• 瀏覽: 36,067
  • 回覆: 340
  • 追帖: 3
+19
提到禾輋熟食亭(俗稱:冬菇亭),大部份港人會想起馳名的大牌檔—陳根記,然而位於陳根記背後,一直有間只有禾輋邨街坊熟悉的茶記,默默服務街坊40年,它就是「波記」。生菜任裝,飲茶賒數,是老闆波叔多年來累積的街坊情。除此以外,波叔也累積了人生經驗,「你(黑社會)嚟收陀地咪畀你囉,有乜所謂啫!」...

https://www.youtube.com/watch?v=c5A9RTSJ2pU
愈來愈少呢D開放式平民餐廳, 領展簡直禽獸不如, 呢D老邨大多低消費的公公婆婆, 難得有人提供十幾廿蚊的餐給老人家開心下, 有老闆同客人吹下水解悶, 係都要搞到社會不和諧, 四萬蚊租加到十萬蚊點能做呀!
買領展股票賺錢的人難聽D講係搵陰質錢, 支持領展班社工, 仲有班公務員真係好有問題!!!!

提到禾輋熟食亭(俗稱:冬菇亭),大部份港人會想起馳名的大牌檔—陳根記,然而位於陳根記背後,一直有間只有禾輋邨街坊熟悉的茶記,默默服務街坊40年,它就是「波記」。生菜任裝,飲茶賒數,是老闆波叔多年來累積的街坊情。除此以外,波叔也累積了人生經驗,「你(黑社會)嚟收陀地咪畀你囉,有乜所謂啫!」萬萬沒想到由00年起,禾輋冬菇亭會改由領展管理,「佢(領展)畀下面啲舗畀我哋投,價高者得,底價100蚊一呎,1000呎就10萬」面對高昂的租金及裝修費,早過退休年紀的波叔以「傾都費事」作回應,選擇於本月17日將波記結業。「初時都諗住轉個牌畀仔女,無諗過會被領展cut咗我哋。」沒能將波記傳承下一代,波叔笑言沒有遺憾,指自己6個子女都各有想法,「闔家平安,身體健康我就已經好滿足!」

新聞來源連結:
https://hk.lifestyle.appledaily.com/lifestyle/realtime/article/20181216/59030575?fbclid=IwAR0ouTXC6WYp_ugcMYTUm59aTBS1tOvRXMxdCmao-GMJY_aTceRCV_llISc

對壞人仁慈等於對社會殘忍
對住D見高拜見低踩無人性的會員 黑名單最簡單直接,以免中陷阱

有競爭有進步
壟斷行業收縮
引用:
原帖由 羅賤宰 於 2018-12-17 11:01 PM 發表
提到禾輋熟食亭(俗稱:冬菇亭),大部份港人會想起馳名的大牌檔—陳根記,然而位於陳根記背後,一直有間只有禾輋邨街坊熟悉的茶記,默默服務街坊40年,它就是「波記」。生菜任裝,飲茶賒數,是老闆波叔多年來累積的街坊情。除此以外,波叔也累積了人生經驗,「你(黑社會)嚟收陀地咪畀你囉,有乜所謂啫!」...

https://static.appledaily.hk/images/e-paper ...
你老尾,租1/4 個冬菇亭五百幾呎位,出面就覇夠幾千呎,係領展先收到你班友!……好波!

引用:
原帖由 montejo 於 2018-12-17 11:09 PM 發表

你老尾,租1/4 個冬菇亭五百幾呎位,出面就覇夠幾千呎,係領展先收到你班友!……好波!
一年賺一層樓都嫌少

引用:
原帖由 montejo 於 2018-12-17 11:09 PM 發表

呢D屋邨低消費社區, 好心睇開D, 又不是遊客區, 食客坐鬆動D, 唔買都可以坐下, 呢D人情味你一定唔識, 一味諗點搾多點民脂民膏, 唔洗問又係租俾麥當勞/大快活整埋D工廠式食品賣貴十幾廿蚊果種!

霸嘅地方係租嘅10倍

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2018-12-17 11:16 PM 發表

呢D屋邨低消費社區, 好心睇開D, 又不是遊客區, 食客坐鬆動D, 唔買都可以坐下, 呢D人情味你一定唔識, 一味諗點搾多點民脂民膏, 唔洗問又係俾麥當勞/大快活整埋D工廠式食品賣貴十幾廿蚊果種! ...
其實你去過未呀97娃娃?知唔知屋邨大牌檔幾好搵!

噢,你未答我1997年你幾歲

反抗地產霸權!

樓主,有無日日幫襯???

引用:
原帖由 ~!!~ 於 2018-12-17 11:18 PM 發表
霸嘅地方係租嘅10倍
我係食客都想坐得無咁逼啦, 屋邨來來去去都係果班客, 仲有你忘記無冷氣, 坐近廚房會好熱, 人地根本無因為多左地方而多客左,又响度講陰質說話! 社會唔可以放低高地價政策, 人人多點生活空間咩????

引用:
原帖由 羅賤宰 於 17/12/2018 23:16 發表

呢D屋邨低消費社區, 好心睇開D, 又不是遊客區, 食客坐鬆動D, 唔買都可以坐下, 呢D人情味你一定唔識, 一味諗點搾多點民脂民膏, 唔洗問又係俾麥當勞/大快活整埋D工廠式食品賣貴十幾廿蚊果種! ...
又係執才打卡

引用:
原帖由 dtw 於 2018-12-17 11:21 PM 發表
反抗地產霸權!
得你一個比較有良心

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2018-12-17 11:22 PM 發表

得你一個比較有良心
屋村仔!

家庭式飲食是十分辛苦,晨早出來到晚上埋收清潔,一般仔女只想要自置物業收租,老豆老母堅守,因,心臟和糖尿被逼退休。仔女用物業收租在外打風流工

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]