• 瀏覽: 18,680
  • 回覆: 216
  • 追帖: 1
+41
新聞來源連結:
http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1394970/
港鐵宣布,今晚所有往內地的高鐵列車車票已經售罄。尚未購票的乘客,請致電高速鐵路購票及客務熱線 21200888 查詢或瀏覽高速鐵路網站。乘客亦可考慮乘東鐵線經羅湖或落馬洲返回內地。

廣深港高鐵在冬至再創啓用以來客量新高。根據入境處統計,香港西九龍站口岸昨日入境人次為39,917,出境人次為53,731,合計93,648人次,創9月23日啓用以來單日最高。

據新華社報道,由於臨近聖誕節與元旦,香港街頭節日氛圍濃厚,尖沙嘴海港城、銅鑼灣時代廣場等購物中心推出打折活動,吸引大量遊客前往消費,各大口岸客流激增。西九龍邊檢站民警指出,昨日開閘即迎來高峰,特別是出境旅客高峰從早上7時一直持續晚上9時,出境大廳人潮湧動,絡繹不絕。

為應對節假日客流高峰,西九龍邊檢站按照國家移民管理局和深圳邊檢總站有關工作要求,提前制定工作方案,增派機關、休息民警加班支援;同時,強化現場勤務組織,加強諮詢引導和秩序維護工作,在出入境高峰期到來前提前開足、開滿查驗通道,全力做好客流疏導工作,確保口岸出入境秩序安全有序。

西九龍邊檢站提醒內地旅客,在出行前要做好計劃,及早到指定地點取票,以免在站內排隊耽誤時間。搭乘高鐵出入香港必須持用合法有效的出入境證件和簽注或簽證,不要抱有僥倖心理冒用他人證件或尾隨他人企圖矇混過關。而聖誕元旦假期,出入香港旅客將會增多,旅客需要預留更多時間辦理邊防檢查等相關手續,勿緊湊時間乘坐高鐵,以免耽誤行程。

ok

大時大節好快可以上十萬了!呢幾日去熱門地方都冇哂飛了

我來說返鄕下是方便和平了

其中有幾多人係反對過嘅76人?

又話冇人坐,現在排隊排到

日日有進步,係唔錯。
引用:
原帖由 andysan4 於 2018-12-24 08:49 AM 發表
ok

白象變黑馬!加油!

身體真的很 ... 

引用:
原帖由 kenyu4190 於 2018-12-24 09:34 AM 發表
其中有幾多人係反對過嘅76人?
摸奶光有冇去坐,
犯狗林後庭, 陳二莊.....有冇打卡?

之前賣哂頭版話大白象冇人坐? 而家創新高

大把的士佬多左生意

引用:
原帖由 davi1007 於 2018-12-24 09:44 AM 發表
之前賣哂頭版話大白象冇人坐? 而家創新高
來緊新年、春節、復活節,睇來呢頭大白象有排忙啦

引用:
原帖由 鼠貓 於 2018-12-24 09:35 AM 發表
又話冇人坐,現在排隊排到
咁多人坐
但點解都話要縮班呢?
真係怪
有生意都唔做

引用:
原帖由 小稀 於 2018-12-24 09:44 AM 發表

摸奶光有冇去坐,
犯狗林後庭, 陳二莊.....有冇打卡?
PK冇return home card既垃圾成日9叫,代我地有return home card既人發聲,剝削我地既福利。

主題標籤 #港鐵
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]