• 瀏覽: 36,311
  • 回覆: 324
+11
成個維港填了去,又可解決隧道問題

你問咗保護維港班友+法官未?

啲海豚呀,魚丶蝦丶蟹住邊呀?香港人有劏房住,啲海洋生物無劏海住㗎!最緊要問環保人仕,安置咗啲魚蝦蟹先好講⋯⋯⋯⋯⋯

真心講,非抽水,其實九龍西對開仲有好多位可以填...

利申,支持明日大嶼計劃,”填邊度”都唔會影響”唔使填邊度”

原先最早個計劃就係咁,但係俾人反對先搞到依家咁樣

引用:
原帖由 Hung196108 於 2018-12-23 11:23 AM 發表
又係果句,去邊度搵泥/石來填海?
所以,小弟係話左要「移山」用來填海!
香港實在有太多山!
以前講嬰都係爆康山
直接將d沙石堆落去起東廊

引用:
原帖由 油站小小牛 於 2018-12-23 01:15 PM 發表
啲海豚呀,魚丶蝦丶蟹住邊呀?香港人有劏房住,啲海洋生物無劏海住㗎!最緊要問環保人仕,安置咗啲魚蝦蟹先好講⋯⋯⋯⋯⋯ ...

成個大阪都係填番來

再整翻條地鐵綫正啊

鬼唔知,維港條例生效後已經唔畀响維港填海

我反對!我屋企冇左海景

引用:
原帖由 benadsl 於 2018-12-23 11:00 AM 發表
可以住多100萬人都有,又係市區,可以用部份土地建設商業大廈,提供足夠就業機會,可以建新公路,過海隧道+地鐵,連接炮台山/北角,改善交通擠塞。 ...
傻啦,你個建議咁好咁易做,政府點會做,梗係唸D幾十年都做唔到既"明日水魚", 開D空頭支票,拖拖下,又唔會得罪D地產商,又可減民憤,但到時都唔知乜世界。

引用:
原帖由 宅男有野講 於 2018-12-23 11:32 AM 發表
一係唔做,一做做哂幾個凹位

呢啲位一填,大把人會走出嚟嘈

引用:
原帖由 Hung196108 於 2018-12-23 11:23 AM 發表
又係果句,去邊度搵泥/石來填海?
所以,小弟係話左要「移山」用來填海!
香港實在有太多山!
移左個獅子山,冇得俾班黃絲掛橫額,避免有人高處仆街,一舉兩得!

港島南一路填落去

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]