• 瀏覽: 1,472
  • 回覆: 28
引用:
原帖由 冬樹大人 於 2018-12-26 01:29 PM 發表
中港關係外弛內張,政府即將啟動《國歌法》立法程序,預計明年初向立法會提交本地立法的條例草案,將再觸動港人對一國兩制變形走樣的憂慮。草案未正式公佈,但有報道指法案將列明議員宣誓時須播放國歌,引發立法會內建制派及民主派先來一場口水戰。議會陣線毛孟靜說,「各方面加設許多政治威嚇信息、政治審查手段」,她指突加插宣誓奏唱國歌環節無異於「僭建」,令爭議更複雜;民建聯立法會議員葛珮帆質疑毛孟靜是在雞蛋裡挑骨頭、 ...
唔要宣誓聽國歌嘛唔無宣誓囉

口講自己唔獨又點會咁抗拒國歌?成日話自己有種乜乜有種柒柒,咁有種就俾D骨氣,不為五斗米折腰丶不食周粟啦?去食窮台灣呀笨?

又要宣誓,又要聽歌仔,覺得唔自在,最好就唔好當議員,咁就輕鬆晒.

樓主點解唔話宣誓時要讀出效忠中華人民共和國是制造矛盾呢?

應該效忠英美都可以啦。

引用:
原帖由 冬樹大人 於 2018-12-26 04:50 PM 發表

篇嘢唔係我寫架。

不過我同意你話宣誓時要讀出效忠中華人民共和國是制造矛盾。
香港就是中華人民共和國的一部份,唔效忠,即係想港毒。

引用:
原帖由 冬樹大人 於 2018-12-26 05:02 PM 發表 
全世界都搵唔到第二個國家好似中國咁膽怯/小器, 成日提住'XXX係YY國不可分割的一部份'
香港的確比較特別。
中國亦冇提北京,上海,廣洲…………是中國一部份。
一國兩制亦是全球獨有,
可是,有心人只提兩制,
刻意忽略一國。
所以先要加以提醒。

有邊個國家議會宣誓時奏國歌咁變態?

美國體育比賽前要唱國歌,小學日日要對國旗宣誓,老師踩國旗俾開除,官員總統就職宣誓仲唔使講啦。你可以唔認同老共,但唔認同國家,咁請問你有乜資格做中華人民共和國香港特別行政區嘅官呢?

食得鹹魚抵得渴

議員係代表中國地區嘅
唔係代表自己一個人嘅

咪以為什麼都不用兼顧

引用:
原帖由 冬樹大人 於 2018-12-26 05:02 PM 發表
全世界都搵唔到第二個國家好似中國咁膽怯/小器, 成日提住'XXX係YY國不可分割的一部份'
你叫日本唔好提尖閣諸島阿笨

引用:
原帖由 冬樹大人 於 2018-12-26 17:02 發表
冇法,中國怕且係最多賤國嘗試瓜分但最中還能倖存嘅國家。
歷史中漢奸同賣國嘅賤精太多,
唔時刻警醒就會重蹈覆轍。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]