44 發表

中華人民共和國人 是可以吃樹皮和草的。

大米交易只是為了讓貪官 套現 而已。
食咗咁多草根樹皮又見你死?

引用:
原帖由 神經箭 於 2018-12-30 12:42 PM 發表
中美貿易存在嚴重差距是亊實,特朗普要矯正是可以理解的。亊實上,從長遠看;太大的順差不但不利美國,同時也不利中國。試想想;長期輸送物產去換取印刷品,無論如何也說不通。中國大量購買美國產品,平衡貿易差距。有何不可?

以前中國對美不開放大米市場,是有戰略考慮的;因為大米是中國主糧之一,開放美國大米會衝擊中國米農。若大部份農民放異種米;中美一旦交惡,米糧供應豈非斷鏈?

今天中國異守此底線,原因 ...
樓主用簡體字,似乎是國內人,不過我非常贊同你既睇法,合乎中國長遠利益!
唔似呢度D假愛國,要尾國跪低,要同尾國開戰,不實際兼on居!

引用:
原帖由 神經箭 於 2018-12-30 01:19 PM 發表

食咗咁多草根樹皮又見你死?
Sorry   唔小心放左只狗出泥亂吠

引用:
原帖由 anish01 於 2018-12-30 13:26 發表

樓主用簡體字,似乎是國內人,不過我非常贊同你既睇法,合乎中國長遠利益!
唔似呢度D假愛國,要尾國跪低,要同尾國開戰,不實際兼on居!
我系香港市民,用簡體有乜問題?

用簡體字就唔係香港人?毫無邏輯可言!

引用:
原帖由 anish01 於 2018-12-30 01:26 PM 發表

其實大陸開放農產品及副食品市埸,最大隱患是D農民生計沒了,走進城市,另這兒年政府的背道而馳。

引用:
原帖由 異域花花香腸 於 2018-12-30 01:48 PM 發表
用簡體表示你不是香港人,扮香港人,cheap精
你都神Q經, 香港人吾用得簡體字? 我香港土生土長, 根本由細四五十年前已經喺香港見到不少簡體字, 系衣家新一代香港人變得神經質先系咁上綱上線

引用:
原帖由 請你說真話 於 2018-12-30 12:44 PM 發表

中華人民共和國人 是可以吃樹皮和草的。

大米交易只是為了讓貪官 套現 而已。
你老豆老母祖先都係食樹皮定草大?

引用:
原帖由 神經箭 於 2018-12-30 12:42 PM 發表

今天中國異守此底線,原因 ...
其實呢,輸入美國大米洗得幾多錢?中國比得起又可以安撫美國農民,幫左特朗普一把,大家高興,啲米入左口會去邊已經唔係重點!

中國的農業相當部分係國有企業的農場,之前習近平總書記去東北三省視察,你有留意就見到,呢D國營企業根本無懼咩市場挑戰,黨中央沒有下令唔種就會繼續種。

自耕農的話,政府確保收購價就自然有人種植,但佢地已經不是供應主力。

中國人有幾千年的歷史底蘊
有豐厚的文化智慧結晶寶藏

中國有管仲商鞅王安張居正
的時候…英國人還在祖家
那些山洞裡茹毛飲血!
美國…還未誕生呢!

美國靠…出口石油…難免
就成為了油組的…兢爭對手
美國靠…出口糧食…難免
就成為了同行國的競爭對手

就讓他們在第一產業打滾吧!

中國有完整工業體系…加上