• 瀏覽: 2,586
  • 回覆: 26
引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2018-12-21 04:28 PM 發表

迫你學就要學?以前迫你學英文用英文就乖乖聽話學
依家都未迫普通話就已經反抗
點解唔敢好似反普通話咁去反英文

重點係,開口埋口撐廣東話,鬼佬同大陸人都一樣唔識講廣東話,點解唔敢去踢鬼佬喼叫鬼佬收皮,反而只係反大陸人,係咪大陸人好恰啲?

你地敢要求鬼佬講廣東話而唔同佢講英文,我就信你真心撐廣東話 ...
下? 返學科科都係被迫學架喎, 我又唔可以唔返學
但, 點為之迫先, 我返學係普通話同英文都要學, 兩樣都冇反抗, 返學就係要學
其實你所講既野係源於點解d人咁憎大陸人, 係大陸既乜都反, 咁大陸人要反省下啦, 空穴來風...

見啲人死撐英文反抗普通話,
但個中嘅支持及反對均一樣。
可見啲人純係盲反。

一個語言發達唔發達係睇佢嘅文化影響有幾深同幾廣。
用"保衞"去為一個末落嘅語言續命,
倒不如去發展其文化讓全世界去認識同接納。
喺香港,普通話只係用嚟溝通,粵語才能表達廣東文化嘅精萃,
只要廣東文化嘅影嚮力夠強,根本唔怕冇人學。

終歸究底,其實係叫口號班友冇料,唔識點將廣東文化發揚光大。

引用:
原帖由 haydenkayla 於 2019-1-3 16:57 發表

下? 返學科科都係被迫學架喎, 我又唔可以唔返學
但, 點為之迫先, 我返學係普通話同英文都要學, 兩樣都冇反抗, 返學就係要學
其實你所講既野係源於點解d人咁憎大陸人, 係大陸既乜都反, 咁大陸人要反省下啦, 空穴來風... ...
事實係你地隊友講普通法教學就一個二個出來反
英文教學就無人出來反

點解唔係一視同仁,英文普通話一齊反抗,咁講乜野撐廣東話?

你响香港夠唔夠膽叫鬼佬講廣東話先?

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2019-1-3 06:17 PM 發表

事實係你地隊友講普通法教學就一個二個出來反
英文教學就無人出來反

點解唔係一視同仁,英文普通話一齊反抗,咁講乜野撐廣東話?

你响香港夠唔夠膽叫鬼佬講廣東話先? ...
我咪就係話源於點解d人咁憎大陸人, 係大陸既乜都反, 大陸人要反省下
我做乜要叫鬼佬講廣東話, 我同鬼佬講英文, 同大陸人講普通話

引用:
原帖由 涼8狗大戰奶媽柒 於 2018-12-19 07:04 PM 發表
好多人為利益,甘願做擦共毛
好多人為利益,甘願做洋奴狗

引用:
原帖由 @小乂風@ 於 2018-12-20 01:29 PM 發表
必須禁止粵語!政府有責任立法禁止粵語!並槍斃說粵語人士!
你說的太浮誇,學習普通話是應該的.但是沒必要廢除本土方言!內地人也是在家鄉說方言,在外地說普通話.

引用:
原帖由 勇敢的心1213 於 2019-1-22 23:07 發表

你說的太浮誇,學習普通話是應該的.但是沒必要廢除本土方言!內地人也是在家鄉說方言,在外地說普通話.
在家中是可用粵語,無任歡迎!但在公眾地方則必須使用國家官方語言!這是必然!

引用:
原帖由 @小乂風@ 於 2018-12-20 01:29 PM 發表
必須禁止粵語!政府有責任立法禁止粵語!並槍斃說粵語人士!
用粵語思考的人也應有罪,你係唔係?

引用:
原帖由 星風月霧 於 2019-1-24 09:00 發表

用粵語思考的人也應有罪,你係唔係?
在家中可使用粵語!但在公眾場合必定是使用國家官方語言!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]