• 瀏覽: 2,102
  • 回覆: 26
為什麼請來亞洲男神孔劉,華碩營運仍陷入營運低潮?12月13日傍晚,華碩董事長施崇棠、執行長沈振來、全球副總裁許先越、胡書賓一字排開,在華碩總部投下人事震撼彈:沈振來辭任執行長大位,改由中生代的許先越及胡書賓擔任雙CEO。攤開華碩財報,深度解析數字背後的原因。

💪
台灣人民支持本土手機反擊中國

新聞來源連結:
https://udn.com/news/story/6841/3550293

台灣手機根本不行

Zenfone根本唔掂,就係咁簡單。

引用:
原帖由 中國香港001 於 2018-12-22 01:55 PM 發表
Zenfone根本唔掂,就係咁簡單。
基本上係零賣點

無事嘅,揾日笨、鹵味、三哥買多啲啦!

台灣本身已有HTC同Asus兩大頭,但國產手機同韓仔及中國品牌打,係長期價格戰都打唔低對手。

Asus造電話唔錯嘅,有價性,有售後Update;但對手實在太強,打價格打得起,轉款快宣傳排山倒海。尤其大陸機進步得超快。

香港無左工業太耐,引入全世界頂尖產品,只知shopping要揀最平靚正,對廠商慘烈競爭似乎無乜感覺。

點都好,大陸牌子冒起係好事嚟。

引用:
原帖由 aizitou 於 2018-12-22 01:40 PM 發表
為什麼請來亞洲男神孔劉,華碩營運仍陷入營運低潮?12月13日傍晚,華碩董事長施崇棠、執行長沈振來、全球副總裁許先越、胡書賓一字排開,在華碩總部投下人事震撼彈:沈振來辭任執行長大位,改由中生代的許先越及胡書賓擔任雙CEO。攤開華碩財報,深度解析數字背後的原因。

💪

新聞來源連結:
https://udn.com/news/story/6841/3550293 ...
皆因凱申公,建豐公都不用手機

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2018-12-22 01:49 PM 發表
台灣手機根本不行
台灣省手機係咪台積電,鴻海代工?

定位問題,  用asus既人不如買小米.....其實華碩ok的...不過比小米貴少少..就係咁就輸了...

引用:
原帖由 aizitou 於 2018-12-22 01:40 PM 發表

💪

新聞來源連結:
https://udn.com/news/story/6841/3550293 ...
台灣有幾多人囗去支持喎?祗靠內銷實死得啦。

引用:
原帖由 Peter_H 於 2018-12-22 02:22 PM 發表
馬騮山D馬騮先明 
管人手段不適用於匪省22K

好多年前買左部zenfone6,1800幾6吋,頭段用滿心歡喜,半年度個螢幕有個綠色光圈,拎去整,報價1600,維修條友話買過部新啦,自此與牙石恩斷義絕

?
引用:
原帖由 mightykoala 於 2018-12-22 02:40 PM 發表
台灣本身已有HTC同Asus兩大頭,但國產手機同韓仔及中國品牌打,係長期價格戰都打唔低對手。

Asus造電話唔錯嘅,有價性,有售後Update;但對手實在太強,打價格打得起,轉款快宣傳排山倒海。尤其大陸機進步得超快。

香港無左工業太耐,引入全世界頂尖產品,只知shopping要揀最平靚正,對廠商慘烈競爭似乎無乜感覺。

點都好,大陸牌子冒起係好事嚟。 ...
價格戰? 乜台灣手機平過嗎?

引用:
原帖由 mightykoala 於 2018-12-22 02:40 PM 發表

點都好,大陸牌子冒起係好事嚟。 ...
台灣無內銷市場做後盾, 也是純商業行為, 沒有大陸有中央補貼蝕做都繼續去,
由其華為不是上市公司, 唔需要交代助政收益, 佢話賺錢但唔比你睇個帳, 真假無人知.
但從華為某人被拉中央咁緊張, 就證明華為即係國家隊, 所以好多昂貴既研究完全
由中國補貼都唔奇. 半導體中央補貼左過萬億, 華碩純商業公司係好難鬥.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]