• 瀏覽: 2,873
  • 回覆: 38
電子貨幣普及化,而中國的QR Code(二維碼)掃碼支付系統更藉數量龐大的中國遊客攻陷各國遊客區,其中在南韓,當地傳媒形容,無論是濟州島、首爾明洞還是東大門市場,大部分商店容許遊客以支付寶或微信支付,留學生甚至可以用來交學費,但同時帶來隱憂。...

韓國佬左右做人難 冇咗大陸客一早亡國 又要做美國隻狗

新聞來源連結:
https://hk.news.appledaily.com/international/realtime/article/20181220/59050175

上年角家叫反泡菜 就反囉

對於小商戶來說,的確好方便,不用比信用卡手續費

棒子對美帝講:要我承擔更多駐韓美軍軍費?好啊,但我只用支付寶支付

這是給國內人付$給外國人!等於入口
會損害中國GDP

正確來說是替外國人攻陷中國啊!

引用:
原帖由 oldbeer 於 2018-12-20 01:01 PM 發表
會損害中國GDP

咁使唔使禁所有人出境旅遊

幾個月前去韓國, 唔覺好多人用微信.

引用:
原帖由 siuroy123 於 2018-12-20 12:18 PM 發表
電子貨幣普及化,而中國的QR Code(二維碼)掃碼支付系統更藉數量龐大的中國遊客攻陷各國遊客區,其中在南韓,當地傳媒形容,無論是濟州島、首爾明洞還是東大門市場,大部分商店容許遊客以支付寶或微信支付,留學生甚至可以用來交學費,但同時帶來隱憂。...

https://static.appledaily.hk/images/e-paper/20181220/720pix/1545269890_73b ...
泡菜不肯拆除薩德

要立馬杯葛制裁泡菜

遲早侵侵要同盟國冢禁用呢類支付糸統,除非Facebook.twitter.google可在大陸用。

引用:
原帖由 野人1 於 2018-12-20 05:41 PM 發表
遲早侵侵要同盟國冢禁用呢類支付糸統,除非Facebook.twitter.google可在大陸用。
邊個用拉邊個

引用:
原帖由 yipb1 於 2018-12-20 12:39 PM 發表
上年角家叫反泡菜 就反囉
泡菜跪低,中國人好大方俾佢地裝支付寶,微信..
要用人民幣結算..美元又被踢開...

支付寶其實主力做大陸遊客都夠做.

引用:
原帖由 oldbeer 於 2018-12-20 01:01 PM 發表
會損害中國GDP

咁講嘢都得, 真係大開眼界喎, 陰敬陰敬.

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2018-12-20 05:55 PM 發表

咁講嘢都得, 真係大開眼界喎, 陰敬陰敬.
你搞清楚錢的流向便會明白

不要抱住自大自吹心態便能明白事理

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]