• 瀏覽: 9,936
  • 回覆: 173
+2
引用:
原帖由 喵一喵 於 2018-12-30 22:50 發表

有線 now 新聞台 電視台
Now新聞台】內地非洲豬瘟疫情已蔓延至四個省,有專家指病毒毒株基因排序與俄羅斯的類似,懷疑疫情源頭來自俄羅斯。

中國首次爆發非洲豬瘟,農業農村部發布訊息,指遼寧、河南、江蘇和浙江四個省份都出現疫情。

為防疫情擴散,內地至今已撲殺逾25000隻豬,專家現正追查爆發源頭。

有研究人員發現,引發今次疫情的病毒毒株基因排序與橫行俄羅斯、格魯吉亞及愛沙尼亞的非洲豬瘟病毒 ...
新聞詳盡,可信性高。謝謝分享!

引用:
原帖由 神經箭 於 2018-12-30 10:35 PM 發表

喂!請搞清楚先。依家系中國大大的貿易出超啊!

你系咪話美國廢嫁?
你想表達乜嘢?
貿易出超就等於掌握別國命脈???

一個製衣工人,他的衣服大部份是買的。不是造不來,而是經濟效益;用做衣服的時間和精神,在工廠裏可以揾更多。

國家也是,中國的條件,目前糧食還是難以自給。若購買更乎合經濟原則,為何不買?

更重要的是;與其揸美金,不如買米食咗佢。

引用:
原帖由 s336990 於 2018-12-30 23:21 發表

你想表達乜嘢?
貿易出超就等於掌握別國命脈???
自己命脈掌握在別人手裡來表示互信
咁同戰敗國有乜分別?

呢段說話系咪你講?

如果買嘢系將自己命脈掌握在他人手裏。咁美國嘅命脈咪好唔掂?

美國米好似未食過,有d興趣

引用:
原帖由 Perfect 於 2018-12-30 23:26 發表
美國米好似未食過,有d興趣
好似冇見過,唔知香港有冇入口。

引用:
原帖由 異域花花香腸 於 2018-12-30 01:48 PM 發表
用簡體表示你不是香港人,扮香港人,cheap精
我70年代仲小學時已常用簡體,那時大陸書幾毫子一本,你去d街坊圖書館比如小童群益會都有三、四成書籍是簡體. 直到90年代香港仍好少人會嘈繁簡用字, 係00後港人愈來愈井蛙玩自閉先開始上晒腦,我亦再少用怕咗你呢類物體.

引用:
原帖由 神經箭 於 2018-12-30 11:25 PM 發表

咁同戰敗國有乜分別?

呢段說話系咪你講?

如果買嘢系將自己命脈掌握在他人手裏。咁美國嘅命脈咪好唔掂? ...
貿易逆差,唔等於自己命脈在別人手裡
但如為表示互信而把命脈交別人手上,這是戰敗國才會做嘅事

人或者會與朋友一齊做壞事,但斷不會把自己做壞事嘅證據交俾一個無參與嘅朋友以表互信
但如果我拿下一人,要用佢,我就會逼佢交出「命脈」
所以你嘅觀點基礎本身就好大問題

引用:
原帖由 神經箭 於 2018-12-30 11:25 PM 發表

咁同戰敗國有乜分別?

呢段說話系咪你講?

如果買嘢系將自己命脈掌握在他人手裏。咁美國嘅命脈咪好唔掂? ...
師兄好野👍

引用:
原帖由 Iamshameless 於 2018-12-30 11:38 PM 發表

我70年代仲小學時已常用簡體,那時大陸書幾毫子一本,你去d街坊圖書館比如小童群益會都有三、四成書籍是簡體. 直到90年代香港仍好少人會嘈繁簡用字, 係00後港人愈來愈井蛙玩自閉先開始上晒腦,我亦再少用怕咗你呢類物體. ...
我香港出生,小時讀教會學校,從小喜歡去圖書館,正如上面師兄講,有好多簡體字嘅書,好細己經識睇寫,都冇刻意去學上文下理自然就明,跟本話睇唔明嘅人中文就係差。

引用:
原帖由 神經箭 於 2018-12-30 12:42 PM 發表
中美貿易存在嚴重差距是亊實,特朗普要矯正是可以理解的。亊實上,從長遠看;太大的順差不但不利美國,同時也不利中國。試想想;長期輸送物產去換取印刷品,無論如何也說不通。中國大量購買美國產品,平衡貿易差距。有何不可?

以前中國對美不開放大米市場,是有戰略考慮的;因為大米是中國主糧之一,開放美國大米會衝擊中國米農。若大部份農民放異種米;中美一旦交惡,米糧供應豈非斷鏈?

今天中國異守此底線,原因 ...
恭喜殘字國有優質無毒害大米食用與美國共享共榮

引用:
原帖由 hanE 於 2018-12-31 12:14 AM 發表

我香港出生,小時讀教會學校,從小喜歡去圖書館,正如上面師兄講,有好多簡體字嘅書,好細己經識睇寫,都冇刻意去學上文下理自然就明,跟本話睇唔明嘅人中文就係差。 ...
一d太簡嘅比如廠、廣,或后、干字我會少用,因爲唔靚或易搞錯意思,但好似許、練、間、學、時字呢d, 做學生時已常用,當時甚至有老師鼓勵用, 考公開試時可慳返d書寫時間嚟諗野.

我從來信一樣野,就係一個地方興盛時會多包容,到衰落時怕分薄利益就會加強排外.

引用:
原帖由 seaapex 於 2018-12-30 02:03 PM 發表

其實大陸開放農產品及副食品市埸,最大隱患是D農民生計沒了,走進城市,另這兒年政府的背道而馳。

對低端工廠執晒,想番鄉下耕田都無埋,金融又失去控股權,5G又被封殺中國仲有咩未來

笑大陸要入口糧食那些人, 知唔知道大陸佔世界人口差唔多五分一,但只擁有地球幾%可耕地仲好多地在寒帶或山區?  我反而佩服上面可以入口這麼少仍生存得不錯.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]