• 瀏覽: 7,455
  • 回覆: 17
我於12月19日在鑽石山豐澤買了一部抽油煙機,職員對我講明包送貨包安裝。
豐澤於21日將抽油煙機送到我屋企,之後安裝師傅來到安裝抽油煙機時就問我要550元安裝費。
我同安裝師傅講,豐澤職員表明對我講係包安裝的,你問我要安裝費是爲什麼。
師傅對我講,你問豐澤,冇安裝跟住就走了。
我打電話去鑽石山豐澤,職員回答我,你認為安裝費貴,可以退貨,但搬運費要160元,退錢要經過寫字樓還要手續費。
是否欺騙。
請問各位師兄,師姐我應該如何處理。

無寫明係收據都好難吵。。上次買部洗衣機。話明無安裝

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2018-12-23 04:56 PM 發表
但我們講明包送貨包安裝。

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2018-12-23 04:56 PM 發表
但我們講明包送貨包安裝

正常黎講,電器店會講明是否包括安裝費,運輸費等,晌單據上會清楚列明

引用:
原帖由 edwardk0218 於 2018-12-23 10:05 PM 發表
正常黎講,電器店會講明是否包括安裝費,運輸費等,晌單據上會清楚列明
送貨單上寫明送貨

包送貨但不包安裝,你不同意,收回貨品當然要收運輸費,或者你自己安排送返去佢地貨倉咪可以免去$160運輸費

引用:
原帖由 edwardk0218 於 2018-12-23 10:24 PM 發表
包送貨但不包安裝,你不同意,收回貨品當然要收運輸費,或者你自己安排送返去佢地貨倉咪可以免去$160運輸費
收據上也沒有講要給安裝費。

引用:
原帖由 edwardk0218 於 2018-12-23 10:24 PM 發表
我仔細睇過,單據上寫明包安裝。

引用:
原帖由 高大默默的獅子 於 2018-12-23 03:23 PM 發表
我於12月19日在鑽石山豐澤買了一部抽油煙機,職員對我講明包送貨包安裝。
豐澤於21日將抽油煙機送到我屋企,之後安裝師傅來到安裝抽油煙機時就問我要550元安裝費。
我同安裝師傅講,豐澤職員表明對我講係包安裝的,你問我要安裝費是爲什麼。
師傅對我講,你問豐澤,冇安裝跟住就走了。
我打電話去鑽石山豐澤,職員回答我,你認為安裝費貴,可以退貨,但搬運費要160元,退錢要經過寫字樓還要手續費。
是否欺騙。
...
落單時單據有沒有寫明包安裝?如有的話,那就去消費者委員會投訴他!這是一定有效的

引用:
原帖由 股界真情告白 於 2018-12-24 01:27 PM 發表

落單時單據有沒有寫明包安裝?如有的話,那就去消費者委員會投訴他!這是一定有效的
單據上表明包安裝,
豐澤剛打電話送我,星期四來安裝,睇下會唔會變卦。

引用:
原帖由 高大默默的獅子 於 2018-12-24 02:38 PM 發表

單據上表明包安裝,
豐澤剛打電話送我,星期四來安裝,睇下會唔會變卦。
家裏人有沒有懂得裝修的?看着他裝😳

引用:
原帖由 股界真情告白 於 2018-12-24 03:09 PM 發表

家裏人有沒有懂得裝修的?看着他裝😳
你説得對,爲了安全。
家裡衹有我同3個孩子,還是拍照好D。

單冇寫安裝其實只係口同鼻呦 冇辦法
唯有睇住佢裝安心D

引用:
原帖由 床下可愛的獅子 於 2018-12-24 05:35 PM 發表
單冇寫安裝其實只係口同鼻呦 冇辦法
唯有睇住佢裝安心D
單據上有寫包安裝,但現在我都會睇住佢安裝並且録底,安心D。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]