• 瀏覽: 15,607
  • 回覆: 88
+11

即時娛樂撰文:黃梓恒2018-12-24 20:00最後更新日期:2018-12-25 10:57又有辱華風波!早前拉美裔Rapper Lil Pump在Instagram上發佈了一首新歌《Butterfly Doors》,歌中的歌詞唱出了辱華的字眼,「They call me Yao Ming cause my eye real low Ching Chong!」,除了諷刺華人的眼睛較細之外,「Ching Chong」是一些外國人聽不懂中文時,用來形容中文的詞語。這段影片當然立即惹起了無數亞洲人的不滿情緒,紛紛在Lil Pump的IG上留言表達憤怒的心情。

呢位Lil Pump以出位行為見稱,睇佢啲相就知!(Instagram圖片)

而同為rap界名人的MC Jin,當然亦有留意到相關片段,於是便創作了一段rap,短短一分鐘的時間,每一句都擊中Lil Pump的無知,而且全段並沒有一句粗口,令人相當佩服。近來辱華風波經常發生,就好像早前D&G在上海一事,最終也要跪低道歉,而今次Lil Pump雖然平時以「甚麼都不在乎」的態度示人,但亦抵不住,已經刪了相關片段。而今次MC Jin為華人發聲,而且段rap精警獨到,更被網民封為「華人英雄」。

Lil Pump已經刪咗相關片段!(Instagram影片截圖)

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時娛樂/274974/外國rapper-lil-pump歌曲中辱華-mc-jin一分鐘rap完美ko

連黑鬼都開始玩中國人,證明中國的龍脈已斷得七七八八。

今時今日中國的強大,吾到洋腸亂咁來侮辱華人

條ON9仔已經道左歉

一個美籍華人尚懂尊嚴環擊,證明中國的龍脈固若金湯

Lil Pump, 真係聽都未聽過。
引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2018-12-26 03:48 PM 發表
/_mlHWR1iGD9eqXTBe_XIlYfHpTEArlQwTx-0908ftPc?v=w1920r16_9

即時娛樂撰文:黃梓恒2018-12-24 20:00最後更新日期:2018-12-25 10:57又有辱 ...

個國d富二代成日以為自己好有錢, 但以比下中國果班富二代真系差一大截。

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2018-12-26 03:48 PM 發表
https://cdn.hk01.com/di/media/images/2246868/org/7c8dd06b057cf36b5039388751bb1294.jpg/_mlHWR1iGD9eqXTBe_XIlYfHpTEArlQwTx-0908ftPc?v=w1920r16_9

即時娛樂撰文:黃梓恒2018-12-24 20:00最後更新日期:2018-12-25 10:57又有辱 ...
樓主,你覺得自己係乜人?唔係華人,唔係中國人?點解用中文?

引用:
原帖由 soilvvang 於 2018-12-26 04:42 PM 發表

樓主,你覺得自己係乜人?唔係華人,唔係中國人?點解用中文?
唔好誤會,你睇我個名都知我喺中國人啦

玻璃心又碎了

外國啲 Rapper 個個都fuck up ,係你咁認真,題過你個名,,,

咁多人唔辱,淨係辱華,啲中國人自己反醒下自己先啦

拉丁美裔幾時變咗係黑人?

引用:
原帖由 samndean 於 2018-12-26 06:59 PM 發表
拉丁美裔幾時變咗係黑人?
沒有分別,拉丁裔就是黑鬼雜種

鍵盤翻頁
左右