• 瀏覽: 5,705
  • 回覆: 91
+10
引用:
原帖由 vh1133 於 2018-12-22 11:13 PM 發表

唔好求其一編野當真啦, 讀者投稿當專家? 文中說沖壓結構覆雜已經錯左,沖壓對比渦噴同渦扇來說是超簡單結構, 自己google 一下啦, 而且選用雙脈沖和沖壓是冇衝突的, 沖壓引擎的使用係必需依付在其他引擎之上。因為3倍音速前沖壓是冇法發動的,就算流星也要發射後靠固體燃料助推器加速。。而雙脈沖也是固體燃料發動機的一種, 分別在於同一燃燒室中有分層, 每段能獨立點火, 所以能控制每段點火時間達 ...
原來你都係盲撐一員,你話中國三個月內做成都得㗎!
好似ws15咁,三個月又三個月又三個月...

你根本不顧軍備發展需時既現實,無必要再討論,不過你都承認咗如果中國冇ramjet空空導彈,殲20在2024年之後只會淪為靶機。

引用:
原帖由 白鴿眼黨1 於 2018-12-22 11:18 PM 發表

傻佬, 歷史已經證明, 好多物理上既不可能, 只是未有人找到新方向而矣! 又儍又痴!
係係,來自蟲洞未來的你,當然知道!

你知唔知你講緊嘅物理突破都係基本物理研究, 而中國現在根本上就冇資金去提供。 中國大陸而家嘅投資都係係應用物理上面。 利用別人基本科學的研究成果去走捷徑。 算啦講咁多你都係唔明㗎喇。

引用:
原帖由 vh1133 於 2018-12-22 09:16 PM 發表

你攪錯啦,2017 年個隻叫超燃沖壓引擎, 英文叫Scramjet,  最低起跳係10倍音速, 而流星同pl15 都係沖壓(ramjet)  最高6倍音速。
.
2017 年個隻叫超燃沖壓引擎? 請提供証明!

引用:
原帖由 funbull9394 於 2018-12-22 11:25 PM 發表

係係,來自蟲洞未來的你,當然知道!

你知唔知你講緊嘅物理突破都係基本物理研究, 而中國現在根本上就冇資金去提供。 中國大陸而家嘅投資都係係應用物理上面。 利用別人基本科學的研究成果去走捷徑。 算啦講咁多你都係唔明㗎喇。 ...
如果某國人可以做基本物理研究,但係乜實物都做唔出, 應該叫做蠢!  算啦講咁多你都係唔明㗎喇。返去你嘅漁籠署, 或者精神病院, 隨你二揀一!

引用:
原帖由 vh1133 於 2018-12-22 10:16 PM 發表

唔識唔打緊,我再解過你知,沖壓引擎本結構已經夠簡單, 唔存在小型化問題,問題在於沖壓引擎要到達3倍音速才可點火, 所以小型化平通引擎先限制了中國的沖壓引擎, 但pl15 已有4部音速, 條件足夠沖壓點火。。 ...
沖壓引擎對比渦噴引摮是結構簡單,但對比傳統導彈用的固體火箭引擎則要複雜,所以如何整合應用在要求細少彈體的空空彈是一個難題,設計難度較大。中國目前未能克服。

引用:
原帖由 vh1133 於 2018-12-22 10:16 PM 發表

但pl15 已有4部音速, 條件足夠沖壓點火。。 ...
完全廢話,PL15目前是用火箭發動機,與什麼足夠沖壓點火是完全兩碼事

引用:
原帖由 白鴿眼黨1 於 2018-12-22 11:35 PM 發表

如果某國人可以做基本物理研究,但係乜實物都做唔出, 應該叫做蠢!  算啦講咁多你都係唔明㗎喇。返去你嘅漁籠署, 或者精神病院, 隨你二揀一!
係,愛因斯坦蠢,霍金仲蠢! 至叻係你!

真係井蛙,夏蟲不可以語冰!

引用:
原帖由 vh1133 於 2018-12-22 11:13 PM 發表

唔好求其一編野當真啦, 讀者投稿當專家? 文中說沖壓結構覆雜已經錯左,沖壓對比渦噴同渦扇來說是超簡單結構, 自己google 一下啦, 而且選用雙脈沖和沖壓是冇衝突的, 沖壓引擎的使用係必需依付在其他引擎之上。因為3倍音速前沖壓是冇法發動的,就算流星也要發射後靠固體燃料助推器加速。。而雙脈沖也是固體燃料發動機的一種, 分別在於同一燃燒室中有分層, 每段能獨立點火, 所以能控制每段點火時間達 ...
不用廢話連篇,現實是中國仍未成功研制出可用於空空彈的"整體式固體火箭沖壓發動機",雙脈沖是層次較低技術

引用:
原帖由 funbull9394 於 2018-12-22 11:47 PM 發表

係,愛因斯坦蠢,霍金仲蠢! 至叻係你!

真係井蛙,夏蟲不可以語冰!
唔記得寫埋, 蟲洞是1916年奧地利物理學家路德維希·弗萊姆首次提出的概念,1930年代由愛因斯坦及納森·羅森在研究引力場方程時假設黑洞與白洞透過蟲洞連接認為透過蟲洞可以做瞬時間的空間轉移或者做時間旅行,已經超越了光速限制的框框。
好似有條超級勁抽嘅傻佬,好權威咁話過: "係米波雷達在物理上做唔到,得於無人可以做到超過光速既火箭。"
快d去同你主人國嘅偉人理論啦!

引用:
原帖由 白鴿眼黨1 於 2018-12-23 12:01 AM 發表

唔記得寫埋, 蟲洞是1916年奧地利物理學家路德維希·弗萊姆首次提出的概念,1930年代由愛因斯坦及納森·羅森在研究引力場方程時假設黑洞與白洞透過蟲洞連接認為透過蟲洞可以做瞬時間的空間轉移或者做時間旅行,已經超越了光速限制的框框。
好似有條超級勁抽嘅傻佬,好權威咁話過: "係米波雷達在物理上做唔到,得於無人可以做到超過光速既火箭。"
快d去同你主人國嘅偉人理論啦! ...
係係,中國已經發明蟲洞旅行,目的地你屋企。

引用:
原帖由 funbull9394 於 2018-12-23 12:14 AM 發表

係係,中國已經發明蟲洞旅行,目的地你屋企。
你權威過愛因斯坦, 你話係咪係囉

其實ramjet/scramjet唔係想像中咁神...打大飛機還好,但係物理限制令佢一做高機動會謝皮。

引用:
原帖由 白鴿眼黨1 於 2018-12-23 12:17 AM 發表

你權威過愛因斯坦, 你話係咪係囉
事實就係本帖主角ylc8b 不能鎖定戰機,戰時等住俾人炸。唔等閒等你講咁多廢話。

引用:
原帖由 F-22Raptor 於 2018-12-23 12:45 AM 發表
其實ramjet/scramjet唔係想像中咁神...打大飛機還好,但係物理限制令佢一做高機動會謝皮。
火箭發動機導彈做高機動時動能損失更大,所以ramjet實戰有效射程遠超火箭。

引用:
原帖由 funbull9394 於 2018-12-23 12:58 AM 發表

事實就係本帖主角ylc8b 不能鎖定戰機,戰時等住俾人炸。唔等閒等你講咁多廢話。
你唔等閒得嚟都好得閒吓, 傻人思維果然輿衆不同。

還原基本步: 西狗精神, 尾國做不到, 中國也應該做不到

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]