• 瀏覽: 21,220
  • 回覆: 287
  • 追帖: 2
+3
引用:
原帖由 22333000 於 2018-12-22 11:29 PM 發表

開口埋口支那,你老豆老母冚家都係喎,支那仔
就好似毒果肥佬黎一樣,開口埋口強國人,點知佢至係真真正正大陸偷渡落黎既強國人,呢類人唔知受過D咩刺激,鐘意自己閙自己

引用:
原帖由 mart1212 於 2018-12-22 11:12 PM 發表
首先係咪要睇吓下一任美國總統對中國嘅睇法呀?
傻普行徑唔係常人可理解。美國歷任總統都話中國係美國嘅朋友。
邊個做都一樣,因為中國係做市場經濟改革開放,呢40年改革開放,利用西方資本主義的特性,成功融入世界經濟體系之中,同全球經濟捆綁一齊,你中有我,我中有你。

同時又保持獨立的政治制度,由中國共產黨的政治家領導中國,而非資產階級去領導,確保最核心的國家利益被守護。

不同於蘇聯直接同美國對抗,中國係採用和而不同的形式發展,從沒有威脅/干涉邊個,每次都係其他國家干涉/威脅中國。所以道德高地永遠在中國呢邊。

引用:
原帖由 y2k2 於 2018-12-22 11:23 PM 發表

依家講緊系統發展,唔係人口紅利
本來就唔係獨立割裂,系統點發展都係俾人用,你游戲超好玩,沒有人玩同電子垃圾沒有分別。

引用:
原帖由 magiccup 於 2018-12-22 09:15 PM 發表
耐唔耐就有 c hing 要求 google 放大招,禁止中國手機安裝 android ,認為咁樣會玩死中國…

先唔討論 android 的授權問題,假設 google 咁做,中國招架得住嗎?

其實今時今日要做手機 os 也不是不可能,只是 android 己經成熟,而家先至推新的 os ,條路會好難行,不過如果真的發生 google 禁止中國手機用 android 的話,反倒給 ...
中國的手機完全可以不用 android 系統的,各個牌子都有自己的operation system 但為了對外銷售才借用Android系統而矣。
而令中國手機可以用各地開發的apps及中國內部開發的apps。

如果樓主有機會看一看國內人仕的手機內的apps 就知道他都是安裝了九成以上的內地開發的程式了!

引用:
原帖由 benadsl 於 2018-12-22 11:37 PM 發表

本來就唔係獨立割裂,系統點發展都係俾人用,你游戲超好玩,沒有人玩同電子垃圾沒有分別。
Atari年代至到上世代家用機PS3/Xbox 360)嘅發展冇靠過大陸市場
DOS年代至到windows嘅發展從未靠過大陸市場
Nokia Symbian年代至到第一代iPhone iOS嘅發展更加唔係因為大陸有冇人用
Google退出大陸市場之後依家仲生勾勾,Android系統依然繼續發展,系統市佔9成

人口紅利同系統發展係兩樣野嚟的

假如呢係事後先知結果 冇絕對

Google驚過你.

首先,Android 係基於Linux的kernel開發的,它的licensing terms亦和Linux相似,係人都可以用,亦可以自行modify加入新功能,不過任何modification亦必須放番出來俾所有人用
問題來了,咁多年來,華為、小米.....等中國手機生產商,有冇貢獻過部份coding俾Android呢?
咁華為又可否要求Google將佢所貢獻過的每一句code、每一段routine抽返走,唔俾其它人用呢?

https://youtu.be/LGsWY15HWEA

如果一禁就會有好多山頭出現。平分andoird

最後,即使Google改licensing terms,以後唔俾華為用Android
但舊license寫明可以用,華為才肯採用Android的,冇得推翻
華為手上應己擁有up to 現版本 Android 9的源碼,咁以後咪各行各路,華為及Google各自發展下一版本的Android 10,11,12 ......,將來互不兼容

引用:
原帖由 magiccup 於 2018-12-22 09:15 PM 發表
耐唔耐就有 c hing 要求 google 放大招,禁止中國手機安裝 android ,認為咁樣會玩死中國…

先唔討論 android 的授權問題,假設 google 咁做,中國招架得住嗎?

其實今時今日要做手機 os 也不是不可能,只是 android 己經成熟,而家先至推新的 os ,條路會好難行,不過如果真的發生 google 禁止中國手機用 android 的話,反倒給 ...
其實如果所有中國手機都唔用得 android, 我睇死既係 google 唔係中國手機生產商, 你知唔知道 OPPO 在美銷售幾多?

到時會自立門戶
肥水流到我地田

引用:

點可能唔討論授權問題?ANDROID本身就系開源,係由OHA持有,所以係任何人都可以修改與使用,GOOGLE無權禁止,而GOOGLEY因為持有GMS服務授權,可以禁止非授權手機使用GMS服務,不過大陸版手機除咗華為外基本都無預載GMS服務,所以根本影響不大!

引用:
原帖由 gullible 於 2018-12-22 10:51 PM 發表
我諗以上幾位抓唔到重點。Google 當然唔會想失去14 億人市塲, 但係好似中興事件咁, 你估係 Qualcomm 主動唔賣晶片畀中興咩?係係美國政府禁佢。美帝係可以在明在暗唔俾 google 授權畀中國手機用。 ...

高通自己講,中國和香港佔其67%收入

引用:
原帖由 tony626 於 2018-12-22 10:21 PM 發表

有利益沙地殺記者都有得傾,美國咪又係有錢就冇人性,做人唔好咁幼稚啦!
某D人常認為外國世界好有公義,其實天下鳥鴉,世界全是看利益啫,在於立場,一定不想你中國變強啦,好現實啫,但是正如樓主所想,冇得用,就焗你自己想辦法,馬死落地行,屎急馬行田啫,可能一時三刻真的會亂,但亂世出英雄

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]