• 瀏覽: 2,472
  • 回覆: 27
淨係空戰還可

F22 / F35作用咁有限, 廢到震.

**F22最大能力就是制空權,強大隱身能力空中格鬥完勝,而F22不是艦載機,航程等不能攻擊海上大型艦艇。

**F35設計屬多用途攻擊機,對海上目標最大威脅則是其使用的JSM聯合打擊反艦導彈。雖然這款導彈的海基型剛成為美國海軍下一代護衛艦反艦導彈,但其實JSM可以說為F-35彈倉量身定做,射程高達300Km,設計時突出了「靜默打擊」,不僅導彈本身採取隱形彈體設計,還採用了末端紅外導引,配合F-35的光電雷達,在整個打擊過程中可以做到不發出電磁波,以應對日益先進的雷達和信號告警系統。
而F-35憑借其隱形功能,可以充分利用航母編隊各艦之間的雷達盲區,不僅能使用JSM導彈直接攻擊,還可以發揮網絡平台作用,為在遠距離投放LRASM反艦導彈的F-18,B-1等戰機提供目標信息,發揮LRASM導彈遠射程的性能。

只能打雷達、天線等通訊指揮設施,屬于踹門點穴性質。

飛機作導彈用便可以立功!

引用:
原帖由 自脫胸罩屈非禮 於 2018-12-27 02:06 PM 發表
300 km 射程遠不及中國最新版反艦導彈
係啦,一起飛就射飛彈,射完就立即降落。

引用:
原帖由 風中老叔 於 2018-12-27 03:17 PM 發表
飛機作導彈用便可以立功!
成本太貴喎,個飛行員又點算呢?話支佢死呀?

引用:
原帖由 自脫胸罩屈非禮 於 2018-12-27 11:49 AM 發表
唔可以隨便開啓雷達;外掛武器又會失去隱身特性,冇意思!

F22 / F35 其實作用非常有限!
你連F35基本作戰本模式都唔知, 你以為佢淨係會一架或幾架F35攻擊? 一早講明係連網攻擊, 自己唔駛開雷逹都得. 預警機老遠就探測到目標位置, F35負責在前端隠身, 一收到預警機送出的目標位置, 在射程範圍內就可攻擊.

仲一定要自己開雷逹?  呢D思想停留在幾十年前既戰術啦, 仲出黎獻醜?

引用:
原帖由 SAM1628 於 2018-12-27 07:50 PM 發表
假西最鐘意扮叻! 你部預警機老早已經被中國超遠程空對空導彈擊落,仲有機會比你去探測敵軍?
遠程空空導彈???邊支??pl15真正有效射程最多7,80km. 夠遠嗎?( 最大射程係計打啲唔識郁嘅目標 實踐中完全冇參考價值)

引用:
原帖由 SAM1628 於 2018-12-27 10:23 PM 發表

救命呀!費西好撚無知呀!

https://www.popsci.com/china-new-long-range-air-to-air-missile
唔好再獻醜啦, 仲係處於試射階段, 等到實際服役先啦

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]