• 瀏覽: 29,630
  • 回覆: 846
  • 追帖: 8
+5
現代民主制非完全民主,而且受資本家或世襲家族影響深,加上資本家控制傳媒,法制,教育,所以社會表面公平再裡偏坦有錢人及偽民主。

引用:
原帖由 rice_bin 於 2018-12-28 09:38 AM 發表
知唔知民主制要成功最基本係乜?就係聰明人一定要多過蠢人,因為小數要服從多數。但大部分蠢人都會自覺係聰明果類
民主制度成功唔係要有聰明人,而係要有自覺、自律同責任心嘅人。

個個都係自我中心,只顧自己一己權益,要盡自由嘅聰明人,遺害更大

引用:
原帖由 yc0688 於 2018-12-27 09:15 PM 發表
凡是公司還是發明人,財產都是應該由原始創建人擁有產權及管治權,國家政權也應該由原創團隊所擁有,任正非用了兩萬人民幣創建了華為,現在有20萬員工了,那管理主權是不是要全體員工選舉總裁呢?任正非管治華為還有合法性嗎?結論是當然合法,員工再多也無選總裁的權力。

中共是原創團隊,擁有國家管治權就是非常合法的,人民沒有半點管治國家的權力,最多有提建議的權力和義務。

民主制是將國家政權共產 ...
無須質疑中共政權的合法性,政權一向都唔係用合法與否作為標準,治國之道民主元素必須擁有,但民主制説穿了都只係為左推翻政權既工具

引用:
原帖由 paoon 於 2018-12-28 09:42 AM 發表

政權本屬全人民
咁你咪可以執政

民主係人類想走精面的產物,
唔想做有得食,
以為投下票就唔洗做,
用腦諗下,
邊有咁著數,

如果係得, 呢個世界應該冇窮人

民主制度並不能使人民安居樂業,只會制造黨爭。
無論那一派當選,總有在野黨成反對派專拖後腿,故任期屆滿後仍是一事無成,美國如是,台灣也如是。泰國,菲律賓,緬甸更不堪,更不要提中東那些被民主化的國家。

引用:
原帖由 yc0688 於 2018-12-28 11:42 AM 發表

移民同認同社會制度是兩回事,因為搵到份好工作(人聰明),辦移民為可以長期工作。
你咁講,姐係某強國冇好工,冇理由架,明明某強國自稱最大贏家,點會連一份基本好工都冇,定你係「袁木很誠實」既支持者,所以先咁講

引用:
原帖由 地獄邊緣的豬🐷 於 2018-12-28 12:11 PM 發表
民主制度並不能使人民安居樂業,只會制造黨爭。
無論那一派當選,總有在野黨成反對派專拖後腿,故任期屆滿後仍是一事無成,美國如是,台灣也如是。泰國,菲律賓,緬甸更不堪,更不要提中東那些被民主化的國家。 ...
獨裁統治就可以使畜牲安心的做畜牲,世世代代為畜為奴,所以真係好適合畜牲

引用:
原帖由 cmyau 於 2018-12-28 11:59 AM 發表

民主制度成功唔係要有聰明人,而係要有自覺、自律同責任心嘅人。

個個都係自我中心,只顧自己一己權益,要盡自由嘅聰明人,遺害更大
所以咪話民主唔適合畜牲lor。

引用:
原帖由 basucx 於 2018-12-28 09:03 AM 發表
睇返咁多年中國歷史
獨裁正拳 唔會走向滅亡?
民主正權4,5年滅亡一次?

引用:
原帖由 yc0688 於 2018-12-28 11:29 AM 發表
其實馬雲、馬化騰收入多過習近平萬倍,到底邊個條奴隸?邊個係主人?
雙馬可動用的只有自己公司的錢,但習可動用的是全國的錢。相比下,雙馬只是微麈。

引用:
原帖由 paoon 於 2018-12-28 11:13 AM 發表

對,畜牲一民主就出事,只能接受......
民主就是畜牲,明白。

引用:
原帖由 ak763 於 2018-12-28 01:48 PM 發表

民主就是畜牲,明白。
對,民主與畜牲一樣,都是人類的工具,所以畜牲不適宜民主,你幾時有見過一隻狗騎在馬上?

民主大國靠賣國債過活。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]