• 瀏覽: 29,629
  • 回覆: 395
  • 追帖: 1
+10
近年,自助洗衣在香港大行其道,幾乎每區都能發現自助洗衣店。傳統舊區石塘咀近月新開一間自助洗衣店,店內更放置一部自動售賣機為客人提供飲料,但機器只接受以電子形式包括支付寶、微信和TNG付費。有街坊表示,從來未見過有人使用該自動售賣機,更指電子支付並不方便,情願到附近茶餐廳消費..........

我看那部飲品售賣機未必只做中國大陸人生意,或許那部機原本在中國製造,而製造廠原意只想到在中國本土使用。

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/18區新聞/276373/電子支付-自助飲料機只收支付寶-微信-tng-石塘咀街坊鬧爆

有乜好鬧?

做人點都要學下新嘢,唔通成世只有八達通?

從未有過人地拆左機啦,租地方唔駛錢咩?!

引用:
原帖由 angel_wu_bb 於 2018-12-29 11:11 PM 發表
有乜好鬧?

做人點都要學下新嘢,唔通成世只有八達通?
唔反對呢d野,但唔應該加翻八達通上去咩?即係等於你在國內都整一部咁既機,但只準你嘟八達通一樣,你都會呻啦

普通商業活動, 供求會慢慢平衡 .... 

New world order 識唔識,世界要將香港人推前,唔凖用現金咁落後。

都唔明有咩好鬧,
就如好似想去7-11買包薯片,
買唔到咪行過去ok買囉。

引用:
原帖由 郭郭 於 2018-12-29 11:13 PM 發表

唔反對呢d野,但唔應該加翻八達通上去咩?即係等於你在國內都整一部咁既機,但只準你嘟八達通一樣,你都會呻啦
8達通收費貴
仲有佢宜家只要整個barcode reader 就用晒3種付款方式,咁8達通機有除咗8達通仲可以收咩?
租8達通機錢你比?

引用:
原帖由 ichthys2 於 2018-12-29 08:30 PM 發表
近年,自助洗衣在香港大行其道,幾乎每區都能發現自助洗衣店。傳統舊區石塘咀近月新開一間自助洗衣店,店內更放置一部自動售賣機為客人提供飲料,但機器只接受以電子形式包括支付寶、微信和TNG付費。有街坊表示,從來未見過有人使用該自動售賣機,更指電子支付並不方便,情願到附近茶餐廳消費..........

我看那部飲品售賣機未必只做中國大陸人生意,或許那部機原本在中國製造,而製造廠 ...
其他唔需要,只要八爪魚…………

妺仔大過主人婆

引用:
原帖由 andy1958_1 於 29/12/2018 23:21 發表
都唔明有咩好鬧,
就如好似想去7-11買包薯片,
買唔到咪行過去ok買囉。
無錯, 香港到處都咁方便, 有咩好鬧。

引用:
原帖由 19chris 於 2018-12-29 11:12 PM 發表
支持八達通
台灣得做愛發電

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]