• 瀏覽: 4,648
  • 回覆: 49
  • 追帖: 1
+2
自從被美國打沈了30多年的日本丶至今仍然看不到明天會有什麼條件可以回到以前的繁榮。
估計下一個目標正下沈中的中國丶也會出現類似的情形⋯⋯⋯⋯ 🙄

引用:
原帖由 香港偽民為患 於 2018-12-17 01:36 PM 發表
何不學港月光族,無未來就攞綜援,輪公屋
日本系無社會安全網的,莫講公共房屋,失業綜援也是零。

香港好好多咪

引用:
原帖由 1968HK 於 2018-12-17 02:07 PM 發表
第一層年薪才600萬 yen
不可能吧,只係年輕行政人員的人工
600萬 yen 是一個界線,即在600萬 yen 以上的。

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2018-12-17 02:22 PM 發表
包括行政、工程和高等教育工作人員,平均年收入接近 500 萬日圓(約台幣 135 萬元)。

第二層啲人都係平均揾 HKD28,000一個月?
仲要佔20%勞動人口 ...
其實在數字上,香港更差。

人工中位數16500,即有50%勞動人口人工在這個數之下。

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2018-12-17 02:31 PM 發表

當減30%,都係得3萬幾4萬未到。
講真香港大把揾得多過呢個數,例如濕鳩保險佬,地產老屎忽
你覺得香港多,但數字上香港有50%勞動人口名義收入少於17000。

其實日本在數字上更為均富。

引用:
原帖由 jimmyho2006 於 2018-12-18 11:35 PM 發表

你覺得香港多,但數字上香港有50%勞動人口名義收入少於17000。

你識唔識睇數架

我 quote 呢個數唔係入息中位數呀!
係中產階級同管理人員嘅中位數呀!
17,000?香港管理層係17,000?你係咪用酒樓經理做對比?

引用:
原帖由 jimmyho2006 於 2018-12-18 11:35 PM 發表

如果你覺得佢地人工係「平均」嘅,我只能夠講佢地叫均窮囉
做低層人工低可以話係預咗,但努力捱上去做管理人員人工都係低嘅,員工就會無動力努力去做上去,無動力去為自己增值!

你話香港人工懸殊嚴重過日本,即係你做低層嘅人工低,但同時話比你聽,你努力向上爬,上到位你人工會高,呢樣係你講嘅說話所引申出嚟!

唔好同人講你無機會!只係你自己無把握,坐係度無自己去爭取啫!

從來成功屬少數,低層嘅人多,管理嘅人少!你要諗要做嘅就係點樣成為呢班人工低嘅人裏面嘅少數!

事情就係咁樣,要均窮定係做人工懸殊裏面嘅高人工,視乎你自己嘅睇法!

日本佬大機構排資論輩 四十尾五十幾搵千零萬Yen  稅后大概六十幾%  所以第一層淨袋六球幾Yen

鎖國すぎ

引用:
原帖由 Kan71 於 2018-12-19 09:03 AM 發表
再發一個2017年的調查
https://resources.realestate.co.jp/zh_TW/2018/06/29/average-salary-japan-occupation-age/
根據呢個調查,佢哋人工真係好低

以第一位 i banker 計,佢地一個月平均人工都係5萬左右,但香港起碼20萬以上(唔係平均,係起碼!),仲要20萬係好少,多數係3,40萬。呢行壓力係大,所以人工係高,但我唔認為係日本做 i bank 壓力會細囉

引用:
原帖由 露線圖 於 2018-12-17 11:26 AM 發表
是枝裕和作品、今年在坎城影展官方競賽單元獲得金棕櫚獎榮耀的《小偷家族》,深刻描繪社會低層的悲歌──這群以「偷」為羈絆的家人是社會最弱勢的一員,他們缺乏關心、不受世人關注,對外人來說,偷竊這樣的行為也許可恥,可是我們卻從來沒想過,他們一切身不由己的故事,有多少外人未必知道的苦衷。

談到日本(Japan),也許對大多數民眾來說,總是傳遞一種現代且進步的象徵,但隱藏在光鮮亮麗外觀下的,卻是許多窮忙 ...
老闆級咁低人工? 600萬yen即40萬鬆啲港紙, 反而行政工程就唔係低好多, 都有500萬yen(即差唔多35萬港元)...但唔好忘記, 係年薪

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]