• 瀏覽: 2,588
  • 回覆: 26
炒左屋企個姐姐先啦

引用:
原帖由 冬樹大人 於 2018-12-19 05:24 PM 發表
有人說,新移民大媽都說普通話,她的子女也說普通話,所以普通話在香港將成主流云云。。。

但其實,為「家庭團聚」來港的移民,配偶必是港人,孩子的母語不一定是普通話,也可以是粵語,甚至有兩種母語。

只要我們平日堅持用粵語交談,令新移民覺得學不好粵語,生活就不方便,就像以前(以及現在)香港父母逼子女學好英文一樣。既然每天150人沒法叫停,愛惜粵語的本地人就該順水推舟,迫使新移民及其後代接力說粵 ...
要迫? 佢地喺香港返學都係講粵語, 同學都係講粵語, 唔講咪自己自閉囉
新移民大媽出街買野同人溝通都係講粵語啦

Support Cantonese. 但也要學普通話

不如去蘭桂芳叫d死鬼佬,竹昇仔,ABC ,唔撚准用英文吖笨

引用:
原帖由 冬樹大人 於 2018-12-19 05:24 PM 發表
有人說,新移民大媽都說普通話,她的子女也說普通話,所以普通話在香港將成主流云云。。。

但其實,為「家庭團聚」來港的移民,配偶必是港人,孩子的母語不一定是普通話,也可以是粵語,甚至有兩種母語。

只要我們平日堅持用粵語交談,令新移民覺得學不好粵語,生活就不方便,就像以前(以及現在)香港父母逼子女學好英文一樣。既然每天150人沒法叫停,愛惜粵語的本地人就該順水推舟,迫使新移民及其後代接力說粵 ...
丟那媽,頂硬上,

有邊個夠袁崇煥保衛廣東話咁有力?

香港地除咗粵語,英式外語都係必修科
我唔明點解粵普一定要揀一樣
懂粵用普懂普用粵的大有人在
可唔可以跳出嚟睇吓世界
不要再做井底蛙

好多人為利益,甘願做擦共毛

引用:
原帖由 2015627 於 2018-12-19 18:48 發表
香港地除咗粵語,英式外語都係必修科
我唔明點解粵普一定要揀一樣
懂粵用普懂普用粵的大有人在
可唔可以跳出嚟睇吓世界
不要再做井底蛙
港英年代政府迫你用英文又唔見你出來反抗?

要反就要連英文一齊反

必須禁止粵語!政府有責任立法禁止粵語!並槍斃說粵語人士!

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2018-12-19 07:10 PM 發表

港英年代政府迫你用英文又唔見你出來反抗?

要反就要連英文一齊反
英文係國際語言, 出黎做野間間公司都要用英文溝通

引用:
原帖由 haydenkayla 於 2018-12-20 15:26 發表

英文係國際語言, 出黎做野間間公司都要用英文溝通
問題係港英政府迫你用英文,你唔去反抗
依家特區推廣普通話,亦無迫你用,反而咁多聲氣

大家都係外來語言,點解淨係反普通話而唔反英文?

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2018-12-20 06:33 PM 發表

問題係港英政府迫你用英文,你唔去反抗
依家特區推廣普通話,亦無迫你用,反而咁多聲氣

大家都係外來語言,點解淨係反普通話而唔反英文?
港英政府迫我用英文? 我唔知, 未出世, 果時迫你學乜都要學架啦, 學英文冇唔好
香港好多人唔鍾意大陸人, 所以憎普通話
普通話都重要, 普通話同英文都要學

引用:
原帖由 haydenkayla 於 2018-12-21 14:49 發表

港英政府迫我用英文? 我唔知, 未出世, 果時迫你學乜都要學架啦, 學英文冇唔好
香港好多人唔鍾意大陸人, 所以憎普通話
普通話都重要, 普通話同英文都要學 ...
迫你學就要學?以前迫你學英文用英文就乖乖聽話學
依家都未迫普通話就已經反抗
點解唔敢好似反普通話咁去反英文

重點係,開口埋口撐廣東話,鬼佬同大陸人都一樣唔識講廣東話,點解唔敢去踢鬼佬喼叫鬼佬收皮,反而只係反大陸人,係咪大陸人好恰啲?

你地敢要求鬼佬講廣東話而唔同佢講英文,我就信你真心撐廣東話

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]