• 瀏覽: 12,891
  • 回覆: 262
+3
因為賊性難改,看更天生就崇洋哈日,中國14億人梗有d賤人心甘情願做看更。

從來需要反省既係中國既老百姓. 百姓既貪才同無法無天係社會敗壞既主因. 出自老百姓既官員冇個唔貪, 係政府敗壞既主因. 所以推翻完滿清, 民國一樣咁多貪官, 推翻完民國, 中共一樣咁多貪官. 英國殖民地之下既香港都唔例外, 有貪過億既四大貪長. 仲要畀市民拍成電影歌頌, 由萬千青少年既偶像劉華主演. 你咁樣一個社會又點會冇貪官. 香港尚且如此, 大陸可想而知.

禍害中國既其實係中國人自己既自私文化, 包括"出人頭地", "升官發財", "橫財就手" 等概念, 都係導致無官不貪既主因. 女既要嫁有錢佬, 男既就做貪官. 咁樣既社會, 係老百姓自己求仁得仁. 自小就教成係咁. 你樣貌出眾但唔想唔嫁有錢佬, 隨時會畀阿媽閙. 你做官揾唔夠錢返屋企, 會畀人話你冇出息. 所以先會D又"出人頭地", 又"橫財就手", 又"有出息"既四大探長.

有批人真的是像邪教徒一樣中了邪般,穿著一些寫了符咒的衣服,日日自我催眠生於亂世,有些則是跟風或希望趁亂拿利益
,當時知道有些真是有人出錢僱用來反國家/監視其目標人物

引用:
原帖由 norman0812 於 2018-12-24 20:42 發表
你問下共產黨點解黨國不分?
我好L愛國,但可以唔愛黨嗎

引用:
原帖由 dailau 於 2018-12-24 21:33 發表

共產黨係中華人民共和國唯一合法執政黨,你想問乜?
咪等歷史去判斷囉

引用:
原帖由 q5756667877 於 2018-12-24 20:40 發表
夠有班人打着愛國去賣國
係咪楊尚昆,袁木之流

引用:
原帖由 138138138 於 2018-12-24 10:20 PM 發表

作為炎黃子孫,為什麼有呢種心態?當局難道唔應反省嗎?
反省夠唔夠床位安置呢班反社會人格人士……並給予適當治療。

提示: 違規內容已被屏蔽
有部分好可能並非香港人嚟,係討論區目的係攪分化之麻。

引用:
原帖由 HungAlex1234 於 2018-12-24 10:41 PM 發表

我好L愛國,但可以唔愛黨嗎
我可以夠膽講,百分之98香港人話可以,但亦有98%人叫你唔好喺香港搞搗亂搞破壞,要搞返大陸對住共產黨搞,你哋搞錯地點。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]